Βασίλης Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου: Δεν μπορεί οι Δημότες να είναι όμηροι πολιτικών σκοπιμοτήτων
“Για να γίνει η δουλειά δεν αρκεί να τα βρίσκουμε ιδεολογικά” μας λέει ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του και όπως εξηγεί: “Οι ιδεολογίες είναι ιδεολογίες, οι πολιτικές θέσεις πρέπει να είναι σεβαστές, όμως η εύρυθμη διοίκηση του Δήμου, δεν είναι σωστό να υποτάσσεται σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς”.
Τονίζει επίσης ότι “Δεν κρινόμαστε από την ένταση της αντιπαράθεσης, αλλά από το μέτρο της συμβολής μας στη βελτίωση των πραγμάτων. Θα εξαντλώ τη δυνατότητα συναίνεσης και από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του και εμείς τις δικές μας”
Ο Δήμος που είναι από τους πιο αδικημένους σε σχέση με τις δυνατότητές του, μετά από τη σύμπραξη που έγινε με τις δύο παρατάξεις θα διοικηθεί, όχι όμως κάνοντας μία απλή διαχείριση ή μια καλύτερη διαχείριση, από τους προηγούμενους.
Αναλύει τα βήματα που έκανε τις πρώτες ημέρες στο τομέα της καθαριότητας, γιατί επιδιώκει “ο Ζωγράφος να γίνει ένας από τους πιο καθαρούς Δήμους στη χώρα” και απαντάει σε όλα και για όλους:
Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου είναι η ακόλουθη:
Η νίκη σας στις δημοτικές εκλογές κύριε Δήμαρχε ήταν αναπάντεχη. Όμως κάποιοι γνωρίζοντες, την τοποθετούν στη στήριξη ενός μεγάλου αριθμού των ψηφοφόρων των δύο παρατάξεων Παπακωνσταντίνου – Γιαννακόπουλου.
Τελείωσαν οι ιδεολογίες ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Κάποιες ιδεολογίες τελειώνουν κύριε Ραυτόπουλε. Κάποιες άλλες εξελίσσονται, μεταλλάσσονται, εμπλουτίζονται. Χωρίς να παραγνωρίζω την άμβλυνση των ιδεολογικών συνόρων, την μετατόπισή τους ή και την ανάδειξη νέων γραμμών πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανοίγει διαύλους και δημιουργεί κινητικότητα και στους ψηφοφόρους. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχύει ιδιαίτερα αυτό. Το αν θα μαζευτούν τα απορρίμματα, αν θα λειτουργεί η δημοτική συγκοινωνία, αν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Θέμα κοινής λογικής και βιώσιμης πόλης είναι. Άρα, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ιδεολογία του και ταυτόχρονα να αποφασίζει με διευρυμένα, πιο πρακτικά κριτήρια για το ποιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί θέματα που αφορούν την καθημερινότητά του. Ξέρετε, μπορεί να έχω πλήρη ιδεολογική ταύτιση με κάποιον, αλλά να μην τον εμπιστευτώ να διαχειριστεί μία υπόθεσή μου. Για να γίνει η δουλειά δεν αρκεί να τα βρίσκουμε ιδεολογικά. Πρέπει να μπορούμε και να κάνουμε τη δουλειά.
Παρόλο ότι είστε μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, πιστεύεται ότι θα υπάρχει “κυβερνησιμότητα στο Δήμο” από την ψήφο ανοχής των άλλων παρατάξεων;
Θα σας παραπέμψω στο πλαίσιο της προηγούμενης απάντησης, διότι, τηρουμένων των αναλογιών, όπως σκέπτονται και αποφασίζουν οι πολίτες έτσι πρέπει να λειτουργούν και οι δημοτικές παρατάξεις. Οι ιδεολογίες είναι ιδεολογίες, οι πολιτικές θέσεις όλων μας είναι και πρέπει να είναι σεβαστές, όμως η εύρυθμη διοίκηση του Δήμου, δηλαδή η διασφάλιση των καλύτερων δυνατόν συνθηκών για τους δημότες δεν είναι σωστό να υποτάσσεται σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς. Αν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας, αν η αντιπολίτευση όντως θεωρεί ότι μία απόφαση είναι λανθασμένη και έχει επιχειρήματα, τότε προφανώς δεν θα συμφωνήσει ή δεν θα δείξει ανοχή. Δικαίωμά της και καλά θα κάνει. Αν όμως γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, διαφωνία για χάρη της διαφωνίας, αυτό λειτουργεί εις βάρος των δημοτών. Δεν κρινόμαστε από την ένταση της αντιπαράθεσης, αλλά από το μέτρο της συμβολής μας στη βελτίωση των πραγμάτων. Ο κόσμος δεν μας ψηφίζει για να συγκρουόμαστε χωρίς λόγο, αλλά για να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό ισχύει και για εμάς. Αν θεωρούμε ότι μία πρόταση της αντιπολίτευσης είναι θετική θα την υιοθετήσουμε και θα τη στηρίξουμε. ‘Όλοι αξιολογούμαστε για την πολιτική συμπεριφορά μας.
Ακούσαμε κύριε Δήμαρχε να καταγγέλλεται ο νόμος της μη κυβερνησιμότητας από παράταξη που επιχαίρει για τις συνεργασίες της απλής αναλογικής.
Η απώλεια ψυχραιμίας είναι κακός σύμβουλος. Οδηγεί σε τρικυμία εν κρανίω. Όταν το πρωί καταγγέλλεις τον νόμο ακυβερνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και το βράδυ ανακαλύπτεις τις αρετές της απλής αναλογικής, κινδυνεύεις κύριε Ραυτόπουλε το επόμενο πρωί να μην θυμάσαι ούτε ο ίδιος ποια ακριβώς είναι η θέση σου. Ο συγκεκριμένος νόμος προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη δυνατότητα διοίκησης των Δήμων και οδήγησε σε εκλογικά αποτελέσματα με τραγελαφικές συνέπειες. Δήμαρχοι που επικράτησαν με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο να έχουν μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Περίεργη αντίληψη περί δημοκρατίας αυτή. Όπως επίσης, όταν επικροτείς το νόμο ακυβερνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάς για συνεργασίες και από την άλλη στηλιτεύεις τις παρατάξεις που αποφάσισαν να συνεργαστούν για το καλό του Δήμου.
Θα καταφεύγετε συνέχεια εάν δεν “περνούν” οι προτάσεις της Διοίκησης στις δύο Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητα Ζωής;
Η νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση που δίνει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής έγινε για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων. Για να αναιρέσει το θεσμικό παράδοξο που δημιουργήθηκε, δηλαδή να μην μπορεί να διοικήσει ο Δήμαρχος σε κανένα Δήμο. Πρόθεσή μου είναι να εξαντλώ τις δυνατότητες συναίνεσης και συνεννόησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν όμως έχω να επιλέξω μεταξύ της λήψης αποφάσεων που εμείς θεωρούμε ορθές για το καλό του Δήμου και ατέρμονων συζητήσεων που θα γίνονται μόνο για αντιπολιτευτικό σκοπό χωρίς διάθεση ουσιαστικής συζήτησης, θα επιλέξω το καλό του Δήμου. Δεν μπορεί οι δημότες να είναι όμηροι πολιτικών σκοπιμοτήτων. Επαναλαμβάνω, θα εξαντλώ τη δυνατότητα συναίνεσης και από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του και εμείς τις δικές μας.
Ένα από τα προβλήματα του Δήμου μας ήταν η καθαριότητα. Βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα προς θετική κατεύθυνση. Ποιες ενέργειες ακολουθήθηκαν, ποιες είναι οι άλλες προτεραιότητες για την από δω και πέρα πορεία σας και γενικά ποιο είναι το όραμά σας για το Δήμο μας
Η καθαριότητα είναι ένας τομέας ο οποίος, όπως γνωρίζετε έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μιλήσω με τους εργαζομένους και να τους πω καθαρά αυτό που σκέπτομαι. Ότι θέλω την πόλη καθαρή. Ότι θέλω να κάνουν το καλύτερο που μπορούν και ότι από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει και μας αναλογεί. Και θα σας πω τι εννοώ. Βρήκαμε μία κατάσταση η οποία ήταν αποκαρδιωτική. Δεν το λέω ως δικαιολογία, ούτε για να επιρρίψω ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση, η ίδια γνωρίζει τις ευθύνες που έχει. Άλλωστε οι συμπολίτες μας θυμούνται. Οι κάδοι ήταν άπλυτοι για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, όχημα για την πλύση των κάδων στα στενά δεν υπήρχε καν, εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση ήταν μακράν αποκαρδιωτική.
Λύσαμε κύριε Ραυτόπουλε το επί 6 μηνών άλυτο πρόβλημα της ανακύκλωσης και με τον διαγωνισμό για τα μπάζα (που κολλούσε περισσότερο από έξι μήνες) ευελπιστούμε να καθαρίσουμε πλήρως την πόλη. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης πλέον λειτουργεί με τάξη και πρόγραμμα. Βρήκαμε το μισό στόλο των οχημάτων ακινητοποιημένο λόγω μη συντήρησης. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης ήταν διαλυμένος. Λειτουργούσε μόνο ένα αυτοκίνητο και τα κοντέινερς ήταν ασυντήρητα.
Κάναμε ένα νέο σχεδιασμό, αφού συζητήσαμε με τους εργαζομένους, από τις βάρδιες μέχρι τις αναγκαίες προμήθειες. Από 1η Νοεμβρίου έρχονται στη Διεύθυνση Καθαριότητας 55 νέοι μόνιμοι εργαζόμενοι μέσω ΑΣΕΠ, με τους οποίους θα καλύψουμε τα κενά. Τα κενά σε οχήματα επίσης θα καλυφθούν. Καταρτίσαμε ένα σχέδιο που αφορά την αλλαγή φιλοσοφίας συνολικά. Θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για όλα αυτά. Η διαφορά, όπως είπατε, νομίζω έχει ήδη φανεί, αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε. Αυτό που έχουμε ως στόχο θα αρχίσει να φαίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που σας προανέφερα. Θέλουμε ο Ζωγράφος να γίνει ένας από τους πιο καθαρούς Δήμους στη χώρα. Δεν αποτελεί στόχο να γίνει «λίγο πιο καθαρός» ή απλά «να φανεί μια διαφορά», δεν μας αφορά αυτό.
Και έρχομαι στη συνέχεια του ερωτήματος σας, για το ποιο είναι το όραμα. Θα σας επαναλάβω αυτό που είπα μόλις τώρα. Δεν μας αφορά μία απλή διαχείριση ή μια καλύτερη διαχείριση. Ο Δήμος μας είναι από τους πιο αδικημένους σε σχέση με τις δυνατότητές του. Έχουμε τα πανεπιστήμια, είμαστε σε κομβικό σημείο, πρακτικά είμαστε είσοδος και έξοδος προς κάθε κατεύθυνση στην Αττική, δίπλα στο κέντρο πέρασμα και για τα βόρεια προάστια και για τον νότο, έχουμε τον Υμηττό, έχουμε τη Βίλα Ζωγράφου και τη Βίλα Κοτοπούλη που μπορούν – και θα γίνει αυτό- να αναδειχθούν σε πολιτιστικούς και όχι μόνο πόλους, για ολόκληρη την πρωτεύουσα, έχουμε το Πάρκο Γουδί. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος μας έχει ακόμα μία ιδιαιτερότητα: Αποτελείται από τρεις περιοχές – Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί – που μπορούν να λάμψουν. Η κάθε μια έχει χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που μπορούν να αναδειχθούν.
Καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός, ασφάλεια, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, έξυπνη πόλη, είναι έξι τομείς, έξι πυλώνες, επάνω στους οποίους θα εξελιχθεί ο ευρύτερος σχεδιασμός. Δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά αυτά είναι κομβικά πεδία που αποτελούν προϋποθέσεις για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα.
Η αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς είναι στόχος εκ των ων ουκ άνευ. Σχεδιάζουμε δράσεις για την τόνωση της αγοραστικής κίνησης, αλλά θα προηγηθεί συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον εμπορικό κόσμο του Ζωγράφου. Θα αξιοποιήσουμε και τις νέες τεχνολογίες για αυτό τον σκοπό.
Η αντιπολίτευση σας καταγγέλλει για τις “βιαστικές μετακινήσεις προϊσταμένων τμημάτων και υπαλλήλων, αλλά και για τη μετακίνηση εξειδικευμένων στελεχών από την Οικονομική Υπηρεσία και μάλιστα σε περίοδο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού”.
Γιατί έγιναν αυτές οι μετακινήσεις;
Η λειτουργία ενός σχήματος, είτε πρόκειται για τον δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οργανόγραμμα. Η στελέχωση είναι σημαντική διότι ακόμα και το καλύτερο σχέδιο μπορεί να αποτύχει αν το ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορέσει να ανταποκριθεί και ένα κακό σχέδιο μπορεί να σωθεί αν βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα του εργαζομένου – αν διαθέτει δεξιότητες, αν έχει εκπαίδευση, αν έχει διάθεση για εργασία, αν έχει συναδελφικότητα- αλλά και με το αν τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν με έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Μπορεί κάποιος να έχει καλύτερα τυπικά προσόντα, καλύτερη τυπική μόρφωση και να μην είναι κατάλληλος για ένα ένα project ή μία θέση και το αντίστροφο. Κάποιος να έχει λιγότερες τυπικές προϋποθέσεις και να είναι ο καταλληλότερος για να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο ή να διαχειριστεί μία απαιτητική θέση. Οπότε γιατί σας φαίνεται περίεργο που έγιναν μετακινήσει και προσαρμογές για να εξυπηρετηθεί καλύτερα, κατά τη γνώμη μας, ο σχεδιασμός. Εσείς στην εφημερίδα σας δεν αξιολογείτε ποιος είναι ο κατάλληλος κάθε φορά για να κάνει ένα ρεπορτάζ ή να γράψει ένα άρθρο; Τα οργανογράμματα δεν είναι αιώνια. Αλλάζουν προσαρμόζονται, όπως αλλάζουν οι ανάγκες και οι συνθήκες. Έχετε δει κανένα σχήμα στο δημόσιο ή αλλού που να παραμένει το ίδιο για πάντα; Αν χρειαστεί στην πορεία θα κάνουνε και άλλες αλλαγές. Γνώμονας είναι η επίτευξη των στόχων και γνώμονας για τον καθορισμό των στόχων είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών. Δεν θα προσαρμόσουμε τις ζωές των πολιτών στις δυνατότητες του οργανογράμματος, θα προσαρμόζουμε το οργανόγραμμα και ό,τι άλλο χρειαστεί στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Έχουμε ήδη στείλει έγγραφο στους διευθυντές και στους τμηματάρχες να μας στείλουν προτάσεις για ένα νέο και σύγχρονο οργανόγραμμα. Άλλωστε η αποτυχία της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου έχει να κάνει και με το μίγμα πολιτικής που εφάρμοσε στις υπηρεσίες και στις δομές του Δήμου.
Ένα τελευταίο πρόβλημα που παρουσιάστηκε τώρα, αλλά κρατά από παλιά, είναι οι παιδικές χαρές και η φύλαξή τους. Τι έχετε προγραμματίσει;
Οι παιδικές χαρές δεν είναι απλά χώροι παιχνιδιού. Είναι χώροι κοινωνικοποίησης των παιδιών, ψυχαγωγίας με το πραγματικό περιεχόμενο του όρου, χώροι σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των παιδιών αλλά και των οικογενειών, των παιδιών με τους γονείς. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των παιδικών χαρών το οποίο θα εξελίσσεται και θα αφορά και στους τάπητες και στα όργανα και στον περιβάλλοντα χώρο. Το πρόσφατο περιστατικό με τον βανδαλισμό της παιδικής χαράς του Αγίου Γερασίμου επανάφερε το θέμα της φύλαξης. Κατ’ αρχάς δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το ερώτημα «τι άνθρωποι είναι αυτοί που βανδαλίζουν μία παιδική χαρά;».
Κοιτάξτε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φυλάσσονται οι παιδικές χαρές. Και το εννοώ όταν λέω «ό,τι χρειαστεί». Θα μπει φύλαξη και σε κάθε ανάλογο συμβάν, αν υπάρξει ξανά, θα αναζητούμε τους υπευθύνους. Δεν θα μένουμε στις καταγγελίες. Γνωρίζετε ότι υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας. Δεν γίνεται κάποιος να στερεί τη χαρά από τα παιδιά, να καταστρέφει δημοτική περιουσία που την πληρώνει ο πολίτης και μετά απλά να ξαναφτιάχνουμε ό,τι έχει καταστραφεί. Κάποια στιγμή πρέπει να αποδίδονται και ευθύνες.
Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε για το χρόνο που μας αφιερώσατε στην πρώτη σας συνέντευξη ως Δήμαρχος και σας ευχόμαστε καλή και εποικοδομητική θητεία.
Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ραυτόπουλε γιατί μέσω της εφημερίδας σας με αυτή τη συνέντευξη, μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω τους δημότες μας αναλυτικά για τις θέσεις μας, για τους στόχους μας και να τους διαβεβαιώσω ότι ήρθαμε για να δουλέψουμε γιατί “είναι Ώρα για δουλειά”.
“