Τίνα Καφατσάκη Δήμαρχος Ζωγράφου: “Υπηρετούμε το κοινό συμφέρον με καθαρή ιδεολογία αλλά ακομμάτιστα”

Τίνα Καφατσάκη Δήμαρχος Ζωγράφου:   “Υπηρετούμε το κοινό συμφέρον  με καθαρή ιδεολογία αλλά ακομμάτιστα”

Η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη στην πρώτη της συνέντευξη στην εφημερίδα μας αναφέρεται στις προτεραιότητες που έθεσε και τις οποίες θα εφαρμόσει στη διάρκεια της θητείας της, όπως η διαρκή αναζήτηση βιώσιμων οικονομικών λύσεων, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν την τσέπη των πολιτών, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών η οποία αποτελεί  τον κεντρικότερο στόχο της,  η καθαριότητα στις γειτονιές και η ανακύκλωση, η ανάπλαση και η διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων και άλλα τα οποία καταγράφονται αναλυτικά στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Η νίκη σας κα Δήμαρχε στις δημοτικές εκλογές ήταν ανατρεπτική. Βοήθησαν όμως η αποχή και άλλα. Νομίζετε ότι τελείωσαν οι καθαρές ιδεολογίες, αλλά και η δυναμική συσπείρωσης και συμμετοχής των ψηφοφόρων;

 Πράγματι στις αυτοδιοικητικές εκλογές η αποχή ήταν μεγάλη κ, Ραυτόπουλε, όπως και στις εθνικές άλλωστε. Δεν θεωρώ πως τελείωσαν οι καθαρές ιδεολογίες, όμως η αλήθεια είναι πως οι πολίτες είναι κουρασμένοι από την οικονομική, κοινωνική και φυσικά πολιτική κατάσταση και αβεβαιότητα στη χώρα μας.

Μια συνθήκη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μεγάλη απαξίωση την πολιτική. Είναι στο χέρι μας θεωρώ να φέρουμε τους πολίτες και πάλι κοντά στα δημοτικά πράγματα.

Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια τελείως διαφορετική στρατηγική διακυβέρνησης. Η δική μας φιλοσοφία ως δημοτική κίνηση στηρίζεται στη συμμετοχικότητα και σε μια «από κάτω» προσέγγιση, αυτή του συν-σχεδιασμού και της συνεργασίας. Χρειαζόμαστε και θέλουμε τους πολίτες του Ζωγράφου κοντά μας, οφείλουμε να τους ακούμε, να λαμβάνουμε υπόψη μας τη γνώμη, το καθημερινό βίωμα και τις εμπειρίες τους, γιατί μόνο έτσι θα πάει η πόλη δημοκρατικά μπροστά. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας έλειψε, είναι αλήθεια, από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου.

Για να επιστρέψω όμως στο ερώτημά σας, δεν πιστεύω πως οι καθαρές ιδεολογίες, όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση, έχουν τελειώσει. Μπορεί να είμαστε μια ακομμάτιστη δημοτική παράταξη, αλλά όλες και όλοι μας είμαστε πολιτικοποιημένες και πολιτικοποιημένοι.

Πιστεύω επίσης ότι η συνεργασία των δημοκρατικών πολιτών και παρατάξεων σε ένα κοινό πρόγραμμα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης είναι αναγκαία για το παρόν και  το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο, είμαστε μόνο με το κοινό και δημόσιο συμφέρον και όχι με το κομματικό ή το ιδιωτικό όφελος. Και αυτή τη διαφορά, είμαι βέβαιη πως οι πολίτες θα την καταλάβουν.

 Στο δίμηνο απολογισμό που κάνατε μας είπατε ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθετε στις οικονομικές απαιτήσεις στη λειτουργία του Δήμου. Τι θα αυξήσετε σε βάρος των δημοτών ώστε να υπάρξουν χρήματα.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά προβλήματα είναι δύο κατηγοριών, αυτά που απορρέουν από τις επιλογές της κυβέρνησης και τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε Δήμου.

Ως προς την πρώτη περίπτωση, στην υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως απότοκου της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών, έρχονται να προστεθούν και μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές που έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση των λειτουργικών μας δαπανών. Ενδεικτικά αναφέρω μόνο την αιφνιδιαστική επιβολή της υποχρέωσης πληρωμής του τέλους ταφής απορριμμάτων – και μάλιστα – αναδρομικά από το 2022 που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων με υπέρογκα ποσά. Για το Δήμο μας συγκεκριμένα η επιβάρυνση αυτή θα είναι 540.000 ευρώ για τα έτη 2022 και 2023 και 790.000 για το 2024.

Επίσης η δικαιολογημένη αύξηση που δόθηκε -μετά από πολλά χρόνια -στους εργαζόμενους των δήμων ανέρχεται σε 1.200.000 επιπλέον κόστος για το Δήμο μας, χωρίς να έχει δοθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ ώστε να καλύψει αυτή την επιπλέον δαπάνη.

Ως προς την ιδιαίτερη κατάσταση του Δήμου μας ενδεικτικά αναφέρω την υστέρηση στη διαδικασία είσπραξης σημαντικών εσόδων του δήμου. Για παράδειγμα, το 40% των δηλώσεων ΤΑΠ από αυθαίρετα που δηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ελεγχθεί, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα αντίστοιχα έσοδα.

Μια ακόμη τεράστια πληγή ανείσπρακτων εσόδων αποτελούν τα τέλη διέλευσης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας και οπτικών ινών, οι οποίες έχουν σκάψει όλη την πόλη.

Δικά μας προβλήματα – σε όσο μπορούμε να ξέρουμε μέχρι σήμερα-αφορούν επίσης  στη μειωμένη  κρατική επιχορήγηση την οποία θα λάβει φέτος ο Δήμος μας κατά 1.100.000 ευρώ, καθώς η προηγούμενη διοίκηση είχε λάβει το ποσό αυτό ως προκαταβολή το προηγούμενο έτος

Αφορούν επίσης απλήρωτες υποχρεώσεις παρελθόντων ετών, όπως για παράδειγμα 750.000 ευρώ  για το  φυσικό αέριο όλης της προηγούμενης χρονιάς 2023 του ΝΠ πολιτισμού αθλητισμού, καθώς και άλλες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις οποίες πληροφορούμαστε στη διαδικασία ενημέρωσης, απογραφής και παραλαβής.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της διοίκησης του Δήμου και είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση βιώσιμων οικονομικών λύσεων, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν την τσέπη των πολιτών. Αυτή τη στιγμή προέχει η ενεργοποίηση του Τμήματος Εσόδων του Δήμου μας προκειμένου να τακτοποιηθούν ανείσπρακτα πολλών ετών. Θα σας αναφέρω ως παράδειγμα των ενεργειών μας για την αύξηση των εσόδων του Δήμου και την είσπραξη ανείσπρακτων ποσών, τη συνάντησή μας με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και τακτοποίησε τις υποχρεώσεις του ιδρύματος προς το Δήμο.

Ωστόσο, από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας αυτή τη στιγμή, η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και οφείλουμε να τη διαχειριστούμε με συνέπεια, σοβαρότητα και διαφάνεια, όμως ευελπιστώ πως την επόμενη χρονιά θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.

 Θέλετε να μας πείτε τη σειρά στις προτεραιότητες που θα ακολουθήσετε την πρώτη χρονιά διοίκησή σας;

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτελεί τον κεντρικότερο στόχο μας. Η καθημερινότητα των πολιτών όμως, αφορά σε μια σειρά από τομείς παρέμβασης, στους οποίους, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διοίκησης, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Καταρχάς, η καθαριότητα στις γειτονιές μας και η ανακύκλωση, είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες και ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών μας επικεντρώνονται εκεί.

Η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας και γι’ αυτό θεωρούμε πως μόνο με την αρωγή και την ενεργή και θετική συμμετοχή των πολιτών θα υπάρξει βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Ζωγράφου έχει μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας, κυκλοφορίας και στάθμευσης. Η βελτίωση της κυκλοφορίας και η δημιουργία μιας φιλικής και προσβάσιμης πόλης για όλες και όλους, και κυριότερα για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας, όπως είναι τα ΑμΕΑ και οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας, είναι για εμάς προτεραιότητα.

Σε όλα αυτά οφείλουμε να απαντήσουμε με έργα τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος και αφορούν στην ανάπλαση και τη διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων.

Μελετάμε και αναζητούμε λύσεις και συνεργασίες για δημιουργία νέων υπόγειων γκαράζ σε υπάρχοντες ανοιχτούς χώρους στάθμευσης, έργα και δράσεις που αποτελούν άλλωστε και μέρος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Σε αυτά τα ζητήματα, ως μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική λύση στα προβλήματα της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον πλήρη επανασχεδιασμό και επέκταση της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Επίσης, η επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης και ειδικά των Νηπιαγωγείων είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε, στη δημιουργία δηλαδή σωστών υποδομών για την στέγαση των νηπιαγωγείων της πόλης.

Αυτές τις ημέρες προέκυψε και το εξαιρετικά σοβαρό και επείγον πρόβλημα της εξεύρεσης νέων υποδομών για την στέγαση 11 τμημάτων του 5ου και 6ου δημοτικών σχολείων.

Με συνέπεια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, θα μπορούσα να αναφέρω πως ο στόχος μας είναι η πόλη μας, ο Ζωγράφος, να αποκτήσει περισσότερο πράσινο και περισσότερους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους για όλες και όλους.

Οι αναπλάσεις αυτές θα δημιουργήσουν πράσινες διαδρομές μέσα στην πόλη, με σαφή προτεραιότητα τη συνολική ανάπλαση του κέντρου και την ενοποίηση των 25 στρεμμάτων της Βίλας Ζωγράφου ώστε να αποκτήσει η πόλη μας ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, στην καρδιά της, από τον Αγ. Γεώργιο μέχρι την Πλατεία Γαρδένιας.

Με το «Αττικό ΜΕΤΡΟ»» και την περιπέτεια με τα ανταποδοτικά του ακινήτου της πλατείας Γαρδένιας, πως θα το χειριστείτε;

Ήδη έχουμε κάνει δυο πολύ εποικοδομητικές επαφές με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ όπου έχουμε προβάλλει τα αιτήματα του Δήμου και είμαστε σε μια συνεχή συνεννόηση για την οριστικοποίηση συμφωνίας.

 Στη προηγούμενη θητεία σας γιατί δεν κινήθηκε η διαδικασία για παραπομπή της διοίκησης  ΜΑΞΙΑΔΗΖ 2009-2011 μιας και ήσασταν εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο τότε Δ.Σ. και γνωρίζατε για την, όπως αναφέρεται, κακοδιαχείριση;

 Σας θυμίζω ότι στις αρχές του 2011 η διοίκηση του αειμνήστου Δημάρχου Κώστα Καλλίρη και η παράταξη μας, από κοινού ψήφισαν την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ.

Ο έλεγχος αυτός διενεργήθηκε, τα πορίσματα του συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στάλθηκαν στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές,  οι οποίες-όπως και εμείς πληροφορηθήκαμε πρόσφατα – το 2022-2023 αποφάσισαν την εκκίνηση δικαστικής διαδικασίας.

 Έχετε να προσθέσετε κ. Δήμαρχε κάτι άλλο που θα θέλατε να ενημερώσετε τους δημότες;

Στον προγραμματικό μας λόγο και στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, μιλήσαμε στους πολίτες, που τελικά μας τίμησαν με την ψήφο τους, για μια διοίκηση που θα λειτουργεί δημοκρατικά και με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης και της βιωσιμότητας.

Αυτό σημαίνει κ. Ραυτόπουλε, πως δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα εργάζεται με εντιμότητα, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, αλλά που ταυτόχρονα θα αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, θα προωθεί και θα καλλιεργεί τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία.

Δεσμευμένες και δεσμευμένοι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, εργαζόμαστε ήδη άοκνα προκειμένου στο τέλος της πενταετίας να παραδώσουμε στους κατοίκους του Ζωγράφου την πόλη που τους αξίζει. Μια πόλη σύγχρονη και βιώσιμη που θα εξασφαλίζει ένα ανθεκτικό παρόν και ένα βιώσιμο μέλλον  για τις επόμενες γενιές χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν και καμία.

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου