Βασίλης Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου Επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Δημιουργίας”

Βασίλης Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου Επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Δημιουργίας”

 

Στην πρώτη τετραετία δημιουργήσαμε την αναγκαία υποδομή που πάνω της θα στηριχθεί το οικοδόμημα μια νέας πόλης

Κύριε Δήμαρχέ, παραλάβατε τη διοίκηση του Δήμου, από την τότε Δήμαρχο Τίνα Καφατάκη, πριν από 4 χρόνια. Ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

 Κύριε Ραυτόπουλε, ήξερα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε ο Δήμος Ζωγράφου. Δεν ήξερα όμως τα πραγματικά μεγέθη.  Παραλάβαμε έναν Δήμο σκοτεινό, ανασφαλή, με αρκετά προβλήματα και κρυφές χωματερές. Με ελλιπή προσωπικό και απαρχαιωμένο εξοπλισμό καθαριότητας. Με συμβασιοποιημένα έργα υπό κατάρρευση (Πλατεία Δημαρχείου) και προβληματικές, παρά τις προειδοποιήσεις μας, συμβάσεις μίσθωσης (Βιβλιοθήκη, ΚΕΠ).

Με το σύστημα της απλής αναλογικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε να έχουμε μεν το τιμόνι της διοίκησης της πόλης αλλά όχι την απαραίτητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να προωθήσουμε ταχύτατα το έργο μας.

Είναι αλήθεια ότι η εμφάνιση του Covid- 19 λειτούργησε ανασταλτικά σε πολλούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και εμείς δεν θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε εξαίρεση.  Επίσης η ενεργειακή κρίση ήρθε για να επιβαρύνει το έργο μας και τα οικονομικά μας δεδομένα.

Παρόλα αυτά, δεν μείναμε στα λόγια. Κάναμε πράξη το σύνθημα «Ώρα για δουλειά», σηκώσαμε μανίκια και σήμερα ο Δήμος μας είναι σε μια πολύ καλύτερη θέση από αυτή που βρήκαμε.

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε πολύ συνοπτικά να μας περιγράψατε τα σημαντικότερα έργα της διοίκησής σας στο Δήμο Ζωγράφου, την δημοτική περίοδο που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες;

Αλλάξαμε τον οδοφωτισμό σε όλο τον Δήμο με νέους λαμπτήρες LED που εξοικονομούν ενέργεια, είναι φιλικοί στο περιβάλλον και φωτίζουν περισσότερο και καλύτερα, προσφέροντας και αίσθημα ασφάλειας.

Ανανεώσαμε τον στόλο καθαριότητας με υπερσύγχρονα οχήματα αλλά και με οχήματα 4Χ4 που δεν είχε ο Δήμος για τις έκτακτες ανάγκες.

Εγκαταστήσαμε έναν νέο σύστημα υπόγειας διαχείρισης απορριμμάτων με 18 συστήματα υπόγειων κάδων σύγχρονης τεχνολογίας, σε σημεία με μεγάλο όγκο απορριμμάτων.

Επίσης έχουν αξιοποιηθεί ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και έχουν δημιουργηθεί 10 pocket parks, τα οποία δίνουν ανάσα στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές και ήδη έχουν μεταμορφωθεί σε κυψέλες ψυχαγωγίας και άθλησης.

Κάναμε έργα και ανακαινίσαμε όλα τα σχολεία του Δήμου, ενώ δημιουργήσαμε περισσότερες από 7 νέες αίθουσες σε παιδικούς σταθμούς και 14 νέες αίθουσες σε νηπιαγωγεία. Παραλάβαμε έναν Δήμο στον οποίο 300 παιδιά έμεναν εκτός παιδικών σταθμών και εμείς υλοποιούμε τη δέσμευση μου για κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Ανακατασκευάσαμε όλες τις παιδικές χαρές και δημιουργήσαμε δύο νέες στις οδούς Αρβηλών και Μαρκάνδας και Ούλωφ Πάλμε.

Αλλάξαμε την όψη της πλατείας Άνοιξης με συντριβάνι και φυτικό τοίχο, ανακαινίσαμε το πάρκο στην Θεσσαλίας και η ανακαινισμένη ιστορική πλατεία Σωτηρίου Ζωγράφου, μπροστά από το Δημαρχείο παραδόθηκε στους δημότες της.

Επαναλειτουργούμε για πρώτη φορά στην ιστορία όλα τα σιντριβάνια στην Πόλη μας, ενώ λειτουργήσαμε ξανά μετά από χρόνια τον καταρράκτη μήκους 35 μέτρων στο πάρκο της οδού Σεβαστείας που προσφέρει μία διαφορετική πινελιά σε εκείνη την περιοχή.

Εγκαταστήσαμε 10 σύγχρονα  «έξυπνα» ηλιακά παγκάκια με δυνατότητα φόρτισης αλλά και σύνδεσης στο διαδίκτυο. Εγκαινιάσαμε το γήπεδο μπάσκετ στην «πίστα» στο Γουδί και ανακαινίσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Είμαστε κοντά σε όλα τα αθλητικά σωματεία της πόλης αλλά και στους πολιτιστικούς συλλόγους. Και είναι και πολλά ακόμα πράγματα που έγιναν αλλά θα σταματήσω εδώ για συντομία χρόνου.

Είστε ικανοποιημένος δηλαδή από όλα όσα κάνατε αυτά τα τέσσερα χρόνια;

 Έγιναν πολλά, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν ότι αν παραλάβεις κάτι, που είναι στο μηδέν, δεν μπορείς να το πας στο 10 κατευθείαν. Θα κάνεις κάποια βήματα προόδου, τα οποία πιστεύω ότι τα κάναμε, για να το πας πιο ψηλά. Υπάρχουν άλλοι Δήμοι, που βρέθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια. Είχαν άλλη αφετηρία και είχαν άλλη πορεία. Πρέπει λοιπόν, να κατανοήσουμε όλοι την αφετηρία της πόλης, για να δούμε πού πρέπει να πάμε. Στην πρώτη τετραετία δημιουργήσαμε την αναγκαία υποδομή που πάνω θα στηριχθεί το οικοδόμημα μια νέας πόλης. Δεν αμελήσαμε όμως να ολοκληρώσουμε έργα σημαντικά για τον Δήμο μας, όπως ήδη σας έχω αναφέρει.

Και για την νέα δημοτική περίοδο, τι υπόσχεστε στους συμπολίτες σας;

 Κύριε Ραυτόπουλε, άλλοι υπόσχονται. Εμείς υλοποιούμε. Δεν πρόκειται περί υποσχέσεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου μας θα φανεί σε λίγο καιρό στους Ζωγραφιώτες. Σημειώστε μόνο λίγα από αυτά που έχουν ήδη, δρομολογηθεί.

– Ανακατασκευή 29.000 τ.μ. πεζοδρομίων. Σημειώστε το νούμερο των τετραγωνικών μέτρων. Το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων. Οι εργασίες αρχίζουν τον Οκτώβριο του 2023. Δεν είναι ένα ακόμα «θα». Εμείς το κάνουμε πράξη. Εμείς καταθέσαμε το Τεχνικό Δελτίο, εμείς βρήκαμε τα χρήματα, εμείς τρέξαμε την διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, εμείς το υλοποιούμε.

Ας πάμε, όμως, παρακάτω.

-Ανάπλαση 57.740 τμ πλατειών και πάρκων. Τα νούμερα δεν λένε ψέματα.  Το μεγαλύτερο έργο της 20ετίας. Από άκρη σε άκρη της πόλης. Ξεχωρίζει στη καρδιά μου η ανάπλαση της περιοχής των 17 στρεμμάτων όπου στο κέντρο της θα φιλοξενήσει την πρώτη παιδική χαρά για παιδιά με κινητικά προβλήματα. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Νοέμβριο.

– Νέος Πρότυπος παιδικός σταθμός στη Βίλα Αγλατζιά. Τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν.  Τον Δεκέμβριο του 2023 μπαίνει μπροστά ο εργολάβος και ένα στολίδι θα παραδοθεί στα παιδιά μας.

– Η παιδική χαρά στο Άλσος Ιλισίων. Πόσα χρόνια ήταν κλειστή; Εμείς ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια του Δασαρχείου και του Δήμου Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνονται εργασίες στο χώρο και σε έναν μήνα θα παραδοθεί προς χρήση.

– Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Πολιτισμού στο κτήριο Ποταμίτη. Ακόμα και ένα καρφί που έμπαινε στη μελέτη χρειαζόταν την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Η γραφειοκρατία ενός διατηρητέου κτηρίου όπως αυτό, ήταν τεράστια. Από τον Μάιο ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο και αναμένουμε την τελική έγκριση των μελετών για να ξεκινήσει το έργο.

Σε φάση τελικών εγκρίσεων μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού

– Δημιουργία της πρώτης βιοκλιματικής πλατείας στην Άνοιξη

Σε στάδιο ανακήρυξης τελικού Αναδόχου. Τα έργα ξεκινάνε μέσα στο Φθινόπωρο

– Δημιουργίας Σύγχρονης Ψηφιακής Πόλης

Σε φάση έγκρισης μελετών από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

– Τρείς υπόγειοι χώροι στάθμευσης στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στη συμβολή των οδών Πιεράκου και Μπισκίνη και στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Σε φάση εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ.

– Άφησα για το τέλος το όνειρο όλων μας… την ενοποίηση και ανάπλαση του κτήματος Ζωγράφου. Οι μάντρες θα πέσουν, ο χώρος θα ενοποιηθεί και το κτήμα Ζωγράφου θα αποτελέσει ένα στολίδι στο κέντρο του Δήμου, ένα σημείο συνάντησης των Ζωγραφιωτών.

Εγκρίθηκαν οι τελικές μελέτες από τον Δήμο και το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο. Μπαίνει σε τελική φάση χρηματοδότησης.

Πως κρίνετε τη στελέχωση του ψηφοδελτίου σας; Με ποια χαρακτηριστικά το συγκροτήσατε;

 Είμαι πραγματικά υπερήφανος για την ομάδα μας. Το ψηφοδέλτιο συγκροτήθηκε στις γειτονιές της πόλης μας και αποτελείται τόσο από έμπειρα όσο και από πολλά νέα στελέχη. Το κοινό τους γνώρισμα είναι η αναγνωρισιμότητα στην τοπική μας κοινωνία και η αγάπη για το Δήμο μας. Άνθρωποι ικανοί και πρόθυμοι να προσφέρουν τις ικανότητες, το χρόνο και την πολύτιμη εμπειρία τους στην κοινή μας πορεία να αλλάξουμε το Δήμο Ζωγράφου. Άνθρωποι επιτυχημένοι, από όλες τις γειτονιές, από όλους τους πολιτικούς χώρους, άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν με κάθε τρόπο στην Πόλη μας. Μαζί, θα οδηγήσουμε το Δήμο, την επόμενη 5ετία, στη θέση που του αρμόζει. Τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που δείξανε στο πρόσωπο μου.

Ποιο πιστεύεται ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών για τον Δήμο Ζωγράφου;

Είναι πραγματικά απλό. Ο βασικός διεκδικητής του Δήμου είναι η κα Τίνα Καφατσάκη. Υπήρξε Δήμαρχος για 5 ολόκληρα χρόνια. Δεν εμφανίστηκε εχθές στη πόλη μας. Το 2019, όντως Δήμαρχος, έλαβε στον Α΄ γύρο των εκλογών μόλις το 25% των ψήφων. Οι πολίτες της γύρισαν την πλάτη αποδοκιμάζοντας στη πλειοψηφία της το έργο της Διοίκησης της. Σήμερα, διεκδικεί ξανά το Δημαρχιακό θώκο με ένα πρόγραμμα – ευχολόγιο γεμάτο «Θα». Έχω πραγματικά, μια ερώτηση για αυτή. Όλα αυτά, που λαϊκίστικα υπόσχεται σήμερα, γιατί 5 χρόνια δεν τα έκανε; Ε λοιπόν δεν συγκρίνουμε προθέσεις. Συγκρίνουμε πράξεις. Την θητεία της και την θητεία μας. Ο Δήμος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Πίσω στην αδράνεια, στη στασιμότητα, στην αποτυχία της προηγούμενης διοίκησης. Οι δημότες θέλουν μία διοίκηση με όραμα και με χειροπιαστά αποτελέσματα διοίκησης και απορρόφησης κονδυλίων. Επιλέγουν την ανάπτυξη. Προφανώς, κάποιοι, δεν έχουν πάρει το μάθημα τους. Ο λαϊκισμός ηττήθηκε αυτοδιοικητικά το 2019 και εθνικά σε όλες τις τελευταίες εκλογές.  Δεν χωράνε πισωγυρίσματα στη πόλη μας.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου