Κωστής Παπαναστασόπουλος: Ο Δήμος Ζωγράφου πρέπει να αλλάξει εποχή και γενιά

Κωστής Παπαναστασόπουλος: Ο Δήμος Ζωγράφου πρέπει να αλλάξει εποχή και γενιά

Τον Κωστή Παπαναστασόπουλο οι πολίτες του Ζωγράφου τον γνωρίζουν μέσα από το τοπικό κίνημα «Αγαπώ Ζωγράφου» το οποίο ιδρύθηκε το 2013, αλλά από  το 2010 είχε ξεκίνησε μια κοινωνική πολιτική η οποία αναπτύχθηκε εντονότερα τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου με δραστηριότητες που κάλυπταν και καλύπτουν ανάγκες των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και όχι μόνον.

Δεν έμεινε όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του μόνον στις κοινωνικές δράσεις. Αντίθετα με τις παρεμβάσεις του ανέδειξε προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και είναι έτοιμος να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των συνδημοτών του γιατί «δεν αντέχω να βλέπω την πόλη μας να μαραζώνει».

Στις παρακάτω ερωτήσεις μας αποτυπώνονται οι σκέψεις του και η αγωνιστικότητά του για έναν Δήμο που πρέπει να αλλάξει εποχή και γενιά, όπως λέει.

Ξεκινήσατε το 2010 αν δεν κάνω λάθος κύριε Παπανατασόπουλε τη δράση σας στα κοινά στο Δήμο. Πως ιδρύθηκε η παράταξή σας και πως οραματιζόσασταν ότι θα εξελιχθεί.

Πράγματι, ασχολούμαι με τα κοινά του Δήμου Ζωγράφου από το 2010, όπου ήμουν πρώτος σε ψήφους σε όλο τον Δήμο ως πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Με είχαν εμπιστευθεί περίπου 650 συνδημότες μας. Από τότε, εδώ και 8 συναπτά έτη βρίσκομαι καθημερινά δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματα του τόπου. Το «Αγαπώ Ζωγράφου» ιδρύθηκε αρχές Δεκεμβρίου του 2013 ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014.

Επιτρέψτε μου να πω κύριε Ραυτόπουλε, ότι το «Αγαπώ Ζωγράφου» είναι κάτι παραπάνω από παράταξη, είναι τοπικό κίνημα διότι πρόκειται για πρωτοβουλία απλών πολιτών που θέλουμε να καθορίσουμε το μέλλον της πόλης μας βλέποντας την τοπική αυτοδιοίκηση ως τρόπο προσφοράς. Εμείς δίνουμε ευκαιρίες συμμετοχής στα κοινά σε πολίτες που ποτέ μέχρι πρότινος δεν είχαν ασχοληθεί, δημιουργούμε ενεργούς πολίτες όταν οι άλλες παρατάξεις απωθούν τους ψηφοφόρους με τις παλαιοκομματικές πρακτικές τους. Οραματιζόμαστε, και είμαστε πολύ κοντά πλέον να συμβεί αυτό, το «Αγαπώ Ζωγράφου» να αποτελέσει το πλειοψηφικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια χωρίς να έχει κομματική απόχρωση. Οραματιζόμαστε μια δημοτική κίνηση που θα ανήκει στους πολίτες και όχι στους υπουργούς, βουλευτές και σε πρώην δημάρχους.

Όταν αναφερόμαστε στο «Αγαπώ Ζωγράφου» οι συνδημότες μας το έχουν σαν συνώνυμο της κοινωνικής προσφοράς, θα μας αναλύσετε περισσότερο αυτή τη δράση σας.

Είναι γνωστό στους δημότες μας ότι έχουμε έντονη κοινωνική δράση και είμαστε περήφανοι για αυτό. Όταν οι υπόλοιπες παρατάξεις και υποψήφιοι αρκούνται στα αποστειρωμένα δελτία τύπου, εμείς στεκόμαστε με πράξεις δίπλα στους γονείς που αγωνιούν για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, τους μαθητές που θέλουν να ξεκινήσουν με αξιοπρέπεια την σχολική χρονιά, τους συνταξιούχους που δεν έχουν φάρμακα και τους επιχειρηματίες της περιοχής μας που δυσκολεύονται να κρατήσουν την τοπική αγορά ζωντανή.

Εμείς, είμαστε εκεί δίπλα τους με δράσεις και προτάσεις, δείχνοντας έμπρακτα την στήριξή μας και δεν μένουμε σε ευχολόγια. Μέσω των κοινωνικών μας δράσεων φέρνουμε κοντά μας τους πολίτες εκείνους που μέχρι τώρα ήταν συνειδητά απόντες. Παρόλα αυτά, δεν αρκούμαστε μόνο στις κοινωνικές δράσεις. Οι παρεμβάσεις μας είναι πολλές. Εμείς αναδείξαμε το πρόβλημα της έλλειψης των κοινωνικών ιατρείων, της ύπαρξης εγκαταλελειμμένων οχημάτων στους δρόμους, της ανεπάρκειας φωτισμού και της εγκατάλειψης των αθλητικών χώρων. Μην ξεχνάτε, ότι μετά από δική μας παρέμβαση το 2015 έγινε η ανακατασκευή των γηπέδων 5Χ5 στο Γουδί για την ασφάλεια των αθλητών. Εδώ αξίζει να αναφέρω ότι είμαστε η μοναδική δημοτική κίνηση που έχει επισκεφθεί όλα τα σχολεία της περιοχής μας και έχουμε καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές μάθαμε ότι εσείς και η παράταξή σας θα κατεβείτε αυτόνομα. Η απόφασή  αυτή πηγάζει στο να μετρήσετε πάλι τις δυνάμεις σας εν όψει και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής

Δεν νιώθουμε την ανάγκη να μετρήσουμε δυνάμεις. Η μόνη μας επιδίωξη είναι να προσφέρουμε στις γειτονιές μας, στα Ιλίσια, στο Γουδή και στου Ζωγράφου. Διεκδικούμε και θα πετύχουμε όλοι μαζί να μετατρέψουμε το Ζωγράφου σε πόλη καθαρή, ασφαλή, οικονομικά ευημερούσα, με βελτιωμένες τεχνολογικές υποδομές που θα διευκολύνει την ζωή των κατοίκων της. Καθημερινός μας στόχος είναι να ακούμε και να ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών. Μετά από 8 χρόνια ενασχόλησης γνωρίζουμε τα προβλήματα της πόλης μας και βρίσκουμε κοστολογημένες και ρεαλιστικές λύσεις. Αλήθεια, πιστεύετε ότι τις λύσεις θα τις βρουν τα υπουργικά γραφεία ή η κοινωνία των πολιτών που ζει το πρόβλημα; Κύριε Ραυτόπουλε, η αλλαγή εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική μας αφήνει παντελώς αδιάφορους, εμάς μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Εμείς δεν ζούμε από τον Δήμο Ζωγράφου, ζούμε για να κάνουμε τον Δήμο πιο ανθρώπινο και σύγχρονο.

Η παράταξή σας αγκαλιάζει μια συγκεκριμένη ηλικία. Αυτό το καταλάβατε νωρίς ευτυχώς και προχωρήσατε με άνοιγμα σε όλες τις ηλικίες. Ευοδώθηκε αυτή η πρωτοβουλία σας;

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που οι νέοι άνθρωποι στηρίζουν την προσπάθειά μας. Η παράταξή μας όμως αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες και συγκεκριμένα όλους τους ενεργούς και άφθαρτους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας και πολιτικής ιδεολογίας. Επιδιώκουμε την συσπείρωση όλων εκείνων των συμπολιτών που πιστεύουν ότι τα προβλήματα του Δήμου μας δεν είναι γαλάζια, πράσινα ή κόκκινα. Συνδυάζουμε την τόλμη των νέων ανθρώπων που θα ενισχύσουν τις διοικητικές μηχανές με καινοτόμες ιδέες και την εμπειρία της παλαιότερης γενιάς.

Στο να διοικηθεί ένας Δήμος χρειάζεται ρήξεις και όραμα. Χρειάζεται όμως συνθέσεις, πλουραλισμό και ψάξιμο  στις αποφάσεις καθώς επίσης και μεγάλες συμμαχίες για δυνατές προοπτικές. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας για αυτόνομη κάθοδο;

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είμαι περαστικός από τον Δήμο Ζωγράφου, ούτε υποψήφιος που εξυπηρετώ άλλους κρυφούς σκοπούς. Τιμώ την εμπιστοσύνη τους, ασκώντας υπεύθυνη κριτική και προτείνοντας εφικτές προτάσεις. Θέτω τον εαυτό μου στους πολίτες διότι δεν αντέχω να βλέπω την πόλη μας να μένει στάσιμη. Οι Ζωγραφιώτες θέλουν αλλαγή. Ο Δήμος Ζωγράφου πρέπει να αλλάξει εποχή, πρέπει να αλλάξει γενιά. Αυτό έδειξε και η μεγάλη αποχή στις δημοτικές εκλογές του 2014. Το 40% των δημοτών απείχε από τις κάλπες. Και η αλλαγή αυτή θα έρθει όχι στο να μαχόμαστε το παλιό, αλλά στο να χτίσουμε κάτι νέο και διαφορετικό. Η αυτοδιοικητική μου πορεία έχει δείξει  ότι είμαι υπέρμαχος των συνεργασιών των υγιών δυνάμεων για το καλό του Δήμου Ζωγράφου. Το 2014 ήμασταν οι πρώτοι που τολμήσαμε και είχαμε συνεργαστεί πάνω σε συγκεκριμένες αρχές, αξίες, θέσεις και προγραμματικές συμφωνίες για το τί θέλουμε να κάνουμε στην πόλη μας. Τώρα ας δείξουν και οι υπόλοιποι αυτή την κουλτούρα των συνθέσεων και συνεργασιών χωρίς ιδεοληψίες και βλέποντας κατάματα την κοινωνία και το τι αυτή θέλει. Και το κυριότερο, μακριά από κάθε είδους χειραγώγηση.

Κλείνοντας, κύριε Ραυτόπουλε, θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας και είμαι στη διάθεσή σας στο άμεσο μέλλον για να συζητήσουμε αποκλειστικά για το Ζωγράφου μας και τα σχέδιά μας.

 

*Ο Κωστής Παπαναστασόπουλος είναι βιολόγος, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών και εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρεία.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου