Θεόδωρος Μετικαρίδης Επικεφαλής Παρατάξεως “Συμμαχία Δημιουργίας” Παραδώσαμε τόσα έργα, όσα δεν έγιναν ποτέ άλλοτε»

Θεόδωρος Μετικαρίδης  Επικεφαλής Παρατάξεως “Συμμαχία Δημιουργίας”                    Παραδώσαμε τόσα έργα,  όσα δεν έγιναν ποτέ άλλοτε»

Ο πρόσφατα εκλεγμένος επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Δημιουργίας» Θεόδωρος Μετικαρίδης με τη νέα του ιδιότητα στη συνέντευξή που μας παραχώρησε,  μιλάει για τα τεκταινόμενα της παράταξης ως Διοίκηση του Δήμου την περασμένη τετραετία, καυτηριάζει τη σημερινή Διοίκηση για την παρουσίαση έργων τα οποία είχε δρομολογήσει ο αείμνηστος Δήμαρχος Βασίλης Θώδας, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο όνομά του, όπως και όλα τα έργα που θα περατώσει η Διοίκηση Καφατσάκη, είναι έργα προγραμματισμένα από τον πρώην Δήμαρχο και τους συνεργάτες του ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες που ενέσκηψαν στη θητεία τους.

Έφερε ως παράδειγμα το άνοιγμα της Παιδικής Χαράς στην Ούλωφ Πάλμε και το πρόσφατα αποκτηθέν πυροσβεστικό όχημα από το ΣΠΑΥ Υμηττός με σκοπό την ενίσχυση του έργου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»  της χρονικής περιόδου 2020 -2023, το οποίο πρόσφατα παρέλαβε η κ. Καφατσάκη χωρίς καμία αναφορά στο όνομα του Δημάρχου, έστω από ευγένεια.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

κ. Μετικαρίδη μετά την απώλεια του Δημάρχου Βασίλη Θώδα οι διαδικασίες εκλογής έφεραν εσάς στη θέση του επικεφαλής της παράταξής σας. Πως αντιμετωπίσατε αυτά τα γεγονότα.

 Κύριε Ραυτόπουλε, ευχαριστώ που για μία ακόμη φορά με φιλοξενείτε στις στήλες της εγκρίτου εφημερίδας σας. Πρώτα απ’ όλα, ενόψει των εορτών του Πάσχα, θα ήθελα να ευχηθώ στους συνδημότες μας Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση!

Πράγματι, όπως όλοι οι Ζωγραφιώτες γνωρίζουν, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, οι οποίες δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα για την παράταξή μας «Συμμαχία Δημιουργίας» που ίδρυσε ο αείμνηστος Βασίλης Θώδας, είχαμε το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός της απώλειάς του, κάτι που γέμισε θλίψη σε όλον τον Ζωγραφιώτικο λαό και κυρίως σε εμάς τους συνεργάτες του. Η παράταξη βρέθηκε ξαφνικά χωρίς τον Αρχηγό της και εμείς οι οκτώ Δημοτικοί Σύμβουλοι, έπρεπε να επιλέξουμε δια ψηφοφορίας, όπως ο νόμος ορίζει, τον νέο επικεφαλής της, για να μπορέσουμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, ως αντιπολίτευση πλέον, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζοντας τα συμφέροντα των δημοτών μας. Στη σχετική ψηφοφορία, λοιπόν, που διεξήχθη μεταξύ των Δημοτικών μας Συμβούλων, επικράτησε το πνεύμα ενότητας και το αποτέλεσμα ήταν να εκλεγώ παμψηφεί αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης.

 Στην απερχόμενη διοίκηση εκτός από Αναπληρωτής Δήμαρχος ήσασταν και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών. Ακούστηκαν πολλά από τη  Δήμαρχο κ. Καφατσάκη σχετικά με τα οικονομικά που άφησε η δική σας διοίκηση. Ποια είναι άποψη σας;

 Τα τέσσερα χρόνια της Διοίκησης Θώδα, πράγματι ήμουν Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και αναπληρωτής Δήμαρχος. Να θυμίσω τα εξής: Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας ως Διοίκηση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες που αρχικά φαίνονταν ανυπέρβλητες. Πρώτο και σημαντικότατο πρόβλημα, η έλλειψη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στη λήψη αποφάσεων με βάση τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, μας βρήκε η πανδημία του κορωνοϊού που μας ταλαιπώρησε τουλάχιστον δύο χρόνια με ολέθριες συνέπειες στα οικονομικά όλων των δήμων της χώρας και φυσικά και το δικό μας, όπως αυτή της  χαμηλής εισπραξιμότητα, την απαλλαγή τελών, φόρων κ.α. Εμείς κατεβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και με τη βοήθεια και της πολιτείας, σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη, στους επιχειρηματίες και τα καταστήματα της πόλης μας.

Συναισθανόμενοι αυτή τη δύσκολη κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, δεν προχωρήσαμε σε αυξήσεις των συντελεστών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω τα νοικοκυριά των δημοτών μας.

Στη συνέχεια ενέσκηψαν η ενεργειακή κρίση, καθώς και αυτή του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με συνέπεια την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στα ύψη με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομική διαχείριση.

Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώντας συνετή οικονομική πολιτική, κατορθώσαμε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια να κρατήσουμε τα οικονομικά του δήμου μας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Προγραμματίσαμε, εκτελέσαμε και παραδώσαμε τόσα έργα, όσα δεν έγιναν ποτέ άλλοτε, εκμεταλλευόμενοι προγράμματα της Περιφέρειας, του Πράσινου Ταμείου, του Ταμείου Ανάκαμψης, του Φιλόδημου 1 και 2, του Αντώνη Τρίτση και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, αναφέρω μερικά από αυτά:

  • Αλλάξαμε τον στόλο των απορριμματοφόρων και αγοράστηκαν μηχανήματα έργου με τη μέθοδο leasing.
  • Αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν εννέα συστήματα διπλών υπόγειων κάδων.
  • Έγινε ολιστική αλλαγή του φωτισμού της πόλης με λαμπτήρες LED, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση kwh από 3.980.000 σε 1.170.000.
  • Εξοικονομήσαμε 2.000.000,00 ευρώ από τόκους, που θα επιβαρυνόμασταν, εάν ακολουθούσαμε την απόφαση της Διοίκησης Καφατσάκη για λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
  • Ανακατασκευάσαμε όλες τις παιδικές χαρές και ολοκληρώσαμε την ανακατασκευή της παιδικής χαράς στην Ούλωφ Πάλμε, η οποία είναι έτοιμη να λειτουργήσει μετά από 10 χρόνια.
  • Ολοκληρώσαμε τα Πάρκα Γειτονιάς, ανακατασκευάστηκαν κοινόχρηστοι χώροι και πεζοδρόμια.
  • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της πλατείας «Σωτηρίου Ζωγράφου».
  • Ανακατασκευάστηκαν τα γήπεδα σε Γουδί και Ζωγράφου.
  • Ανακατασκευάστηκε το γήπεδο μπάσκετ στην οδό Αστερίου και παραδόθηκε προς χρήση.
  • Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Στις Σχολικές Επιτροπές χορηγούσαμε ετησίως 100.000,00 ευρώ προαιρετικά, πέρα από την Κρατική Επιχορήγηση.
  • Προχωρήσαμε σε ανάθεση και έγιναν μελέτες για όλα τα σχολεία, σχετικά με τον έλεγχο στατικής επάρκειας, κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και 40 χρόνια.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω και άλλα περισσότερα έργα που κάναμε, όμως θα αρκεστώ να αναφέρω δύο μεγάλα έργα συμβασιοποιημένα που παραδώσαμε στη νέα Διοίκηση.

Το ένα αφορά στην πλατεία Άνοιξη και τους παρακείμενους δρόμους, έργο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2.300.000,00 ευρώ περίπου, και το δεύτερο η Αστική Αναζωογόνηση της πόλης μας που προβλέπει την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και διασύνδεσή τους μέσω διαδρόμων πεζών, την ανακατασκευή 29.000 τ.μ. πεζοδρομίων, παρεμβάσεις σε πλατείες και πάρκα 57.740 τ.μ. και παρεμβάσεις στο Πράσινο 5.045 τ.μ., έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ύψους 12.393.056,00 ευρώ.

Όλα αυτά τα έργα που έτρεξαν με τις προσπάθειες του αείμνηστου Βασίλη Θώδα, έδωσαν νέα πνοή και άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης μας.

Αυτό που θέλω επίσης να επισημάνω, είναι ότι το να συγκεντρώνεις ποσά και να τα έχεις «παρκαρισμένα», δεν είναι αυτοσκοπός. Νοικοκυροσύνη ναι, συνετή οικονομική πολιτική ναι! Όμως, σκοπός κάθε Διοίκησης θα πρέπει να είναι ο προγραμματισμός έργων και υπηρεσιών που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης και θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Και εμείς αυτό ακριβώς κάναμε. Παραδώσαμε έργα σε αντίθεση με την προηγούμενη Διοίκηση της κυρίας Καφατσάκη, που δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει καθ’ όλη τη θητεία της ούτε ένα έργο.

 Η θέση σας στα δημοτικά συμβούλια αλλά και η κριτική σας απέναντι στα τωρινά πεπραγμένα της σημερινής Διοίκησης, θεωρείται άχρωμη έως ήπια.

 Από τότε που ασχολούμαι με τα κοινά, είτε ως Διοίκηση, είτε ως αντιπολίτευση, κράτησα και εξακολουθώ να κρατώ ορθολογική στάση με την έννοια ότι πάντα χρησιμοποιώ πέρα από το θυμικό, τη λογική και έτσι πάντα με ψυχραιμία και κατανόηση πορεύομαι. Στόχος μου ήταν και παραμένει να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συνεισφέρω τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη μας. Αυτό επιβάλλει να ασκώ κριτική στη Διοίκηση, πάντα καλόπιστη, στο πλαίσιο των καθηκόντων ως αντιπολίτευση. Η αυστηρή κριτική προκύπτει ανάλογα με την περίπτωση, τις προτάσεις και αποφάσεις της Διοίκησης.

 Σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με το κλείσιμο του 3ου ορόφου του 5ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου, γνωρίζατε αυτή την κατάσταση. Αν ναι  τι ενέργειες κάνατε και τι απαντάτε στους γονείς για την ταλαιπωρία τους.

 Ο Δήμαρχός μας Βασίλης Θώδας ήταν αυτός που κατανόησε πρώτος την αναγκαιότητα να τρέξει τις μελέτες για τη στατική επάρκεια των σχολικών κτιρίων του δήμου μας. Έτσι ολοκληρώσαμε τις σχετικές μελέτες, κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και 40 χρόνια. Το μόνο πρόβλημα εντοπίστηκε στον τρίτο όροφο, στο κτίριο 3 του σχολικού συγκροτήματος 5ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου. Προέκυψαν δύο μελέτες, μία της Τεχνικής Υπηρεσίας που εισηγήθηκε το κλείσιμο ολόκληρου κτιρίου και αυτή του κυρίου Καπογιάννη του Πολυτεχνείου που εισηγήθηκε το κλείσιμο μόνον του τρίτου ορόφου.

Το θέμα ήταν ότι η Διοίκηση της Τινας Καφατσάκη δεν θέλησε εξ’ αρχής να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει τη λύση που τώρα επιλέχθηκε, ώστε να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε και έφερε αναστάτωση σε μεγάλο βαθμό στους γονείς, δασκάλους και μαθητές.

Συζητιέται ότι μετά την εκλογή σας ως επικεφαλής της παράταξης σας υπάρχει μια τεταμένη κατάσταση στις μεταξύ σας σχέσεις. Ισχύει ή όχι;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Βρεθήκαμε ξαφνικά χωρίς τον αρχηγό μας, τον αείμνηστο Βασίλη Θώδα, ο οποίος μας λύπησε βαθύτατα με τον άδικο χαμό του. Παρ’ όλα αυτά, εμείς έπρεπε να ανασκουμπωθούμε και να σκεφτούμε το μέλλον της «Συμμαχίας Δημιουργίας», αλλά και τη λειτουργία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ως μείζονα, πλέον, αντιπολίτευση. Έτσι όπως ορίζει ο νόμος, μαζευτήκαμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και με πνεύμα ενότητας προχωρήσαμε σε ψηφοφορία, η οποία με ανέδειξε αρχηγό της παράταξης.

Έχω πει πολλές φορές ότι ο δρόμος για τις εκλογές είναι πολύ μακρύς. Εμείς μέχρι τότε θα ασκούμε την κριτική μας στη Διοίκηση, προστατεύοντας τα συμφέροντα των δημοτών μας. Στόχος δικός μου είναι, εφόσον με αξιώσει ο Θεός, να είμαι καλά μέχρι τότε, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Σε δημοκρατικό πολίτευμα ζούμε, φιλοδοξίες μπορεί να υπάρχουν σε οποιονδήποτε.

 Και κάτι τελευταίο. Πως νοιώθετε όταν η Παιδική Χαρά της Ουλωφ Πάλμε οικειοποιήθηκε, κλασικά, από την παρούσα Διοίκηση;

 Το θέμα της παιδικής χαράς στην Ούλωφ Πάλμε μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση. Με πρωτοβουλία του αείμνηστου Δημάρχου μας παρακάμφθηκαν όλα τα προβλήματα και πρώτα από όλα του Δασαρχείου Πεντέλης. Έτσι ολοκληρώθηκε η ανάπλασή του και παραδόθηκε έτοιμη προς χρήση από τους μικρούς μας φίλους.

Πρόσφατα η νέα Διοίκηση ανακοίνωσε το άνοιγμα της παιδικής χαράς που εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα όργανα περιμένει τα παιδιά και τους γονείς τους. Όμως, προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην προηγούμενη Διοίκηση και στον Δήμαρχο Βασίλη Θώδα, ο οποίος έτρεξε την ανακατασκευή της παιδικής χαράς και την παρέδωσε έτοιμη στη νέα Διοίκηση προς λειτουργία.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου