ΑΡΡΩΣΤΗ η ΥΓΕΙΑ στου ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Το Κέντρο Υγείας του Ζωγράφου που λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, νοσεί και αδυνατεί να προσφέρει την πρέπουσα ιατρική φροντίδα στους δημότες μας.
Όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες με συνέπεια και επαγγελματισμό, γιατί υπηρετούσαν περισσότεροι από 80 γιατροί.
Από το 2014 όμως μετά από τις απολύσεις και κάποιες από τις συνταξιοδοτήσεις των γιατρών, χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις, έμειναν σχεδόν οι μισοί, για να φτάσουν σήμερα να υπηρετούν 40 μόνιμοι και 5 επικουρικοί, χωρίς να καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες που πρέπει να υπάρχουν σ’ ένα κέντρο υγείας, όπως νευρολόγοι, ουρολόγοι κλπ.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου εκπρόσωποι των γιατρών του Κέντρου Υγείας Ζωγράφου διαμαρτυρήθηκαν για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί και ζήτησαν τη συνδρομή του δημοτικού συμβουλίου, αφού σύμφωνα με το άρθρο 16 νόμου 4486/17 στη Διοικούσα Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας συμμετέχει και ένας δημοτικός σύμβουλος του Δήμου της Έδρας του Κέντρου Υγείας.
Η Τριμελής Συντονιστική Επιτροπή των Γιατρών του Κ.Υ. Ζωγράφου Σωτήρης Τριπολιτσιώτης, Νίκος Κορδαλής και Σταυρούλα Νικηφόρου, αφού περιέγραψαν το πως έχει σήμερα η όλη κατάσταση μεταξύ των άλλων είπαν ότι «οι επικουρικοί γιατροί που σήμερα καλύπτουν τις κενές θέσεις όταν λήξει η σύμβασή τους που είναι διάρκειας 2 χρόνων, αποχωρούν και αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει επαγγελματική εξέλιξη ή κάποια σοβαρή αμοιβή για να συνεχίσουν το έργο τους, φεύγουν για το εξωτερικό. Παράλληλα η Κυβέρνηση μετατρέπει τους παθολόγους, τους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς της μονάδας σε οικογενειακούς γιατρούς με συνέπεια να μην αρκούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού των πολιτών του Ζωγράφου και να μην μπορούν να καλυφθούν σε μια απλή περίπτωση. Εξαφανίζει τον γιατρό αιχμής τον παθολόγο από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση αν δεν περάσουν από τον οικογενειακό γιατρό στους γιατρούς ειδικότητας. Αυτή η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας θα επιβαρύνει οικονομικά τον πολίτη του Ζωγράφου και κάποιοι πολίτες που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα ή θα πρέπει να περιμένουν σε ουρές στα νοσοκομεία που εκεί η παραπομπή τους πρέπει να γίνεται μετά από παρέμβαση του οικογενειακού γιατρού δημιουργώντας ένα σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία, ή θα πάνε σε ιδιώτη γιατρό.
Οι γιατροί του κέντρου υγείας του Ζωγράφου πιστεύουμε στη συνεργασία με τα καινούργια ΤΟΜΥ αρκεί να υπάρχουν προϋποθέσεις. Σήμερα από τους 14 παθολόγους που υπηρετούσαν πριν από 7-8 χρόνια στη μονάδα, έχουμε μείνει μόνον τρείς και από την ερχόμενη εβδομάδα θα εργάζεται μία παθολόγος γιατί οι άλλοι δύο είναι σε αναρρωτική με σοβαρά προβλήματα υγείας και θα εξετάζει 40 άτομα την ημέρα. Ζητάμε άμεση βοήθεια από το Δήμο να παρέμβει για να προσληφθούν παθολόγοι που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ώστε να λειτουργήσει ένα κέντρο υγείας, έτσι όπως το εννοεί ο νόμος. Άλλο θέμα είναι οι συνθήκες εργασίας, το πώς ασκείται η ιατρική μέσα σ’ ένα πλαίσιο 7,5 ωρών συνεχόμενης καθήλωσης μπροστά σε μια οθόνη για τη συνταγογράφηση».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κλαδευτήρας στην τοποθέτησή του και με την ιδιότητα του γιατρού κατήγγειλε την πολιτική που επιλέχθηκε τα μνημονιακά χρόνια για να διορθώσει στρεβλώσεις στην υγεία, λέγοντας ότι «ήταν η πολιτική του να βάλουμε την υγεία στην κλίνη του Προκρούστη και αντί να γίνουν ορθολογικές αλλαγές που θα συμμάζευαν τα προβλήματα αλλά θα διατηρούσαν το βασικό δίκτυο και το πολύ υψηλό επίπεδο ιατρικής που υπήρχε στη Χώρα μας το 2010, δυστυχώς επιλέγει η πολιτική του να κόβει κεφάλια και πόδια, προσπαθώντας μέσα σε τερατώδη πλεονάσματα να χωρέσουμε μειωμένες κάθε χρονιά δαπάνες υγείας για να μπορέσουμε έτσι να φέρουμε τα πλεονάσματα εκεί που να εξυπηρετούν ένα χρέος στο οποίο όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι βιώσιμο. Τα ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκαν είναι δομές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και θα τελειώσουν το 2023, δεν είναι δομές από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι δημοφιλείς στον ιατρικό κόσμο γιατί κανείς δεν θέλει στο ξεκίνημα της καριέρας του να μπει σε μια δομή που ξέρει ότι θα είναι θνησιγενής, υποαμειβόμενη, χωρίς καμία προοπτική. Δυστυχώς όλα αυτά ειπωθήκαν σε ώτα μη ακουόντων και αντ’ αυτού συνεχώς παρουσιάζονται ομάδες από το Υπουργείο που εγκαινιάζουν ΤΟΜΥ σαν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει συμβεί στον ιατρικό χώρο. Δια της βίας προσπαθούν στους ελάχιστους εναπομείναντες παθολόγους να τους κάνουν οικογενειακούς γιατρούς, γιατί έχουν υπογράψει στην τρόικα ότι η Ελλάδα αυτόματα από το παλιό σύστημα που είχε μέσα σ’ ένα χρόνο θα μεταπηδήσει σε άλλο σύστημα που άλλα Κράτη χρειάστηκαν 10 και 15 χρόνια για να το εφαρμόσουν. Δυστυχώς και ο Ξανθός και ο Πολάκης πιούν την νύσσα, δεν μιλούν καθόλου, προσπαθώντας παρανόμως δια της βίας να κάνουν τους παθολόγους οικογενειακό γιατρό έστω και αν δεν το θέλει, γιατί θα εκπέσουν όλα αυτά στα δικαστήρια.
Το πρόβλημα αυτό των γιατρών πρέπει να αποτελέσει θέμα του δημοτικού συμβουλίου, παράλληλα με μια αντιπροσωπεία γιατρών που γνωρίζουν καλά το πρόβλημα, μαζί με τη Δήμαρχο να μεταβούμε στους αρμόδιους παράγοντες προκειμένου να ασκήσουμε πίεση, γιατί ταμπουρωμένοι πίσω από αυτές τις πολιτικές νομίζουν ότι τα προβλήματα λύνονται όπως αυτοί νομοθετούν, αλλά δυστυχώς δεν λύνονται».
Η συζήτηση έκλεισε με την πρόταση να έρθει προς ουσιαστική διερεύνηση το πρόβλημα αυτό της υγείας στο δημοτικό συμβούλιο, να γίνουν παραστάσεις στους αρμόδιους για την άμεση κάλυψη των θέσεων των παθολόγων γιατρών και να λειτουργήσει η Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην οποία θα παρίσταται και ένας δημοτικός σύμβουλος.