Βασίλης Παπαϊωάννου
Κύριε Παπαϊωάννου όλοι γνωρίζουν ότι είστε ο ιθύνων νους της δημιουργίας του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΙΛΙΣΟΣ» για το λόγο αυτό θα θέλαμε να μας κάνετε μια ιστορική αναδρομή για τον Σύλλογο και πώς φτάσατε σε αυτή την απόφαση.
Αρχικά να πω ότι σας ευχαριστώ κ. Ραυτόπουλε για την πρόσκληση σας, να απαντήσω σε αυτές τις δυο πραγματικά σοβαρές ερωτήσεις σας.
Η αλήθεια στην απάντηση σας αυτή είναι ότι την αρχική ιδέα για την ίδρυση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΙΛΙΣΟΣ», την είχε η γυναίκα μου Ελένη Ζωίδου, Κοινωνική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία από το 1999 ήταν μέλος του ΔΣ, σε έναν πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής μας, με την ονομασία «Σύλλογος για την διάδοση του Ελληνισμού», στον οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι γείτονες μας , όπως ο γιατρός Παθολόγος κ. Γιώργος Μαργέλης που ήταν και ο Πρόεδρος, ο κ. Παύλος Ναθαναήλ μετέπειτα Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) και αρκετοί άλλοι συμπολίτες μας.
Περί το 2001 και με αφορμή την αναίτια κοπή κάποιων δέντρων στην Πλατεία Βραζιλίας, αλλά και σε άλλους χώρους πρασίνου της ευρύτερης περιοχής, σε αίτημα προς το ΔΣ, να κάνει ο σύλλογος κάποια διαμαρτυρία για το θέμα αυτό, τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου δήλωσαν αναρμόδια και προέτρεψαν την σύζυγό μου να κάνει νέο σύλλογο που να ασχολείται και με τον εξωραϊσμό.
Εκείνη τη στιγμή στο τέλος του 2001,συλλάβαμε με την γυναίκα μου την ιδέα για τη δημιουργία μιας εθελοντικής συλλογικότητας που θα έχει κύριες δράσεις γύρω από τον Εξωραϊσμό και το Πράσινο στην ευρύτερη περιοχή των Ιλισίων και Ζωγράφου, καθώς και τον πολιτισμό που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία μας και ιδιαίτερα η νέα γενιά.
Στην πρόσκληση μας αρχές του 2002, ανταποκρίθηκαν άμεσα 40 άτομα με αντίστοιχες κοινωνικές και πολιτιστικές ευαισθησίες και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου ο Σύλλογος μας είχε πια δημιουργηθεί και νομιμοποιηθεί.
Στο πλαίσιο του συλλόγου λειτουργούν εθελοντικά ομάδες, χορού, θεάτρου, μαθημάτων Ελληνικών και Ελληνικού πολιτισμού σε μετανάστες, στήριξης νεολαίας, κινηματογραφική, καθώς επίσης δανειστική βιβλιοθήκη και η τεράστιας κοινωνικής σημασίας ομάδα φιλοσοφικού καφενείου με 120 και πλέον διαλέξεις για επιστημονικά, ιστορικά, κοινωνικά και οικολογικά θέματα.
Μεγάλη ήταν η προσφορά στα θέματα πρασίνου από τον σύλλογο μας, ήταν αν θυμάμαι καλά, κατά το 2010, όταν ο τότε δήμαρχος εν μια νυκτί προέβη στην αγορά τμήματος της βίλας Ζωγράφου και ήρθαμε σε επαφή με όλα τα κινήματα του Ζωγράφου και συντονισμένα δράσαμε για να υπερασπισθούμε τα αυτονόητα. Την ίδια περίοδο ήρθαμε πιο κοντά και με την τωρινή Δήμαρχο κ. Τίνα Καφατσάκη η οποία αυτονόητα είχε πάρει ανοικτά το μέρος των κινημάτων.
Οικονομικά ο σύλλογος είναι αυτοστήρικτος με μια μικρή μόνο ετήσια επιχορήγηση από τον δήμο Ζωγράφου, πού άρχισε από τον τελευταίο χρόνο της διοίκησης του κ. Καλλίρη.
Πριν τις δημοτικές εκλογές ιδρύσατε «Το Κίνημα Πολιτών» που στην συνέχεια συνεργάστηκε με την Δημοτική Ενότητα της Τίνας Καφατσάκη η οποία έφερε το γνωστό αποτέλεσμα και έγινε Διοίκηση του Δήμου. Τι σας ώθησε για αυτή σας τι κίνηση;
Είναι αλήθεια, επειδή καθόλου δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη διοίκηση του τέως, μεταστάντος Δημάρχου κ. Βασίλη Θώδα, μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας αρχίσαμε από τα μέσα του 2022, να κάνουμε επαφές και να αναπτύσσουμε προβληματισμούς για τις δημοτικές εκλογές του 2023 και την εκλογή μιας νέας δημοτικής αρχής αντάξιας των προσδοκιών μας και των απαιτήσεων των συμπολιτών μας.
Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν αφετηριακά ανεξάρτητα στελέχη από συλλογικότητες και φορείς και στις αρχές του 2023, στην ομάδα αυτή εντάχθηκαν και έδωσαν στήριξη και κάποια αυτοδιοικητικά στελέχη του Δήμου μας.
Σε μια σειρά συναντήσεων και προβληματισμού που είχαμε, καταλήξαμε το Φλεβάρη του 2023 να δημιουργήσουμε το «Κίνημα Πολιτών», μια δημοτική ομάδα που θα είχε στόχο να κάνει ουσιαστική παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα .Από τη στιγμή που κατέστη δυνατό να συγκροτηθεί η ομάδα αυτή με κοινωνικά στελέχη που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από τον ευρύτερο μεσαίο πολιτικό χώρο, όλα τα άλλα ήταν σχετικά εύκολα.
Σε άμεσο χρόνο κάναμε πρόταση στην πρώην Δήμαρχο και σπουδαία αυτοδιοικητική του Δήμου μας κ. Τίνα Καφατσάκη να δημιουργήσουμε μια νέα ενιαία δημοτική ομάδα, η παράταξη «Μαζί για την πόλη μας» και το «Κίνημα Πολιτών», με τίτλο «Δημοτική Ενότητα Ζωγράφου», και σε κοινή συνάντηση που έγινε με στελέχη του «Μαζί» και του «Κινήματος Πολιτών» αποφασίστηκε ομόφωνα η ενοποίηση με αλλαγή ονόματος και με επικεφαλής την κ. Τίνα Καφατσάκη.
Στη συνέχεια, μετά από συζητήσεις με άλλες ομάδες πολιτών του Δήμου μας, έγινε η ενδυνάμωση της νέας παράταξης με άτομα από το χώρο της Οικολογίας, από άλλες κινηματικές ομάδες και τέλος με την «Ακομμάτιστη Ένωση» του κ. Χαραλάμπου Κρανιώτη και διαμορφώθηκε η νέα τελική Δημοτική Παράταξη, «Δημοτική Ενότητα-Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση».
Αν με ρωτάτε γιατί κερδήθηκαν οι εκλογές από την παράταξη μας, θα σας πω. Πρώτον γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή αποδείχτηκε κατώτερη των απαιτήσεων του μέσου Ζωγραφιώτη και δεύτερον γιατί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών, η νέα παράταξη μας ήταν υπερκομματική και είχε πραγματικά μια απίστευτα σοβαρή και ικανή στελέχωση, με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, που σίγουρα υπόσχεται πολλά.
Προσωπικά πιστεύω ότι η παράταξη αυτή έχει μέλλον και ανεξάρτητα ποιο κόμμα θα κυβερνάει τη χώρα, η παράταξη της Τίνας και των διαδόχων της, θα είναι στο τιμόνι του Δήμου μας για πολλά-πολλά χρόνια.