ΜΑΞΙΑΔΗΖ: Θα επεκταθούν οι δραστηριότητές μας το 2018-2019

ΜΑΞΙΑΔΗΖ: Θα επεκταθούν οι δραστηριότητές μας το 2018-2019

Η Μονομετοχική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Ζωγράφου   Α.Ε. (ΜΑΞΙΑΔΗΖ) λειτουργεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων των ΟΤΑ με βασικές δράσεις που αφορούν τη λειτουργία του κυλικείου του νεκροταφείου, τα παρκινγκ, τα δημοτικά γκαράζ κ.α.

Ο Στέφανος Γιούργας από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου της Δημοτικής Εταιρείας ΜΑΞΙΑΔΗΖ και όπως μας δηλώνει, δουλεύει για να πετύχει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τους στόχους που τέθηκαν από τη Διοίκηση του Δήμου προκειμένου να υπάρξει μια ποιοτική αναβάθμιση και διαφανή λειτουργία των υπηρεσιών και των εσόδων της εταιρείας, με γνώμονα το συμφέρον του δημότη.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι κύριε Γιούργα που έχετε θέσει ως Πρόεδρος στις δράσεις της ΜΑΞΙΑΔΗΖ για να βελτιώσουν τη ζωή των συνδημοτών μας;

Ως διοίκηση κύριε Ραυτόπουλε κοιτάξαμε να κάνουμε καλή διαχείριση χωρίς να έχουμε επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες, με στόχο να γίνει αυτό το 2018 και  το 2019.

Ένας από τους στόχους μας είναι η επέκταση στο κυλικείο του νεκροταφείου μέσω της ανακαίνισης της αίθουσας ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε και άλλα πράγματα εκτός από αυτά που σήμερα προσφέρουμε.

Άλλος στόχος μας είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης κυρίως των υπαίθριων στους οποίους σκεφτόμαστε να εγκαταστήσουμε στέγαστρα σε κάποια από αυτά να γίνει μελέτη να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και το σοβαρότερο όλων είναι πως θα γίνει η αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων που προβλέπεται στο καταστατικό της ΜΑΞΙΑΔΗΖ σε συνεργασία και κατόπιν οδηγιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης είναι η αναζήτηση χώρων στο Δήμο που θα μπορούσαμε βάση των δραστηριοτήτων μας να ιδρύσουμε νέους χώρους στάθμευσης.

Οι δυο βασικοί εποπτευόμενοι χώροι είναι το κοιμητήριο και τα γκαράζ. Τι στοιχεία μπορείτε να μας δώσετε που αφορούν τη λειτουργία τους για τον καθένα ξεχωριστά.

Για μεν το κυλικείο του νεκροταφείου που είναι ένας από τους βασικότερους εποπτευόμενους χώρους από το 2000 μέχρι και 31-12-2017 τα έσοδα παρουσίαζαν μια μείωση στο 3,8%. Αιτία αυτής της πτώσης είναι η συνολική μείωση των τελετών που ερχόντουσαν στο κοιμητήριο, όπως οι κηδείες και  τα μνημόσυνα που συνεχώς μειώνονται.

Υπάρχει όμως και ένα εξ ίσου βασικό νομικό πρόβλημα  που εκκρεμεί και είναι αυτό με τις υπηρεσιακές εκταφές. Θα πρέπει δηλαδή να ειδοποιηθούν οι συγγενείς των θανόντων με κάποιους τρόπους να μην παραμένουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε μετά να έχει δικαίωμα ο Δήμος να κάνει υπηρεσιακές εκταφές. Εξ’ αιτίας αυτής της κατάστασης σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τάφοι. Βέβαια δεν πρέπει να αγνοηθεί και η οικονομική συγκυρία, δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές οι οποίες παραμένουν στα 3 ευρώ ανά άτομο. Παρουσιάζεται όμως  μια συνεχής μείωση των εσόδων του κυλικείου.

Τώρα όσον αφορά τα δύο στεγασμένα γκαράζ, για μεν το γκαράζ της Τερζάκη υπάρχει πληρότητα 100%, υπάρχουν 104 θέσεις και είναι μισθωμένες γιατί στα Ιλίσια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης. Με συνέπεια να έχουμε και πολλές αιτήσεις αναμονής.

Στο γκαράζ της Γεωργίου Ζωγράφου, οι θέσεις είναι 295 που καλύπτει το 6όροφο παρκινγκ και μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουν μισθωθεί οι 244  και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι κάτοικοι της Γεωργ. Ζωγράφου έχουν μειωμένη τιμή, δηλαδή από 60 ευρώ το μήνα παραχωρείται η θέση με 40 ευρώ το μήνα.

Για τα υπόλοιπα υπαίθρια παρκινγκ της Ελευθ. Βενιζέλου, της Δημοκρατίας, της Μπισκίνη, της Λεωφ. Παπάγου και Αμφιτρίτης, της Αγ. Γεωργίου και της Φιλονόης, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων είναι από 90% μέχρι 100%. Τα δύο παρκινγκ που εμφανίζουν μειωμένη πληρότητα είναι στο πάρκο  Γουδί και στην Ιοκάστης.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι από τον ερχόμενο μήνα το παρκινγκ της Παπάγου και Αμφιτρίτης θα πάψει να λειτουργεί γιατί θα δημιουργηθεί πλατεία, στη δε Ιοκάστης ο χώρος χρησιμοποιείται και αυτός μέχρι να κλείσει επειδή θα ανεγερθούν δυο σύγχρονα νηπιαγωγεία.

Ποια η σειρά των ενεργειών σας για την αποκατάσταση λειτουργίας του καταστήματος πρώην AVEC 4 στη Γαρδένια.

Ήδη αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και έχει δημοσιοποιηθεί η διακήρυξη για τη νέα διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη μίσθωση. Θα βγει σε δημοπρασία το ακίνητο για επτά χρόνια και ευελπιστούμε να βρεθούν ενδιαφερόμενοι για να το μισθώσουν.

Με το δεδομένο του Μετρό;

Προβλέπεται στη διακήρυξη της δημοπρασίας ότι σε περίπτωση που  εντός της επταετίας ξεκινήσουν οι εργασίες του Μετρό, λύεται αυτοδίκαια η μίσθωση χωρίς καμία αποζημίωση γιατί θεωρείται ανωτέρα βία και έτσι και αλλιώς θα είναι η αποδοχή της διακήρυξης, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος θα το γνωρίζει εκ των προτέρων όταν υπογράψει τη σύμβαση.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να συνεχίσει τη μίσθωση μετά την αποπεράτωση των εργασιών;

Όχι θα γίνει καινούργια μίσθωση αλλά δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει και καινούργιο κατάστημα γιατί δεν ξέρουμε αν θα διαμορφωθεί και η πλατεία από το Μετρό. Σε σχέση με τον προηγούμενο μισθωτή του AVEC  έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Πως θα λειτουργήσετε νομικά με τους οφειλέτες σας, τι ποσά προβλέπεται ότι θα εισπράξετε.

Οι οφειλέτες της ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι γνωστοί. Αναλυτικά είναι για το πρώην κατάστημα AVEC στην πλατεία Γαρδένια για το οποίο έχουμε οριστικοί απόφαση, ήδη έχουμε κάνει έξωση και έχουμε στραφεί εναντίον του μισθωτή και των εγγυητών. Τι προβλέπεται να εισπράξουμε δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Είναι βέβαιο πάντως ότι από τους εγγυητές θα κατασχέσουμε δύο ακίνητα τα οποία δόθηκαν ως εγγύηση της μίσθωσης.

Η  ίδια διαδικασία έχει ακολουθηθεί για τα χρέη του πρώην δημοτικού αναψυκτηρίου «Ρυθμός», για τα χρέη του κυλικείου του νεκροταφείου και υπάρχει εκκρεμότητα με τις διαφημιστικές εταιρείες οι οποίες είναι πριν από το 2009 για τις οποίες βέβαια δεν βρίσκουμε που μπορούμε να κοινοποιήσουμε για όσα χρέη έχουν προς το Δήμο.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα δικαστήριο που έχουμε το Μάιο για την επιστροφή μιας μεγάλης χρηματικής εγγύησης που είχε δώσει παλιά ο Δήμος για ένα κατάστημα απέναντι από το Δημαρχείο που ήταν να μισθωθεί για τις ανάγκες της Πολεοδομίας η οποία τελικά δεν πήγε ποτέ εκεί, είχε μπει τότε η ΔΕΑΔΗΖ και σήμερα ΜΑΞΙΑΔΗΖ ως εγγυητής και διεκδικούμε 48.000 ευρώ για να πάρουμε την εγγύηση πίσω.

Συνολικά δεν μπορείτε να  γνωρίζεται τι ποσά θα εισπράξετε;

Όχι γιατί δεν το ξέρουμε. Μπαίνουμε σε δικαστικές διαμάχες και σε λίστες, γιατί για όλους αυτούς που συζητάμε οι περισσότεροι οφείλουν στο δημόσιο που σημαίνει και  όπως καταλαβαίνεται ότι θα είμαστε σε λίστα αναμονής όλοι.

Και μια ερώτηση για τα πολιτικά δημοτικά πράγματα. Ποια η θέση σας για την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές.

Εκ πεποιθήσεως είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Για τις δημοτικές εκλογές δεν ξέρω πως θα μπορεί να λειτουργήσει. Αν το θεσμικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε περίπτωση δυσλειτουργίας να μπορεί να δοθεί μια λύση, όπως παράδειγμα στις βουλευτικές εκλογές, δεν θα είμαι αντίθετος. Αν κάτι στην Κεντρική πολιτική σκηνή κυρίως στις βουλευτικές εκλογές, στο κοινοβούλιο υπάρχει μια διαφωνία, έχεις δικαίωμα να προσφύγεις σε εκλογές.  Στις δημοτικές; Δεν ξέρω αν μπορείς να το κάνεις αυτό. Θα πρέπει να παραιτηθεί όλο το δημοτικό συμβούλιο. Τέλος πάντων εγώ δεν ξέρω αν η απλή αναλογική είναι αυτή που θα λύσει τα προβλήματα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Πάντως είμαι υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών στα δημοτικά πράγματα, δεν πρέπει να τα βλέπουμε κοντόφθαλμα και πιστεύω ότι το 2019 να πρυτανεύσει η λογική και να είναι  οι συνεργασίες πλατύτερες.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου