Έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα ο π. Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης

Έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα ο π. Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης

Σαν βόμβα έπεσε στο συννεφιασμένο ουρανό του Δήμου Ζωγράφου η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Δημάρχου Κώστα Καλλίρη και κάνει ακόμα ποιο βαριά την εβδομάδα των Παθών.

Ο Κώστας Καλλίρης, γιατρός στο επάγγελμα, έζησε και μεγάλωσε στη γειτονιά του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων και από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ένας πραγματικός ταγός της Δημοκρατίας, της ευγενούς άμιλλας, του διαλόγου, της ενότητας, της συναίνεσης. Πάλευε για τα πιστεύω του, ο πολιτικός του λόγος ήταν πάντα διατυπωμένος με σαφήνεια, είχε άποψη την οποία τη διεκδικούσε πολλές φορές μαχόμενος.

Το κενό που αφήνει με τη φυγή του είναι δυσαναπλήρωτο. Ξεχώριζε για την ανθρωπιά του, την εργατικότητα, τη σαφήνεια των λόγων και των έργων του.

Κέρδισε δίκαια την αγάπη των δημοτών του που το 2010 τον ανέδειξαν πρώτο πολίτη του Δήμου Ζωγράφου.

Με βάση τις υψηλές αρχές και αξίες του, με πολλή προσωπική δουλειά, με χαμηλούς τόνους, με σεβασμό στους συναδέλφους του, στους εργαζόμενους και στους δημότες, σημάδεψε με το πέρασμά του την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή της πόλης μας.

Με τον τρόπο που ενεργούσε και έπαιρνε τις αποφάσεις του, οι επικριτές του τον χαρακτήριζαν «ευθυνόφοβο» και «άτολμο» και εκείνος τους απαντούσε με το μειλίχιο ύφος του ότι

«Αν ευθυνοφοβία σημαίνει ο νόμιμος τρόπος λειτουργίας, που ασκώ τα καθήκοντά μου, εγώ το λέω τιμιότητα, σοβαρότητα, διαφάνεια και χρηστό τρόπο διοίκησης, αν «τόλμη» εννοούν να απλώνω το χέρι μου περισσότερο από εκεί που φτάνει, το θεωρώ ανοησία και όχι «τόλμη». Έχω την αναγνωρισιμότητα που πρέπει. Αν είχα ακόμη μεγαλύτερη θα έπρεπε ενδεχομένως να με ανησυχούσε, γιατί θα στηριζόταν σε λάθος κριτήρια και αξίες».

 

Αυτός ήταν ο Κώστας Καλλίρης, ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά που μόνος του διαχειρίστηκε την πίκρα που του πρόσφεραν οι άνθρωποι εκείνοι τους οποίους θεωρούσε συνεργάτες, που τους έδωσε οντότητα μέσα στην κοινωνία του Ζωγράφου, γιατί όπως έλεγε «εμπιστεύτηκα και συνεχίζω να εμπιστεύομαι τη νέα γενιά. Τη στάση μου αυτή δεν πρόκειται να τη μεταβάλω επειδή κάποιοι επιχείρησαν να διασπάσουν την παράταξή μας και αποστάτησαν απ’ αυτήν λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

 

Αυτός ήταν ο Κώστας Καλλίρης που δεν πρόλαβε να εκπληρώσει  τους  στόχους που ονειρεύτηκε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως μας τους περιέγραψε στην τελευταία του, δυστυχώς, συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2018:

«Σε ένα πολιτικό και αυτοδιοικητικό περιβάλλον στον Δήμο μας, η λύση είναι μία αν δεν θέλουμε να διώξουμε από την Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση κάθε  ενεργό, υγιή, Πολίτη :

Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με Διάλογο, Ενότητα, Συμμαχίες, Συναίνεση, Υπερκομματική στάση στα Τοπικά Προβλήματα !

Σεβασμός στα  κόμματα που αποτελούν θεσμικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, αλλά Ζωντανή, ελεύθερη Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα λειτουργεί ως  τοπικό  “μακρύ χέρι” των Κομμάτων !

Πρόσθεση και Πολλαπλασιασμός δυνάμεων, ιδεών, φορέων, προσώπων και όχι Αφαιρέσεις, Διαιρέσεις και Διασπάσεις !

Ενεργοποίηση της “απούσας” Κοινωνίας και στελέχωση των δημοτικών ψηφοδελτίων με Πολίτες της διπλανής πόρτας, όλων των χρωμάτων, όλων των κομμάτων, χωρίς περιχαρακώσεις και παρωπίδες!

Άλλο η Κυβέρνηση, άλλο ο Δήμος, άλλο το Συνδικάτο, άλλο ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Πιστεύω ότι κάτι πραγματικά νέο αρχίζει να διαμορφώνεται στην κοινωνία μας.

Αρχίζει να υποχωρεί το «εγώ» απέναντι στο «εμείς».

Τα κομματικά και παραταξιακά χαρακώματα, τα οπαδικά συνθήματα και συμπεριφορές των φανατικών, σιγά-σιγά περιθωριοποιούνται.

Όλο και περισσότεροι πολίτες, κυρίως νέοι, συζητούν, διαλέγονται, βρίσκουν κοινά σημεία, ψηφοφόροι όλων των κομμάτων ανταλλάσουν απόψεις, αγωνιούν για το μέλλον της Χώρας και του Δήμου, αναζητούν προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς, ενότητα και όχι διασπάσεις, ανεξαρτησία και όχι περιχαρακώσεις».

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν άξιοι συνεχιστές αυτής της παρακαταθήκης του και αυτό του το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

 

Η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, άμεσα συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην Δημάρχου, καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κλαδευτήρας,  οι επικεφαλής των παρατάξεων Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Θεόδωρος Μετικαρίδης, Ανδρέας Καραβίδας, Κωστής Παπαναστασόπουλος και δημοτικοί σύμβουλοι εξήραν το έργο και την προσφορά του Κώστα Καλλίρη  τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στις δημοκρατικές επάλξεις που επαξίως υπηρέτησε.

Με το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα

Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του αείμνηστου Δημάρχου που με την προσωπική και πολιτική προσφορά του τίμησε τον τόπο και την κοινωνία μας.

Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του.

Η ταφή να γίνει με δημοτική δαπάνη.

Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.

Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημοτικά κτήρια.

Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου την ώρα της εξοδίου ακολουθίας.

Να δοθεί σε δρόμο του Δήμου το όνομα «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ»

Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Να δημοσιευθεί το ψήφισμα αυτό στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 

Για την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του Λένα, και για τα αξιαγάπητα παιδιά του Νάσο και Γιάννη, όποια λόγια παρηγοριάς και να τους πει κανείς, ο πόνος τους για αυτή την απώλεια είναι αβάσταχτος.

Οι αναμνήσεις τους όμως που έχουν από τον αγαπημένο τους είναι πολλές και πάντα θα τους συντροφεύουν στην μοναχική τους ζωή.

Εγώ με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ σήμερα έναν αγαπημένο μου φίλο, σύντροφο μου και θα κουβαλώ πάντα τις θετικές στιγμές που έζησα κοντά του με την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα της Ζωγραφιώτικης γης που θα τον υποδεχτεί.

Καλό σου ταξίδι φίλε.

Γεράσιμος (Μάκης) Ραυτόπουλος

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου