Κώστας Καλλίρης πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου: «ΔΙΑΛΟΓΟΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ» Τα ζητούμενα των επόμενων Εκλογών»

Κώστας Καλλίρης πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου: «ΔΙΑΛΟΓΟΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ» Τα ζητούμενα των επόμενων Εκλογών»

«Η Δημοτική Αρχή πολιτεύεται δυστυχώς ως τοπικός βραχίονας του κυβερνώντος κόμματος! Τον ίδιο ρόλο διεκδικεί και ονειρεύεται για τον εαυτό του, αλλά με άλλο κόμμα μετά τις εκλογές, και ο επικεφαλής της άλλης δημοτικής παράταξης!» μεταξύ των άλλων μας λέει ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Καλλίρης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Με την ευθύτητα που τον διακρίνει, την πολιτική σκέψη και τον πολιτικό λόγο που κατέχει πολύ καλά, μας εξομολογείται γιατί είναι υπέρ της απλής αναλογικής αν τελικά η Κυβέρνηση αλλάξει τον εκλογικό νόμο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και όπως αυτοσαρκάζεται «ας θεωρηθώ ως αιρετικός».

Εντοπίζει τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο μας, οριοθετεί τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει, μας υπενθυμίζει το τι ακριβώς πέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας του, για να καταλήξει στο ότι επειδή πιστεύει πως κάτι πραγματικά νέο διαμορφώνεται στην κοινωνία μας, επισημαίνει  ότι με το διάλογο, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, μπορεί να σχηματιστεί ένα πλαίσιο αλλαγών για να δημιουργηθεί μια υπερκομματική τάση στα Τοπικά Προβλήματα .

.Ποια είναι η άποψή σας κύριε Καλλίρη για τις αλλαγές που φέρεται να προωθεί η Κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση και στον εκλογικό νόμο.

Αν έχω καταλάβει σωστά κύριε Ραυτόπουλε, η Κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στις Δημοτικές Εκλογές! Μπορεί η θέση μου να φανεί  ” αιρετική” σε κάποιους, αλλά είναι ξεκάθαρη!! Είμαι ΥΠΕΡ της καθιέρωσης της Απλής Αναλογικής ΚΑΙ στις Δημοτικές Εκλογές!!

Θυμίζω, ότι ήδη η Απλή Αναλογική έχει ψηφιστεί από την Βουλή, ως το εκλογικό σύστημα των μεθεπόμενων  Βουλευτικών Εκλογών και αυτό θα εμποδίσει τις Αυτοδυναμίες και θα ωθήσει τα Κόμματα σε Διάλογο, Συνεργασίες, Συμμαχίες!!

Δεν βλέπω λοιπόν κανένα λόγο, όταν υπάρχει ένας Εκλογικός Νόμος για τις Κεντρικές Εκλογές, γιατί να μην ισχύει ο ίδιος και για τις Τοπικές Εκλογές.!!

Οι εποχές της “ενός ανδρός (ή μιας ..γυναικός) Αρχής “, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί !!

Σε όλο τον Κόσμο, σε όλες τις Κυβερνήσεις, τις Τοπικές Κυβερνήσεις, τους Δήμους, τα Συνδικάτα, τους Επιστημονικούς Συλλόγους κλπ,  αναζητούνται ευρείες συναινέσεις και συνεργασίες !!

Κανένα κόμμα πλέον παγκοσμίως, ακόμη και αν χρησιμοποιεί τον Αυταρχισμό ως μέθοδο διακυβέρνησης, δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του και να λύσει τα προβλήματα!!

Είναι πασιφανές, ότι είμαστε  παγκοσμίως στην εποχή των Συνεργασιών, των Συνθέσεων, των Συμμαχιών και ΟΧΙ των Διασπάσεων, των “καπετανάτων”, των ιδιοτελών προσωπικών πιέσεων και εκβιασμών. Όπως δεν υπάρχει στις σύγχρονες οικογένειες το μοντέλο του “Πατέρα Αφέντη”, έτσι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το μοντέλο του  Δημάρχου “Αφεντικού”

Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προτιμότερο να είναι ο Δήμαρχος λιγότερο “Ισχυρός” και να καταφεύγει σε ευρύτερες διακομματικές και διαδημοτικές συναινέσεις, όσο πιο ευρείες γίνεται, παρά να διοικεί  “αυτοδύναμα” τον Δήμο, στηριζόμενος σε ελάχιστα πρόσωπα ενός κομματικού μηχανισμού, τα οποία πρόσωπα,  κατ’ ουσίαν θα τον έχουν όμηρο και θα τον εκβιάζουν  για να ανταλλάσσουν την στήριξή τους προς τον Δήμαρχο, με την απονομή σε αυτούς Δημοτικών Αξιωμάτων, με ότι αυτά συνοδεύονται!! ( Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος στον Δήμο μας και αλλού, είναι  εντελώς συμπτωματική, ….όπως έλεγαν και στις παλιές Ελληνικές ταινίες)

Είμαι βέβαιος ότι η δυνατότητα επιλογής Αντιδημάρχων και άλλων δημοτικών “αξιωματούχων” αντί της υποχρεωτικής επιλογής προσώπων μόνο από το ψηφοδέλτιο του εκάστοτε Δημάρχου (όπως κακώς κατά την γνώμη μου, ο Καλλικράτης ορίζει ), θα κατοχυρώσει την Αξιοκρατία, την Διαφάνεια, τις Συνεργασίες  και Συμμαχίες μεταξύ κομμάτων, παρατάξεων, προσώπων!!

Θα εξυγιάνει μια άρρωστη κατάσταση «Ιδιοτελών  Προσωπικών Συναλλαγών” κάποιων  στελεχών ή “στελεχών”   και θα  φέρει τον Δημότη στο Κέντρο των εξελίξεων!!

Είμαι ΥΠΕΡ λοιπόν των Αλλαγών του Εκλογικού Νόμου προς αυτή την κατεύθυνση της Αναλογικότητας !!

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου μας και πως μπορούν να επιλυθούν.

Τα προβλήματα που έχει ο Δήμος μας είναι πολλά και σύνθετα! Άλλα από αυτά μπορεί να λύσει η Δημοτική Αρχή μόνη της, άλλα σε  συνεργασία με άλλους φορείς και άλλα δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο από την κεντρική κυβέρνηση.

Αν θα έπρεπε να απομονώσω τα τρία σημαντικότερα, θα έλεγα καθ’ υπερβολή: η καθαριότητα, ..η καθαριότητα ,..η καθαριότητα!!!

Είναι το πρόβλημα που έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, στην ζωή των κατοίκων, από πλευράς Υγείας, Οικονομίας, Αισθητικής, Ποιότητας ζωής. Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσο στρατηγικό επανασχεδιασμό, που να ξεκινά από την αγορά νέων απορριμματοφόρων ενός παμπάλαιου γερασμένου στόλου αυτοκινήτων και συνεχίζεται με επαναδιάταξη του προσωπικού, αφού η Υπηρεσία Καθαριότητας πρέπει να μείνει Δημόσια Υπηρεσία, με εκσυγχρονισμό της υποδομής, του τεχνικού εξοπλισμού και συνεργασία του Δήμου με τους Επαγγελματίες της πόλης, τους κατοίκους, τους Φορείς, τα Σωματεία κλπ.

Χάραξη νέας Στρατηγικής για την Καθαριότητα και επανασχεδιασμός, ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, συνέργειες και συνεργασίες

Είναι προφανές ότι ένας “μοναχικός” Αντιδήμαρχος, όσο φιλότιμος και αν είναι, δεν μπορεί να λύσει τέτοιου μεγέθους πρόβλημα μόνος του.

Για τον λόγο αυτό, οι γειτονιές μας περνούν τις χειρότερες ώρες τους από πλευράς καθαριότητας. Είναι βρώμικες και μυρίζουν μιας και οι κάδοι δεν πλένονται ποτέ!

Θα μπορούσα απλώς να απαριθμήσω (για την οικονομία του χρόνου), ενδεικτικά και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως τον φωτισμό, την περιποίηση και την ασφάλεια των κοινοχρήστων χώρων, των παιδικών χαρών, των σχολείων, των πεζοδρομίων, τα τεράστια προβλήματα  κυκλοφορίας,  Parking, ασφαλτόστρωσης, Δημοτικής Συγκοινωνίας, Κοιμητηρίου, Πρασίνου, υποδομών, Συγκοινωνίας, προετοιμασίας για την “έλευση” του Μετρό κλπ

Εδώ είμαστε, και θα έχουμε όλο τον καιρό μέχρι τις Δημοτικές εκλογές για να τα αναδείξουμε και να προτείνουμε λύσεις!!

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου μας και πως σκοπεύετε να παρέμβετε  για την  επίτευξής τους.

Ο Δήμος, σε λίγα χρόνια θα αποκτήσει τρείς σταθμούς Μετρό και θα συνδεθεί με το δίκτυο . Η προσβασιμότητα του θα είναι πολύ μεγάλη, σε σχέση με την  σημερινή, ενώ η επικοινωνία με περιοχές όπως η Καισαριανή, ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη αλλά και πολλές απομεμακρυσμένες περιοχές, που σήμερα γίνεται με “κύκλους” και παρακάμψεις,  θα είναι γρήγορη και απλή!

Είναι φανερό ότι ο Δήμος θα αποκτήσει άλλη οντότητα, δυναμική  και λειτουργία.

Θα αποκτήσει εξέχουσα θέση στη νέα χωροταξική διαμόρφωση του λεκανοπεδίου και θα ενισχυθεί σημαντικά η εικόνα του Ζωγράφου ως της μεγαλύτερης Πανεπιστημιούπολης, Πόλης των Νέων και των Φοιτητών της Χώρας.

Οι Αξίες της Γης και οι χρήσεις της, θα αλλάξουν, η σύνθεση του πληθυσμού θα μεταβληθεί, οι νέες ανάγκες θα δημιουργήσουν άλλου τύπου Καταστήματα, και επαγγέλματα.

Τι έχει κάνει ο Δήμος για να υποδεχτεί τη Νέα  Εποχή;;

Τι έχει κάνει για να συντονίσει την νέα λειτουργία της Πόλης μας στην έξοδο από την Κρίση και στην νέα σύγχρονη προοπτική της;;

Απολύτως τίποτα!!

Σήμερα λοιπόν πρέπει να οργανώσει τις συζητήσεις, συναντήσεις, μελέτες, τον διάλογο και τις προτάσεις με τους τοπικούς αλλά και υπερτοπικούς Κοινωνικούς Φορείς και Εταίρους, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, τους γύρω Δήμους, τους Επαγγελματίες, την Εκπαιδευτική Κοινότητα, όλους τους κατοίκους σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, για την υποδοχή της νέας αναπτυξιακής, σύγχρονης εποχής για του Ζωγράφου.

Η προεκλογική υπόσχεση για μαζικές λαϊκές συνελεύσεις διαλόγου, είχαν παταγώδη αποτυχία ή εκφυλίστηκαν σε σεμιναριακές τόσο εξειδικευμένες επιστημονικές ημερίδες, με τους δημότες αδιάφορους και απόντες.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα που λύθηκαν κατά τη διάρκεια της θητεία σας ως Δήμαρχος

Το σημαντικότερο θέμα που λύθηκε κατά την θητεία μας ήταν η Εξυγίανση των Οικονομικών του Δήμου και η “κληρονομιά” στη νέα Δημοτική Αρχή, 12 εκατομμυρίων Ευρώ !!

Και μάλιστα , αφού εξοφλήσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μας, χρέη προηγούμενων ετών ύψους 10 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ενώ συγχρόνως μειώσαμε τα Δημοτικά Τέλη σχεδόν κατά 20% αθροιστικά  και απαλλάξαμε τον Δήμο με παρέμβαση στην τότε Κυβέρνηση από την καταβολή των δόσεων για το δάνειο αγοράς του ημίσεως της Βίλλας Ζωγράφου.

Συγχρόνως δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές, με παντοπωλεία σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή για την βοήθεια ευπαθών ομάδων δημοτών, ανοίξαμε ένα νέο ΚΑΠΗ, μειώσαμε τα τέλη στο κοιμητήριο, και βελτιώσαμε σημαντικά τις υποδομές των Σχολείων.

Παράλληλα εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ 2 εκατομμύρια Ευρώ για την ασφαλτόστρωση των κεντρικών λεωφόρων του Δήμου και την διαμόρφωση της Γ. Παπανδρέου. Τα έργα αυτά εκτελέσθηκαν σχετικά πρόσφατα από την σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει σοβαρά νέα κονδύλια.

Ακόμη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Γιώργο Καμίνη, ολοκληρώσαμε το λιμνάζον έργο στο δασάκι των Ιλισίων, το οποίο και παραδώσαμε.

Θα λέγαμε συνοπτικά ότι τα 3 σημαντικότερα θέματα που λύσαμε ήταν:

 – η οικονομική εξυγίανση του Δήμου, που τον κατέστησε οικονομικά ισχυρό

– ο διοικητικός εκσυγχρονισμός του

– η δημιουργία κοινωνικών δομών για την κατά το δυνατόν ανακούφιση των αδύναμων συνδημοτών μας

Και βέβαια τα εύσημα για την πορεία αυτής της συλλογικής προσπάθειας, ανήκουν και στους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς συμβούλους της Παράταξής μας και φυσικά στο Προσωπικό του Δήμου.

Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2018, σε δήλωσή σας αναφέρεστε στη συνεχή απουσίας και αποχής από διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου. Τι εννοείτε;

Οι πολίτες και κυρίως οι Νέοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την Πολιτική! Η αείμνηστη Μελίνα, όταν το φαινόμενο είχε αρχίσει να εμφανίζεται, είχε πει την… παροιμιώδη φράση: “Πρόεδρε,  δεν μας ερωτεύονται πια”! Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως φορέας επίλυσης Τοπικών Προβλημάτων, ως φορέας στελεχωμένος από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, θα ήταν πιο ελκυστικός, πιο προσιτός στον Δημότη, στον Δήμο Ζωγράφου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Η Δημοτική Αρχή πολιτεύεται δυστυχώς ως τοπικός βραχίονας του κυβερνώντος κόμματος! Τον ίδιο ρόλο διεκδικεί και ονειρεύεται για τον εαυτό του, αλλά με άλλο κόμμα, μετά τις εκλογές, και ο επικεφαλής της άλλης δημοτικής παράταξης!

Και οι Δημότες, οι Πολίτες, …όπου φύγει – φύγει!

Ουδείς σχεδόν πολίτης παρακολουθεί και ενδιαφέρεται για τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κανείς κάτοικος ή επαγγελματίας της περιοχής δεν πιστεύει ότι η Δημοτική Αρχή θα του λύσει κάποιο πρόβλημα, ουσιαστικός διάλογος δεν υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ουδέποτε η Διοίκηση υιοθέτησε την άποψη της μειοψηφίας, οι αποφάσεις φαίνεται να λαμβάνονται έξω και μακριά από την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά μέσα ή κοντά στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Κανένας ουσιαστικός διάλογος, καμία προσπάθεια αναζήτησης συναινέσεων, συγκλίσεων, συμμαχιών! Είχα δηλώσει πρόσφατα, με αφορμή την απουσία μου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον Προϋπολογισμό ότι:

 «Απουσίασα  από την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2018.

Όπως απουσίασε από την αντίστοιχη Συνεδρίαση, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, που καλείται εκ του νόμου να εκφέρει άποψη επί του Προϋπολογισμού.

 Όπως απουσιάζουν,  εδώ και χρόνια, ΟΛΟΙ σχεδόν οι Δημότες του Ζωγράφου, από κάθε τέτοιας σοβαρότητας Συνεδρίαση.

Και δηλώνω πως η απουσία και η ΑΠΟΧΗ μου από τέτοιες διαδικασίες στο μέλλον θα συνεχιστεί, και θα είναι η ουσιαστική μου απάντηση, σε μια λειτουργία  του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής, που δεν δίνει  απαντήσεις στα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας.

Μια στάση της Δημοτικής Αρχής, που έχει καταστήσει τον Δήμο “ξένο” και απόμακρο προς τους δημότες, και έχει εμμέσως επιβάλλει μια αίσθηση ματαιοπονίας και μια  απραξία στην πλειοψηφία των συνδημοτών μας, και έχει απονευρώσει τις  δημοτικές πολιτικές λειτουργίες.

Σε ένα τέτοιο πολιτικό και αυτοδιοικητικό πλαίσιο λειτουργίας, η πιθανή καταψήφιση του Προϋπολογισμού εκ μέρους μου ή εναλλακτικά η Αποχή μου μόνο από την ψηφοφορία, δεν θα είχε κατά την γνώμη μου καμία ιδιαίτερη σημασία!

Απουσία και αποχή εξ αρχής λοιπόν, και για λόγους ΑΡΧΗΣ !

Λυπούμαι που το λέω, αλλά το Δημαρχείο δίνει την εικόνα ενός Πολιτικού Μαυσωλείου, χωρίς καμία ζώσα σχέση με την καθημερινή ζωή, τα προβλήματά της και τις λύσεις τους!»

Θα είσαστε τελικά υποψήφιος Δήμαρχος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ή ετοιμάζετε κάτι άλλο.

Σε ένα τέτοιο πολιτικό και αυτοδιοικητικό περιβάλλον στον Δήμο μας, η λύση είναι μία αν δεν θέλουμε να διώξουμε από την Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση κάθε  ενεργό, υγιή, Πολίτη :

Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με Διάλογο, Ενότητα, Συμμαχίες, Συναίνεση, Υπερκομματική στάση στα Τοπικά Προβλήματα !

Σεβασμός στα  κόμματα που αποτελούν θεσμικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, αλλά Ζωντανή, ελεύθερη Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα λειτουργεί ως  τοπικό  “μακρύ χέρι” των Κομμάτων !

Πρόσθεση και Πολλαπλασιασμός δυνάμεων, ιδεών, φορέων, προσώπων και όχι Αφαιρέσεις, Διαιρέσεις και Διασπάσεις !

Ενεργοποίηση της “απούσας” Κοινωνίας και στελέχωση των δημοτικών ψηφοδελτίων με Πολίτες της διπλανής πόρτας, όλων των χρωμάτων, όλων των κομμάτων, χωρίς περιχαρακώσεις και παρωπίδες!

Άλλο η Κυβέρνηση, άλλο ο Δήμος, άλλο το Συνδικάτο, άλλο ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Πιστεύω ότι κάτι πραγματικά νέο αρχίζει να διαμορφώνεται στην κοινωνία μας.

Αρχίζει να υποχωρεί το «εγώ» απέναντι στο «εμείς».

Τα κομματικά και παραταξιακά χαρακώματα, τα οπαδικά συνθήματα και συμπεριφορές των φανατικών, σιγά-σιγά περιθωριοποιούνται.

Όλο και περισσότεροι πολίτες, κυρίως νέοι, συζητούν, διαλέγονται, βρίσκουν κοινά σημεία, ψηφοφόροι όλων των κομμάτων ανταλλάσουν απόψεις, αγωνιούν για το μέλλον της Χώρας και του Δήμου, αναζητούν προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς, ενότητα και όχι διασπάσεις, ανεξαρτησία και όχι περιχαρακώσεις.

Είμαστε όλο και περισσότεροι.

Είμαστε ήδη ΕΔΩ.

Αλλά είμαστε όλο και πιο πολλοί εδώ για κάτι Νέο.

Όχι για κάτι που φθίνει και απογοητεύει τους πολίτες. Θα είμαστε ΕΔΩ και στις επόμενες εκλογές.

Κύριε Καλλίρη σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας αφιερώσατε  αλλά και γιατί οι δημότες θα γνωρίσουν σύμφωνα με τα όσα παραπάνω μας είπατε, ότι και πάλι θα είσαστε παρών.

Και εγώ κύριε Ραυτόπουλε σας ευχαριστώ που μου δώσατε αυτό το βήμα για να πω ότι «είμαστε Εδώ»

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου