Το σκάνδαλο Novartis και η Βουλή – «καθρέπτης της Δημοκρατίας»

Το σκάνδαλο Novartis και η Βουλή – «καθρέπτης της Δημοκρατίας»

 

 Άρθρο του τεως Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στο Matrix24.gr

 

1. Το πολιτικό μας σύστημα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εδράζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 του Σ/τος). Το Κοινοβούλιο, αν και έμμεσα, αποτελεί τον πλέον αυθεντικό εκφραστή της λαϊκής κυριαρχίας. Όσον ευτελίζονται οι λειτουργίες του, τόσον αυτό απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών. Η λαϊκή κυριαρχία καταντά τύπος άνευ ουσίας και δεν υδροδοτείται, πια από αυτή η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η λειτουργία, λοιπόν, της Βουλής είναι ο καθρέπτης της ζωντάνιας της Δημοκρατίας μας.

2. Παρακολουθώντας σήμερα τη συνεδρίαση της Βουλής, όποιος διαθέτει χρόνο και διάθεση, θα διαπιστώσει, αν, και πόσο, όπως πάμε, (θα) έχουμε «αληθή Δημοκρατία», όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

3.Είναι προφανείς οι λόγοι της σπουδής της κυβέρνησης να φέρει «χέρι με χέρι» στη Βουλή μια τόσο πάσχουσα δικονομικώς «δικογραφία» – την επομένη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Ανεξαρτήτως ουσίας, η «σκανδαλολογία» κατά των αντιπάλων της, με αφορμή, μάλιστα, το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis δεν άλλαξε μόνο την «ατζέντα» του δημόσιου διαλόγου, αλλά εκάλυψε και την αφωνία των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, μετά το στίγμα της βαρύτατης μομφής περί «αριστερόστροφου φασισμού» που τους απηύθυνε, όχι οποιοσδήποτε, αλλά ο κ. Μίκης Θεοδωράκης. Αξιοποιεί η κυβέρνηση και το κλίμα της εχθρότητας εναντίον όσων, ιδιοτελώς ή ανιδιοτελώς, αδιάφορο, υπηρετούν τα κοινά, που καλλιεργούν αόκνως από την εποχή των «αγανακτισμένων» και «ψεκασμένων», μέχρι σήμερα και οι δύο «μέχρι τέλους» κυβερνητικοί εταίροι, μαζί με τους «γηράσαντες εν αμαρτίες» συνεργάτες τους κατά του «παλαιού» – οι «νέοι»! – πολιτικού συστήματος.

Ας προστεθεί και η προσδοκώμενη ανάδειξη κατά τη μυστική ψηφοφορία σε χωριστές κάλπες για ένα έκαστον των «παραπεμπομένων» ζητημάτων εσωτερικής συνοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

4. Πρέπει να σημειωθεί ότι η φασιστική λογική της συλλογικής ευθύνης που ταυτίζει οποιονδήποτε ένοχο ή έστω και διερευνόμενης ευθύνης, μέλος οποιουδήποτε κόμματος, με το σύνολο των άλλων μελών και ψηφοφόρων του ίδιου κόμματος, καθώς υπολαμβάνονται άπαντες ως … συναυτουργοί και συναπολαμβάνοντες τα προϊόντα οποιασδήποτε παράνομης πράξης, οποιουδήποτε που ανήκει, ψηφίζει ή … περνά έξω από τα … γραφεία του κόμματος! Αυτή η αντίληψη χρησιμοποιείται κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ και οποιουδήποτε δεν αποδέχεται και καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθόδους. Εμφανίζεται από την κυβερνητική προπαγάνδα ότι, τάχα, δεν επιθυμεί τη διερεύνηση του αδιαμφισβήτητα μεγάλου σκανδάλου της Novartis!..

5.Ύστερα από τα ανωτέρω θα ερωτούσε, ίσως, κανείς, κάποιον προ εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Πρόεδρο της Βουλής, ποια διαδικασία θα μπορούσε και θα έπρεπε ν’ ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως και η Αντιπολίτευση, ανταποκρινόμενοι στο ΚΑΘΗΚΟΝ διερεύνησης όλων των πτυχών του σκανδάλου;

Απάντηση: Να εφαρμόσουν τον Κανονισμό της Βουλής και αντί «προκαταρκτικής», που και μόνη η πρωτοβουλία γι’ αυτή αποτελεί ΣΚΑΝΔΑΛΟ, αφού δεν οδηγεί παρά πίσω στη Δικαιοσύνη, να συγκροτήσουν «εξεταστική» επιτροπή. Αυτήν την επιτροπή απαιτεί, όχι μόνο η έρευνα και η συλλογή στοιχείων για οποιασδήποτε μορφής ευθύνη – ποινική, πολιτική, πειθαρχική -οποιουδήποτε, πολιτικού ή μη, αλλά και η διαπίστωση του μεγέθους της ζημιάς της χώρας από την πολλαπλώς αθέμιτη δράση της πολυεθνικής των φαρμάκων και η διατύπωση προτάσεων μέτρων αντιμετώπισης, όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των πολιτών. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, για την Υγεία, για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, για το «Ερρίκος Ντυνάν», για το ΚΕΕΛΠΝΟ, δε συγκροτήθηκε καμιά «προκαταρκτική», αλλά εξεταστικές επιτροπές.

Και, μάλιστα, καταστρατηγώντας τον Κανονισμό της Βουλής, συνεδριάζουν, εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν, δημοσίως και με το Κανάλι της Βουλής παρακολουθεί το πανελλήνιο τις κατηγορίες που εκτοξεύουν οι βουλευτές-μέλη τους (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ΧΡ. ΑΥΓΗ), οι οποίοι ως ασκούντες καθήκοντα εισαγγελέα, ο δε πρόεδρός τους ανακριτικά καθήκοντα κατά τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οφείλουν να τηρούν τη μυστικότητα των εργασιών τους. Ακριβώς όπως οφείλει και πράττει κάθε εισαγγελέας ή ανακριτής, όταν διεξάγει οποιαδήποτε έρευνα. Στις εξεταστικές αυτές επιτροπές, καλούνται καθημερινώς μάρτυρες, αλλά και πρώην υπουργοί Υγείας, οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν ανωμοτί – ως ΥΠΟΠΤΟΙ.

Ιδού, λοιπόν, η λύση ΚΑΘΑΡΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ, αν στόχος και των «300» και, πρωτίστως, της επισπεύδουσας τη σημερινή απαράδεκτη εικόνα της Βουλής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η διερεύνηση του μεγάλου αυτού σκανδάλου και η αναζήτηση στοιχείων και ενδείξεων, έστω, ενοχής οποιωνδήποτε προσώπων και όχι η εξυπηρέτηση σκοπών που εντάσσονται στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ του ΔΙΧΑΣΜΟΥ που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου