Κώστας ΚΑΛΛΙΡΗΣ Η δημοτική αρχή πρέπει να κάνει υπέρβαση με στροφή 180ο για την καθημερινότητα των δημοτών.

Κώστας ΚΑΛΛΙΡΗΣ  Η δημοτική αρχή πρέπει να κάνει υπέρβαση με στροφή 180ο  για την καθημερινότητα των δημοτών.

Ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης μετά από δύο χρόνια σιωπής και από τη θέση της Αντιπολίτευσης, στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα μας, μιλάει για  την απραξία της σημερινής δημοτικής αρχής ως προς την αντιμετώπιση των καθημερινών απλών, αλλά σημαντικών προβλημάτων για το δημότη, παρότι  η νέα Διοίκηση παρέλαβε ως παρακαταθήκη ένα Δήμο οικονομικά υγιή, με σημαντικό έργο, που όπως τονίζει πρέπει να συνεχιστεί, αρκεί να ακολουθηθεί ασφαλώς χρηστή διοίκηση και να λειτουργεί με αυξημένη ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Αρκεί να ακολουθήσει έστω και τώρα αυτά που υποσχέθηκε στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Γιατί πιστεύει ότι η λύση των καθημερινών τοπικών προβλημάτων απαιτεί προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς δυνάμεων και ανθρώπων και όχι αφαιρέσεις και διαιρέσεις. 

Αυτό θα επιτευχθεί αν ξαναφέρουν οι δημοτικές παρατάξεις την κοινωνία κοντά στον Δήμο, αν σταματήσουν να μιλούν μεταξύ τους με κραυγές και ανούσιες αντιπαραθέσεις και ότι ευθύνη όλων, είναι να ξεπεραστούν  αυτά που τους χωρίζουν, αναδεικνύοντας  αυτά που τους ενώνουν, αφήνοντας εκτός Δήμου τις κομματικές ταυτότητες.

Μετά τη θητεία σας ως Δημάρχου κύριε Καλλίρη βρίσκεστε επί 2 χρόνια στην Αντιπολίτευση του Δήμου Ζωγράφου. Πως κρίνετε τη σημερινή κατάσταση του Δήμου; Είστε ικανοποιημένος από την Διοίκηση του Δήμου;

Δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος κύριε Ραυτόπουλε.

Οφείλω κατ’ αρχάς να δηλώσω ότι εκτιμώ την Δήμαρχο κ. Τίνα Καφατσάκη. Σας θυμίζω ότι έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν και συνεχίζω να συνεργάζομαι και σήμερα σε καίρια ζητήματα που απαιτούν κοινή δράση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Στους είκοσι σχεδόν μήνες που είμαστε στην αντιπολίτευση, στηρίξαμε και ψηφίσαμε αρκετές αποφάσεις της διοίκησης που συνέχιζαν και ολοκλήρωναν έργα, τα οποία είχαν ξεκινήσει επί των ημερών μας. Μείναμε μακριά από αδιέξοδες και άγονες μικροπαραταξιακές και μικροκομματικές συγκρούσεις. Αφήσαμε τις κομματικές μας ταυτότητες έξω από τον Δήμο και συνεργαστήκαμε με ανθρώπους από διαφορετικές αυτοδιοικητικές και κομματικές αφετηρίες με μοναδικό σκοπό την καλυτέρευση της καθημερινότητας του Ζωγραφιώτη πολίτη.

Υπενθυμίζω, πως με την λήξη της θητείας μας παραδώσαμε ένα Δήμο οικονομικά δυνατό και οργανωμένο. Παραδώσαμε το ταμείο του Δήμου με 12 εκατομμύρια ευρώ περίπου για να χρησιμοποιηθούν σε έργα υποδομής του Δήμου. Η θητεία μας ήταν μικρή, μόλις 3,5 χρόνια. Οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου Αυτοδιοικητικού νόμου, του γνωστού σε όλους «Καλλικράτη», δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η υλοποίηση δύο μεγάλων τεχνικών έργων υποδομής, τα οποία είχαμε προγραμματίσει και είχαμε, μάλιστα εξασφαλίσει και δεσμεύσει τις σχετικές πιστώσεις από την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών. Η τεχνική μελέτη των έργων αυτών, συνολικού ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, παραδόθηκε στην διοίκηση της κας  Καφατσάκη και φέρει την υπογραφή μας. Τα έργα αυτά, σήμερα, με την ψήφο και της δικής μας παράταξης, βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την ασφαλτόστρωση των Λεωφόρων Παπάγου και Γ. Ζωγράφου, την επίστρωση των προαυλίων των περισσοτέρων σχολικών συγκροτημάτων, την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, των χώρων πρασίνου, των παιδικών χαρών και άλλα έργα. Οι δημότες δεν θα επιβαρυνθούν ούτε κατά ένα ευρώ.

Παρ’ όλο που η νέα διοίκηση παρέλαβε τον Δήμο σε πολύ καλή κατάσταση και παρά την στήριξη και την καλόπιστη στάση που δείξαμε απέναντι της, δεν κατάφερε να δώσει ένα νέο βηματισμό και περιεχόμενο στην Δημοτική πολιτική όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

•  Οι λαϊκές συνελεύσεις, ενώ ξεκίνησαν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του Δήμου, σταμάτησαν πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο .

•    Δεν δόθηκε το βάρος που έπρεπε στην συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους πολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς και αθλητικούς συλλόγους, καθώς και με θεσμικούς φορείς του Δήμου μας, που συμμετέχουν στις Επιτροπές του Δήμου, όπως για παράδειγμα οι σύλλογοι γονέων.

•     Δεν αναπτύχτηκε ο κοινωνικός διάλογος με τους εκκπαιδευτικούς. τα 15μελή, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες.

•     Δεν έγινε από την Διοίκηση του Δήμου συγκροτημένη προσπάθεια για την δημιουργία τοπικού εμπορικού συλλόγου Ζωγράφου που με την συνεργασία του Δήμου θα μπορούσε να συμβάλλει στην διαμόρφωση χαμηλότερου κόστους των προϊόντων και των υπηρεσιών προς τους Δημότες της Πόλης μας.

•        Δεν ενισχύθηκαν οι δυνατότητες του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φροντιστηρίου.

•        Δεν στηρίχθηκαν οι τοπικές ερασιτεχνικές πολιτιστικές δραστηριότητες (μουσικές μπάντες, group, μικρές ορχήστρες, θεατρικές ομάδες).

Ακριβώς λόγω της απουσίας επαφής της Διοίκησης με τον δημότη, παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα την προσπάθεια συγκρότησης ομάδων πολιτών, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οργανώνοντας δημόσιες λαϊκές συζητήσεις, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων των γειτονιών σε Ζωγράφου – Ιλίσια  – Γουδί.

Τι απαντάτε σε όσους κατά καιρούς σας άσκησαν κριτική για τον τρόπο που διοικήσατε το Δήμο ως Δήμαρχος και για τα αποτελέσματα  αυτής της μικρής ως γνωστόν χρονικής περιόδου;

Θα μπορούσε κανείς συγκρίνοντας το δικό μας έργο με το έργο της τωρινής δημοτικής αρχής να αναρωτηθεί :

•        Ο Δήμος έγινε πιο φιλικός και εξυπηρετικός προς τους δημότες και τους επαγγελματίες;

•        Σήμερα η καθαριότητα και η κατάσταση του πρασίνου στην πόλη είναι καλύτερη από αυτήν που παραδώσαμε;

•        Η κατάσταση στις αθλητικές εγκαταστάσεις βελτιώθηκε σε σχέση με το παρελθόν;

•        Υπάρχει και λειτουργεί η Δημοτική συγκοινωνία σήμερα;

•        Δεν πρέπει να υπάρξει άμεσα μελέτη για την μείωση του κόστους που επωμίζονται οι γονείς για τους παιδικούς σταθμούς;

•        Οι κοινωνικές δομές όπως κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο ενισχύθηκαν ώστε να καλύπτουν τις νέες και αυξημένες ανάγκες των συνδημοτών μας;

•        Ο ηλεκτροφωτισμός ανανεώθηκε και ενισχύθηκε ώστε να βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ;

•        Υπάρχει δημοτική πολιτική για την στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση;

•        Πως αντιμετωπίζεται το διογκούμενο κύμα ανεργίας στην περιοχή μας;

•        Πως θα επιταχύνουμε την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών;

•        Πως θα βελτιώσουμε την λειτουργία των λαϊκών αγορών ώστε να μην ενοχλούν τους δημότες και πως θα αποφασίσουμε και θα σχεδιάσουμε την ενδεχόμενη μετακίνηση τους ώστε να μην σηκώνουν το βάρος αυτό διαρκώς οι ίδιες περιοχές;

•        Με ποιο τρόπο οι ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου θα μπορέσουν να βρουν την απήχηση στον κόσμο ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή θεατών;

•        Πως θα προσανατολιστούν ξανά οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου με δεδομένη την συχνή εναλλαγή του προσωπικού μέσω συμβάσεων μικρής διάρκειας ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές φιλικές και χρήσιμες στον δημότη;

Υπάρχουν τρόποι σήμερα κύριε Δήμαρχε να ξεπεραστούν τα εμπόδια ώστε οι δημότες να εμπιστευθούν ξανά την εκάστοτε Δημοτική Αρχή;

Όπως προκύπτει λοιπόν τα προβλήματα είναι μεγάλα και η επίλυση τους δύσκολη. Επιπλέον η χώρα και οι πολίτες για άλλη μια χρονιά, συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την βαριά οικονομική κρίση ενώ το κράτος αδυνατεί να στηρίξει και να βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Η δημοτική αρχή δεν θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα τοπικά προβλήματα, όση βοήθεια κι αν διαθέτει λόγω της στενής κομματικής σχέσης με την Περιφέρεια και την  Κυβέρνηση, αν επιχειρεί να τα λύσει με παλιά νοοτροπία και σκέψη.

Η Ελλάδα άλλαξε, οι πολίτες αλλάξαμε, οι ανάγκες, οι προτεραιότητες και οι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων άλλαξαν. Τίποτα πια στην χωρά  δεν είναι όπως πριν. Τίποτα δεν είναι  δεδομένο και η καθημερινότητα είναι δύσκολη έως αβίωτη για κάποιους συμπολίτες μας. Το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ραγδαία χειροτέρευση της ζωής και την ανατροπή των  συνηθειών του. Η ζωή πολλών ανθρώπων έχει σχεδόν καταστραφεί. Πρέπει λοιπόν επειγόντως να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ο τρόπος που διαβάζουμε και αντιμετωπίζουμε αυτήν την νέα οδυνηρή πραγματικότητα. Οι δημότες με την στάση τους, έχουν απαξιώσει τις δημοτικές διαδικασίες και είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού  Συμβουλίου δεν παραβρίσκεται σχεδόν κανένας δημότης. Θεωρούν ότι τα προβλήματα τους  δεν λύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ευθύνη όλων μας, αλλά πρωτίστως της  Δημοτικής Αρχής να ξαναφέρουμε την κοινωνία κοντά στον Δήμο και τους ανθρώπους του.  Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όταν οι δημοτικές παρατάξεις μιλούν μεταξύ τους με κραυγές και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι ένα κακό αντίγραφο της Βουλής. Στον Δήμο πρέπει πλέον να συνεργάζονται πολίτες που ψηφίζουν για την Βουλή διαφορετικά κόμματα. Ο Δήμος δεν σχεδιάζει την οικονομική, εξωτερική, κοινωνική πολιτική της χώρας. Αποφασίζει για τα τοπικά προβλήματα, για την ανάπτυξη τοπικού , κοινωνικού δικτύου προστασίας των πιο αδύναμων δημοτών, για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας. Άρα οφείλουμε όλοι να ξεπεράσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν αφήνοντας εκτός Δήμου τις κομματικές ταυτότητες.

•        Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και κόμμα.

•        Οι λύσεις δεν έχουν χρώμα και κόμμα.

•        Οι δημότες δεν πρέπει να κατατάσσονται ανάλογα με τις κομματικές τους πεποιθήσεις .

Ποίοι είναι οι σχεδιασμοί σας για το άμεσο μέλλον;

Ξεκινήσαμε ήδη μαζί με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους Μαρία Βαρσαμιδάκη, Πέτρο Μαρίνη, με τα στελέχη της παράταξής μας αλλά και με πολλούς πολίτες που πιστεύουν σε εμάς, μια προσπάθεια διαλόγου, προσέγγισης, συνεργασίας ανάμεσα σε πρόσωπα, παρατάξεις, συλλογικότητες, φορείς, δημότες, την οποία προσπάθεια θα την εντείνουμε ακόμη περισσότερο. Πιστεύουμε ότι ο ειλικρινής και ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος για αρχές και θέσεις και όχι για αξιώματα και «καρέκλες» από την βάση, από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, χωρίς προσωπικές μικροφιλοδοξίες, θα οδηγήσει σε προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς και θα αποτρέψει αφαιρέσεις και διαιρέσεις. Ο Δήμος χρειάζεται την δημιουργία μιας μεγάλης υπερκομματικής, πολυσυλλεκτικής Δημοτικής Παράταξης που θα χωρά όλες τις απόψεις και θα καταλήγει σε συμφωνίες για λύσεις, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του δημότη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Μόνο η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και συστράτευση θα δώσει λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων μας στον Δήμο Ζωγράφου.

Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε γιατί μας δόθηκε η δυνατότητα να είμαστε εμείς που αποτυπώνεται τις σκέψεις σας όσον αφορά τη λειτουργικότητα στο Δήμο και τις προθέσεις σας για το τι θα κάνετε στο μέλλον.  

 Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ραυτόπουλε γιατί μου δόθηκε βήμα ώστε να καταγραφούν οι απόψεις μου για ένα καλύτερο αύριο των συμπολιτών  μας.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου