Το ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ του Δήμου Ζωγράφου ΑΣΘΕΝΕΙ
Μετά από πολλά παραπόνα που έχουν γίνει από συνδημότες και συλλόγους που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο του Δήμου Ζωγράφου σε σχέση με τη λειτουργία του, ο καθ’ ύλη αρμόδιος Δημήτρης Καντιώτης Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαντάει στις ερωτήσεις μας.
Θα θέλαμε να μας μιλήσετε κ. Καντιώτη για το Κολυμβητήριο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα από τους γονείς των παιδιών που το χρησιμοποιούν. Πολλές φορές έχουν μετακομίσει σε άλλα κολυμβητήρια γιατί το δικό μας είχε πρόβλημα.
Το κολυμβητήριο είναι μια πονεμένη ιστορία κύριε Ραυτόπουλε.
Οι αθλητικοί χώροι είναι γερασμένοι γιατί είναι παλιές οι εγκαταστάσεις με τεράστιες φθορές. Μπορούμε να πούμε οι συντηρήσεις οι οποίες γινόντουσαν δεν ήταν ουσιαστικές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε μια συσσωρευμένη γήρανση των εγκαταστάσεων οι οποίες θέλουν πλέον οριστικές ριζικές λύσεις. Αν είχε ενταχθεί η ανακατασκευή του τότε στους Ολυμπιακούς αγώνες, σήμερα δεν θα είμαστε σε αυτά τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται.
Όταν εμείς αναλάβαμε τη διοίκηση η λειτουργία του ήταν πλέον σε οριακό σημείο από πλευράς εγκαταστάσεων αλλά και από πλευράς ασφαλείας.
Το πρώτο 2μηνο είχε κλείσει με μια εργολαβία που είχε ο Δήμος για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες δεν ήταν ζωτικής σημασίας. Έτσι η πρώτη ενέργειά μας ήταν να βρούμε χρηματοδότηση και τρόπο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οριστικά τα προβλήματα και σε βάθος χρόνου, δηλαδή να γίνει μια ανακατασκευή στα επικίνδυνα κομμάτια.
Το να φεύγει ο κόσμος και να πηγαίνει σε άλλα κολυμβητήρια αυτό έχει ήδη λήξει, με την έννοια ότι το ερώτημα το οποίο έμπαινε ήταν ή το κλείνουμε όπως έγινε και σε άλλα κολυμβητήρια στο χώρο της Αττικής τα οποία είναι κλειστά λόγω παρομοίων προβλημάτων, γιατί όταν ήρθαν τα κολυμβητήρια από τη Γενική Γραμματεία στους Δήμους δεν ήρθαν οι πόροι, ή πάμε «με την ψυχή στο στόμα» να το κρατήσουμε ανοικτό ώστε να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις, αλλά με το δεδομένο ότι έχουμε ένα γερασμένο χώρο που μας βγάζει συνεχώς προβλήματα . Φτιάχνεις το ένα σου βγαίνει κάτι άλλο.
Με λίγα λόγια λοιπόν το πρώτιστο ερώτημα που έμπαινε ήταν «κλείνω την εγκατάσταση μέχρι την ουσιαστική και πλήρη αποκατάσταση ή το κρατάω ανοικτό για να εξυπηρετώ τους πολίτες του Δήμου και τα σωματεία της περιοχής με την ψυχή στο στόμα για το που θα είναι το επόμενο πρόβλημα που θα προκύψει σε επίπεδο βλαβών.
Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε για ένα χρόνο. Γίνανε αρκετές επί μέρους παρεμβάσεις και έτσι το κρατήσαμε σε λειτουργία μέχρι σήμερα που μιλάμε.
Κάποιες φορές τη μια έπεφτε η θερμοκρασία και κλείναμε δυο-τρείς μέρες για να την ανεβάσουμε, την άλλη έβγαζε πρόβλημα διαρροής, που έπρεπε να τη βρούμε.
Η μεγάλη πισίνα είχε διαρροή νερού με αποτέλεσμα να ανεφοδιάζεται με νερό βρύσης, με το λάστιχο που υπήρχε σε κάποιο σημείο του Κολυμβητηρίου.
Πως δημιουργήθηκε αυτή η ζημιά; Έχει αποκατασταθεί η διαρροή;
Στην αρχή νομίζαμε ότι η διαρροή που γινόταν στην πισίνα μπορεί να είναι από κατασκευής.
Γύρω-γύρω από την πισίνα υπάρχει μια τάφρος όπου είναι οι σωληνώσεις που περνάνε τα νερά που δημιουργούν το κύκλωμα κλπ.. Όλες αυτές οι σωληνώσεις είναι παλιές, δεν είχαν αντικατασταθεί ποτέ. Πριν δυο μήνες περίπου βρήκαμε ότι η πισίνα μέσα σε δυο-τρείς ημέρες είχε απώλεια νερού γύρω στους 50 πόντους. Τσεκάραμε όλες τις σωληνώσεις και είδαμε ότι από κάτω σε τρία-τέσσερα σημεία υπήρχε μεγάλη διαρροή. Πιάσαμε το σημείο εκείνο των σωληνώσεων που υπήρχε η διαρροή με σαμπρέλες και δακτύλια. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκαν οι ζημιές γιατί μπορεί και αύριο το πρωί να δημιουργηθεί σε κάποιο άλλο σημείο του σωλήνα διαρροή.
Αυτά όλα θα αντικατασταθούν μέσω του έργου που θα γίνει συνολικά.
Την περίοδο της διαρροής στη πισίνα ρίχναμε νερό με το λάστιχο από τη βρύση για να αποκατασταθεί η απώλεια. Το νερό αυτό επειδή ήταν πολύ μεγάλη η απώλεια δεν προλάβαινε γρήγορα να έχει την ανάλογη απόδοση βαθμών θερμοκρασίας όπως επιβάλλεται.
Αυτό το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, παρά ταύτα είχαμε ακόμα πρόβλημα θερμοκρασίας.
Για την ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια 600.000 ευρώ από το 2015, πως θα τα αξιοποιήσετε;
Στο έργο χρηματοδότησης 600.000 ευρώ που θα πάρουμε από την Περιφέρεια συμπεριλαμβάνεται η αντικατάσταση του λέβητα που ήταν απαρχαιωμένος. Μέχρι να έρθει το έργο για να βγει τουλάχιστον η σεζόν για να μην έχουμε τους αθλητές να τρέχουν δεξιά αριστερά είπαμε να ανοίξουμε το λέβητα να δούμε τι γίνεται.
Ο λέβητας υποτίθεται ότι είχε επισκευαστεί πριν από δύο χρόνια το 2013. Όταν ανοίχτηκε (υπάρχει φωτογραφικό υλικό) βρήκαμε μέσα 60 πόντους λάσπη, που δεν δικαιολογείται για ένα λέβητα που έχει επισκευαστεί και στοίχισε τότε η επισκευή του 30.000 ευρώ.
Προβληματιστήκαμε αν πρέπει να τον επισκευάσουμε και πάλι .
Απευθυνθήκαμε στις εταιρείες λεβήτων και ρωτήσαμε πόσο είναι το κόστος ενός καινούργιου λέβητα. Μας έδωσαν προσφορές για καινούργιο λέβητα με όλες τις προδιαγραφές 1000 μονάδων στην τιμή των 17.000 ευρώ.
Αποφασίσαμε με κλειστό πλέον το κολυμβητήριο δυο-τρεις μέρες, να προχωρήσουμε στη διαδικασία αλλαγής του λέβητα και όταν θα έρθει το έργο της Περιφέρεις που έτσι και αλλιώς θα έβαζε άλλον έναν καινούργιο, να έχουμε πλέον δυο καινούργιους λέβητες.
Ήδη έχει λυθεί το πρόβλημα ουσιαστικά με τις θερμοκρασίες και τη λειτουργία της πισίνας. Δουλεύει «φουλαριστά» τον κρατάμε γύρω στους 25, με 25,9 βαθμούς θερμοκρασίας. Έχει δυνατότητες και για περισσότερο ο καινούργιος λέβητας, απλά δεν εμπιστευόμαστε όλο το σύστημα. Η αγορά έγινε με χρήματα του Νομικού Προσώπου.
Μέχρι και το τέλος της σεζόν πλέον ευελπιστούμε και εγγυόμαστε τη λειτουργία του, εκτός και αν μας βγει κάποιο άλλο πρόβλημα, όχι από πλευράς λέβητα, άλλα από πλευράς σωληνώσεων να ανοίξει κάποια άλλη τρύπα.
Αυτό που έχει ακουστεί ότι οι ρίζες των δένδρων που μπαίνουν μέσα στις αποχετεύσεις, προκαλούν ζημιές;
Αυτό είναι ένα ζήτημα και κάθε λίγο φέρνουμε ειδικά μηχανήματα αποκοπής που μπαίνουν μέσα και καθαρίζουν. Έχω κάνει ένα αίτημα στις δικές μας υπηρεσίες να μας δώσουν μια βεβαίωση ότι όντος υπάρχει πρόβλημα τέτοιας υφής, αλλά και στην υπηρεσία Πρασίνου ότι τα συγκεκριμένα δένδρα απλώνουν πάρα πολύ τις ρίζες τους. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής που θα γίνει σε λίγες ημέρες βάζουμε ζήτημα αποξήλωσης αυτών των δένδρων τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα που δεν θα έχουμε το πρόβλημα του ριζώματος. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί ναι μεν κλαδεύτηκαν οι λεύκες, αλλά όσο τις κλαδεύεις φεύγουν προς τα μέσα οι ρίζες. Και να ξεκινήσει ακόμα και το έργο το πρόβλημα αυτό θα υπάρχει.
Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια έχει προθεσμίες θα τις προλάβετε;
Μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση πήραμε την υπόσχεση από την Περιφέρεια ότι αυτό το κονδύλι διατίθεται, και αποδέχτηκε το αίτημα μας. Προχωρήσαμε όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία, πέρασαν όλες αυτές οι εγκρίσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν πάει για προσυμβατικό έλεγχο από την Περιφέρεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Περιμένουμε το αργότερο μέσα σε 10-15 μέρες να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση. Αυτό το έργο το κάνει απευθείας η Περιφέρεια. Αυτή η σεζόν θα περάσει έτσι, βλέπω να τελειώνει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μας είπαν ότι Ιούνιο θα έχει τελειώσει το έργο, εμείς όμως ζητήσαμε να μας πουν πότε ακριβώς μπαίνει ο εργολάβος μέσα.
Το καλύτερο δηλαδή θα ήταν να ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2016.
Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου το καλοκαίρι, αλλά και πάλι αυτό δεν μπορείς να το καθορίσεις.
Αν έρθει τον Ιούνιο αναγκαστικά όλο το καλοκαίρι θα είναι κλειστό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί το έργο αυτό αναγκαστικά πρέπει να γίνει, είμαστε οριακά. Τα σωματεία έχουν ενημερωθεί πως μόλις αρχίσουν οι εργασίες να είναι έτοιμα για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Γιατί βάση της προσυμβατικής συμφωνίας είμαστε υποχρεωμένοι όλο το χώρο και τις εγκαταστάσεις, πρέπει να τα έχουμε ελεύθερα, γιατί από τη στιγμή που μπαίνουν μέσα τα συνεργεία η ευθύνη πλέον ανήκε σε αυτούς, το βάζουν ως όρο, γιατί είναι και θέμα ασφάλειας. Έχει το νόμο του εργοταξίου.
Ποιος είναι ο υπεύθυνος του Κολυμβητηρίου γιατί πολλά ονόματα ακούγονται.
Από πλευράς διοικητικής ευθύνης όλων των αθλητικών χώρων την έχει ο υπάλληλος μας Γιώργος Χαιρίδης, αυτός ενημερώνεται για τα προβλήματα που ανακύπτουν, για την τήρηση των ωραρίων, για τις φυλάξεις κλπ. και είναι σε άμεση συνεργασία με τον Έφορο. Ο Γιώργος Αρβανίτης είναι ο Έφορος όλου του αθλητικού κέντρου των Ιλισίων, δηλαδή και του ΕΑΚ και του Κολυμβητηρίου.
Η συνεργασία τους είναι άψογη και αποτελεσματική και ιδιαίτερα την περίοδο που είχαμε τους πέντε 5μηνίτες τεχνικούς, γιατί παλιά σαν νομικό πρόσωπο που ήταν το κολυμβητήριο είχε 30 άτομα προσωπικό και σήμερα δουλεύουμε με τέσσερις πέντε ανθρώπους και με κανένα τεχνικό.
Αυτά τα πέντε άτομα, με την 5μηνη σύμβαση, ήταν δουλευταράδες με τεχνικές γνώσεις και όλες οι παρεμβάσεις που καταφέραμε και κάναμε στο συγκρότημα των Ιλισίων, του ΕΑΚ αλλά και στα υπόλοιπα, το κάναμε με αυτούς τους πέντε ανθρώπους. Εγώ είπα ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε αυτούς τους ανθρώπους και να σκεφθεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί αμείβονταν με 500 ευρώ το μήνα και ξανά στην ανεργία.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε Γιατί μέχρι σήμερα το κυλικείο παραμένει κλειστό;
Το κυλικείο ήταν μια πονεμένη ιστορία. Υπήρχε μια σύμβαση μακρόχρονη και περίεργη. Το ζητούμενο είναι ότι ο μισθωτής του κυλικείου από την εποχή που είχε υπογράψει τη σύμβαση μέχρι την ημέρα που παραλάβαμε εμείς, δεν είχε πληρώσει κανένα μίσθωμα.
Η σύμβαση έληξε 31-12-2015, ήρθε παρέδωσε το χώρο, αναγνώρισε τα οφειλόμενα και ζήτησε πίστωση χρόνου για να απομακρύνει κάποια κινητά πράγματα που υπάρχουν μέσα στο χώρο.
Στη συνέχεια πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις μέσα στο χώρο προκειμένου να δοθεί άδεια λειτουργίας του, γιατί πάει πακέτο με όλο τον αθλητικό χώρο και του ΕΑΚ.
Ευχαριστούμε πολύ κ. Καντιώτη για τις εξηγήσεις που μας δώσατε σχετικά με το τι συμβαίνει στο Κολυμβητήριο και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.
Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Ραυτόπουλε γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία πράγματι να σκιαγραφήσω την όλη κατάσταση που επικρατεί στο σημαντικό αυτό κομμάτι του Δήμου μας, το Κολυμβητήριο