Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σ’ ένα περιβάλλον μάλλον περίεργο

Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σ’ ένα περιβάλλον μάλλον περίεργο

Ο Στέφανος Γιούργας Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για την πόλη μας» κρίνει τη Διοίκηση με το αντιπολιτευτικό του μάτι και σύμφωνα με τα όσα μας λέει στη συνέντευξή του, τη σημερινή Διοίκηση την ευνόησαν οι συγκυρίες και το όποιο έργο παρουσιάζει ως δικό της επίτευγμα, είχε ξεκινήσει επί Δημαρχίας Καφατσάκη, η οποία δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει. Ως πρώην Πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ δηλώνει ότι με τη σημερινή Διοίκηση υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας και θεωρεί ότι η πορεία της είναι όλη λάθος

Η Διοίκηση Θώδα αυτά τα δύο χρόνια τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις κύριε Γιούργα;

Δεν ξέρω αν μπορούμε να την κρίνουμε αυτή τη στιγμή κύριε Ραυτόπουλε. Θεωρώ ότι επειδή μεσολάβησε και ένα έκτακτο γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί προεκλογικά, η πανδημία, η οποία επηρέασε σχεδόν τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σ’ ένα περιβάλλον μάλλον περίεργο. Δεν νομίζω ότι έχουν υλοποιηθεί  από αυτά που έχει πει στο πρόγραμμά του τα πάντα. Έχουμε άλλα δύο χρόνια να την κρίνουμε. Θα δούμε. Νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολλές αναθέσεις σε συμβούλους, έργα ακόμη δεν έχουν προχωρήσει, δεν μπορούμε ούτε να είμαστε αυστηροί κριτές ακόμα, πρέπει να περιμένουμε.

Οι Ζωγραφιώτες θεωρούν την μείζονα αντιπολίτευση χλιαρή, χωρίς σχέδιο και έντονη κριτική. Τι φταίει;

Δεν νομίζω ότι έχουν δίκιο οι Ζωγραφιώτες. Εμείς την κριτική την κάνουμε κανονικά όποτε μπορούμε. Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνεδριάσεις των οργάνων δεν γίνονται και λόγω πανδημίας, αλλά ήταν και μια επιλογή της Διοίκησης να μη γίνονται είτε δια ζώσης, είτε τηλεδιασκέψεις. Είμαστε σχεδόν από τους τελευταίους Δήμους στη Χώρα που έκανε δημοτικά συμβούλια με τηλεδιάσκεψη. Αρκετούς μήνες κάναμε απλά δια περιφοράς, ή μέσω email οπότε τι κριτική να κάνουμε;

Κάνουμε κριτική στα ζητήματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και εποικοδομητική και σκληρή, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί αυτό να βγει προς τα έξω. Υπήρχε και μια δέσμευση του Δημάρχου ότι  τα δημοτικά συμβούλια μπορούσαν να τα παρακολουθήσει ο κόσμος ζωντανά. Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα. Άρα μπορεί να υπάρχει και ένα ζήτημα ότι να μην ενημερώνεται ο κόσμος από εμάς; Μπορεί. Αλλά εμείς κριτική όπου νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε, κάνουμε.

Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ που διατελέσατε Πρόεδρος επί Δημαρχίας Τίνας Καφατσάκη κύριε Γιούργα πως βλέπετε να λειτουργεί με Πρόεδρο Άγη Παπακωνσταντίνου επί Δημαρχίας Βασίλη Θώδα.

 Με τον κ. Παπακωνσταντίνου είχαμε μια άριστη συνεργασία όταν ήμουν εγώ Πρόεδρος και αυτός ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και έχουμε και καλή προσωπική σχέση κύριε Ραυτόπουλε. Έχουμε βέβαια διαφορά φιλοσοφίας με τη σημερινή Διοίκηση όχι με τον κ. Παπακωνσταντίνου μόνον αλλά και με την Προεδρία του κ. Κουφού. Η διαφορά φιλοσοφίας είναι ότι εμείς πιστεύαμε ότι σε τομείς θα μπορούσε να τους λειτουργήσει η ίδια η ΜΑΞΙΑΔΗΖ με προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, η τωρινή Διοίκηση πιστεύει ότι από το κυλικείο του Κοιμητηρίου μέχρι και τη φύλαξη των γκαράζ, ακόμα οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και γραμματειακή υποστήριξη της εταιρείας, να τα αναθέτει σε ιδιώτες. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία  λοιπόν, που εμείς θεωρούμε ότι η πορεία της ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι όλη λάθος, σε αυτή τη φιλοσοφία. Ήδη ξεκίνησε η δημοπράτηση του κυλικείου σε ιδιώτη. Έχουμε πικρά εμπειρία από το παρελθόν. Μέχρι το 2013 το κυλικείο το είχαν ιδιώτες οι οποίοι άφησαν χρέη περίπου 500.000 ευρώ. Και το 2013 ο αείμνηστος Δήμαρχος Καλλίρης αναγκάστηκε έκανε έξωση στους μισθωτές, ξεκίνησαν δικαστικές περιπέτειες και το κυλικείο το εκμεταλλευόταν η ΜΑΞΙΑΔΗΖ.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, νομίζω λειτούργησε άψογα ή τέλος πάντων όσο καλύτερα γίνεται.

Το 2018 έγινε μια πολύ σημαντική ανακαίνιση, τους τελευταίους μήνες και η τωρινή Διοίκηση έκανε μια ανακαίνιση στο εξωτερικό χώρο, για ποιο λόγο; Για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. Και τώρα θέλουν να το μισθώσουν σε ιδιώτη.

Θεωρώ ότι γυρνάμε σε εποχές, μακάρι να πάνε όλα καλά, αλλά είμαστε αντίθετοι.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν παραδοθεί νέες αίθουσες για την προσχολική εκπαίδευση και υπάρχουν προοπτικές και για άλλες. Εσείς τι κάνατε σε αυτό το θέμα τα πέντε χρόνια διοίκησή σας;

Κατ’ αρχήν τα τελευταία δύο χρόνια παραδόθηκαν οι αίθουσες του  ΙΒΣΑ οι οποίες ήδη είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τη δικιά μας Διοίκηση. Να πούμε τώρα και τα λυόμενα της Δημοκρατίας τα οποία μπήκαν στο παρκινγκ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Έχει απαντηθεί επανειλημμένα το συγκεκριμένο θέμα από εμάς, θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για το ζήτημα της Φιλονόης που δύο χρόνια ο Δήμαρχος δεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να γίνει εκεί, αυτό που έχει προβλεφθεί, η απαλλοτρίωση και επίσης να σας θυμίσω ότι επί Δημαρχίας Τίνας Καφατσάκη ξεκίνησε και η διαδικασία στο παρκινγκ της Ιοκάστης για να γίνουν τα καινούργια νηπιαγωγεία, που σημαίνει ότι δεν αδιαφορήσαμε, αλλά οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από εμάς. Και ο κ. Θώδας είχε πει   ότι θα κάνει την Αγλαντζιά και ακόμη την περιμένουμε.

Μιλάτε για ελλιπή καθαριότητα. Ο Ζωγραφιώτης έχει διαφορετική άποψη. Τα νέα οχήματα, η ανανέωση των κάδων, οι υπόγειοι κάδοι, η κινητή ανακύκλωση, όλα αυτά δείχνουν ότι η καθαριότητα δουλεύει έναντι στη δική σας θητεία που έπασχε.

Μπορούμε να πούμε ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Θώδα βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να έχει καινούργιο στόλο οχημάτων ο οποίος είχε έρθει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της δικής μας Δημοτικής Αρχής.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί από εμάς, απλά εμείς δεν προλάβαμε να έχουμε το στόλο.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η 3Κ δηλαδή για το μόνιμο προσωπικό της καθαριότητας ήρθε πάλι μετά την περίοδο των εκλογών, που σημαίνει ότι βρέθηκε στη πρώτη περίοδο της Διοίκησης του, στο πικ του προσωπικού, είχε το περισσότερο προσωπικό που μπορεί να είχε κάποιος Δήμαρχος.

Να πούμε για τους βυθιζόμενους κάδους; Είχε ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης από εμάς. Θεωρώ λοιπόν ότι η συγκυρία τον είχε ευνοήσει.

Επίσης θα πρέπει να δούμε ότι υπήρχαν και τα δύο χρόνια της πανδημίας που σαφώς τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι να υπάρχει συνεχής κίνηση και σιγά -σιγά παρατηρούμε ότι πλέον ενώ είχε φτάσει σ’ ένα καλό επίπεδο, αυτή την εποχή τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα φανταζόντουσαν. Αν κάποιος κυκλοφορήσει έξω θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν ένα – δύο χρόνια. Είναι μάλλον χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρήστε ο διάδοχος της κας Καφατσάκη. Θα τις επαληθεύσετε ή τις θεωρείται face news;

Τις θεωρώ face news. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα από μέρους μου και από την παράταξη. Η κ. Καφατσάκη θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής του «Μαζί για την πόλη μας» και υποψήφια Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου