Είπαν για το ΛΑΖΑΡΟ ΚΥΡΙΤΣΗ

Είπαν για το ΛΑΖΑΡΟ ΚΥΡΙΤΣΗ

Τίνα Καφατσάκη, Δήμαρχος Ζωγράφου

Τον Λάζαρο Κυρίτση είχα την τύχη να  τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Εμείς οι νέοι της ΚΝΕ  κρεμόμαστε από τα χείλη του Λάζαρου και του Γιάννη Παπανικολάου για να ακούσουμε από πρώτο χέρι για την Εθνική Αντίσταση, για τις μετέπειτα διώξεις των αγωνιστών της αριστεράς, για την ιστορία που δεν μαθαίναμε σε κανένα σχολείο.

Στη συνέχεια το 1990 βρεθήκαμε μαζί στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και εγώ πρώτη φορά σύμβουλος.

Ο  Λάζαρος για μένα ήταν ο δάσκαλος, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, που μοιραζόταν απλόχερα μαζί μας και κυρίως  με την στάση του και το παράδειγμα του.

Είναι ένας από τους μεγάλους αγωνιστές της αριστεράς, ένας ανοιχτόκαρδος, και ανοιχτόμυαλος, άνθρωπος, με ευαισθησίες και πολλά ενδιαφέροντα που πάντα θα σταθεί στο πλάι όσων έχουν ανάγκη.

Ένα από τα ζωντανά σύμβολα του αγώνα της αριστεράς στη πόλη και στο δήμο μας

Ευχαριστούμε κ. Λάζαρε Κυρίτση να είστε γερός και δημιουργικός

 

Κώστας Καλλίρης, πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου

Ο Νίκος Καζαντζάκης, έχει πει , ανάμεσα σε άλλα : “….Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες και αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει !”

Αυτή η φράση του μεγάλου Συγγραφέα, πιστεύω ότι ταιριάζει απολύτως στον Λάζαρο Κυρίτση!

Είναι ένας Ανθρωπος, Αγωνιστής, Επιστήμονας, ένας Ιδεολόγος, που τίμησε τις ιδέες του και με τις  Αρχές, τις Αξίες και την στάση ζωής του,  “προσέθεσε” κύρος  σε αυτές, τις έκανε πιο ελκυστικές σε άλλους ανθρώπους, και  “…τους έδωσε το μεγάλο του μπόι” !

Αισθάνομαι τιμή και χαρά γιατί είχα την τύχη να γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια τον Λάζαρο Κυρίτση, και πιστεύω  ότι η προσφορά του στην Πατρίδα, τον Δήμο, την Δικηγορία, τους συμπολίτες και την οικογένεια του, θα αποτελεί  παράδειγμα και θα εμπνέει τον σεβασμό και στις νεότερες γενιές !

 

Ανδρέας Καραβίδας, «Λαϊκή Συσπείρωση  Ζωγράφου»

Λάζαρος Κυρίτσης – Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ- Βαδίζει όρθιος τον αιώνα της ζωής του μπροστάρης σε κάθε πρόκληση.

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ – Σηκώνει τους ώμους του την ιστορία του κινήματος, των διωγμών, των φυλακίσεων του αστικού κράτους και εξακολουθεί να οραματίζεται και να αγωνίζεται για την νίκη του λαού μας.

Έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση των νέων ανθρώπων και κινείται ανάμεσα μας νεαρός και ανήσυχος . Γι’ αυτό και όλοι μας τον φωνάζουμε Λάζαρε, σύντροφε Λάζαρε !

Είναι μεγάλη μας τιμή να στεκόμαστε δίπλα του και να αγωνιζόμαστε παρέα του, να διδασκόμαστε από την ιστορία και την δράση του.

 

Ράνια Νενεδάκη, «Κίνημα στην Πόλη» Ζωγράφου

Δεν είναι απλό – όσο κι αν φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση – να μιλήσεις σε καιρούς χαλεπούς, σε καιρούς πολύμορφης κρίσης – για ανθρώπους που ξεπέρασαν με τη ζωή και τη δράση τους το ανθρώπινο μέτρο, για ανθρώπους που ο ηθικός και αξιακός τους κώδικας είναι τόσο ψηλά που θαμπώνει. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Λάζαρος Κυρίτσης, ο σύντροφος ο Λάζαρος των νεανικών μας ονείρων στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, ο σύντροφος ο Λάζαρος της ωριμότητάς μας. Έχω την τύχη  και την τιμή  να βρεθώ με το Λάζαρο Κυρίτση σε κοινούς πολιτικούς και κομματικούς χώρους, σε συνελεύσεις, σε συζητήσεις, σε εκδηλώσεις, σε προσκυνήματα στη Μακρόνησο, στην ορθοστασία του λεωφορείου, σε αίθουσες δικαστηρίων, σε αφιερώματα πολιτικά, σε δημοτικούς χώρους, σε γιορτές στη γειτονιά μας, σε συζητήσεις με συνδημότες μας, στην πλατεία, στην ”Αλέκα”, όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης μας. Είναι αναμφίβολα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, της ιστορίας του λαϊκού κινήματος μα κομμάτι όχι απ αυτά που  μπαίνουν  στο μουσείο με τα πολύτιμα εκθέματα. Είναι πολύτιμος γιατί είναι καθημερινός άνθρωπος, γιατί είναι πάντα ο κομμουνιστής αγωνιστής δικηγόρος, ο εμπνευσμένος αυτοδιοικητικός, ο χαρισματικός ομιλητής, ο οραματιστής, γιατί διαβάζει πολύ και θέλει να μαθαίνει, γιατί δεν κουράζεται να λέει ιστορίες από την ζωή του ή τη ζωή συντρόφων του στα πέτρινα χρόνια, στις εξορίες τις παλιότερες και  τις νεώτερες,  γιατί αγαπάει τους νέους ανθρώπους, γιατί ξέρει να ακούει και να σέβεται την άποψη και την διαφωνία, γιατί δεν αφήνει τίποτα να περάσει απαρατήρητο με την εκπληκτική οξυδέρκεια και πολυμάθειά του .

Ναι λοιπόν είναι ευλογία να γνωρίζεις τον Λάζαρο Κυρίτση. Γιατί,  όταν τα σύννεφα της καθημερινότητας μαζεύονται απειλητικά στο μυαλό και στην καρδιά σου, ανατρέχεις στο παράδειγμά του και είσαι σίγουρος ότι το μέλλον θα έχει κάτι από την σιγουριά του, την ανθρωπιά του, το ήθος του, την αίσθησή του για το καθήκον.

Να είναι γερός και ευτυχισμένος του εύχομαι και τον ευχαριστώ μέσα απ’  την καρδιά μου για όσα μας έδωσε και μας δίνει.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου