Νέος «Καλλικράτης»: Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους Δημάρχους

Νέος «Καλλικράτης»: Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους Δημάρχους

Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει μεταξύ άλλων το πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ., που ορίστηκε για το Νέο Καλλικράτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις είναι οι εξής:
Καθιέρωση απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για την πρώτη παράταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.
Εκλογή του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη με 50%+1 την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή.
Μείωση της θητείας στα 4 από τα 5 έτη που ισχύει τώρα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1ου του επόμενου έτους.
Δικαίωμα ψήφου στους νόμιμους αλλοδαπούς.
Οι προτάσεις τοπικών-λαϊκών συνελεύσεων να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι συνελεύσεις να έχουν δικαίωμα διοργάνωσης και τοπικών δημοψηφισμάτων.
Να καταργηθούν οι δημοτικές-τοπικές κοινότητες, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, τα επαρχεία, οι εκλογικές περιφέρειες, οι επιτροπές ποιότητας ζωής, οικονομική επιτροπή, ο συμπαραστάτης του δημότη και οι σχολικές επιτροπές.
Αναβάθμιση των γενικών γραμματέων.
Συμμετοχή σε όργανα διοίκησης εκπρόσωποι εργαζομένων, μεταναστών-προσφύγων, κληρωτών συμβούλων.
Δικαίωμα "εκλέγεσθαι" συμβασιούχων Δήμων αλλά και υποψηφίων με οικονομικές οφειλές.
Ειδικότερα,
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: Θα ισχύει και στις Δημοτικές – Περιφερειακές Εκλογές και οι έδρες των Δημοτικών – Περιφερειακών Συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.
Για να εκλεγεί Δήμαρχος – Περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο.
Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.
ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ: Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι Ευρωβουλευτές. Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1ου του επόμενου έτους.
ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Βάσει των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%. Έως τώρα είχαν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές Εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα και για τις Περιφερειακές Εκλογές. Προτείνεται επίσης πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετέχουν σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.

Πηγή:epolis.gr

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου