Ο Στέλιος Μάϊνας διαβάζει ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου

Ο Στέλιος Μάϊνας διαβάζει ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ στον Άγιο Θεράποντα  Ζωγράφου

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…". Γκαίτε.

Τα λόγια αυτά του Γκαίτε ζωντάνεψαν στη θυμησή μας ζώντας την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε χθες βράδυ (Σάββατο του Λαζάρου) στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου, όπου ο λόγος του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ, η υποκριτική του Στέλιου Μάινα και οι ήχοι των ψαλτάδων και μουσικών    Κώστα Κωσταντάτου και Ουρανία Πάντιζου μπλέκονταν γλυκά με τα πρώτα αρώματα της άνοιξης.

«Το μοιρολόγι της Φώκιας» – «Ερως Ηρως» –  «Παιδική Πασχαλιά» ήταν μερικά αποσπάσματα που διαβάστηκαν από το μεγάλο σημαντικό έργο που μας άφησε παρακαταθήκη ο «Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο μόνος που απέδωσε με τόσο αυθεντικά ρωμέικο τρόπο τα μεγάλα θέματα της Χριστιανοσύνης.

Και όπως έχει γράψει ο Κώστας Βάρναλης για το φίλο του Παπαδιαμάντη: «Τη Μεγάλη βδομάδα τον χάναμε. Εκτελούσε στην εντέλεια όλα τα χριστιανικά του χρέη σαν πειθαρχημένος καλόγηρος»…… «τις μέρες του Πάσχα συνήθιζε να ψέλνει στον βυζαντινό ναό του Αγίου Ελισσαίου σε κλίμα κατανυκτικό με το πολύ 50 άτομα γύρω του». 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό στο facebook:  Alli Apopsi

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου