Ξενοδοχείο των αναξίων

Ξενοδοχείο των αναξίων

Ο Λάμπρος Πολύζος εκτός από δημοσιογράφος εκδότης των εφημερίδων «ΖΩ2» και «Αργιθέα» χθες βράδυ (22-9-23) μας έδειξε και μια άλλη πλευρά της προσωπικότητάς του.

Στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου παρουσιάστηκε η ποιητική του συλλογή «Ξενοδοχείο των αναξίων» που καταγράφει φασματικές ιστορίες αναξίων απέναντι στον χρόνο, τον θάνατο, τη μοναξιά, συνδυάζοντας τολμηρά σχήματα λόγου και λυρική διάθεση με λιτή έκφραση.

 

Ποιήματα γραμμένα τη τελευταία δεκαετία όπως αποκάλυψε η Διδάκτωρ Φιλολογίας Ζωή Μπέλλα που μίλησε για τον ποιητή και φίλο της, αναδεικνύοντας τον προσωπικό τόνο σε μια διαχρονία θεμάτων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Αντώνης Βασιλόπουλος.

Επίσης μίλησαν για τον ποιητή Λάμπρο, ο ποιητής Τάσος Καπερνάρος, ο Διδάκτωρ Φιλολογίας Μανόλης Στεργιούλης και ο Πανεπιστημιακός-Συγγραφέας Σπύρος Τζόκας.

Ποιήματα του απαγγέλθηκαν από τον ηθοποιό Νίκο Βερλέκη και ένα χαρακτηριστικό δείγμα από την ποιητική του συλλογή είναι το παρακάτω:

«Βράδυ στο όνειρό μου/ ήρθε ο Τζίμι Χέντριξ/ αντί για την κιθάρα του/ κρατούσε κανόνι/ θεέ μου σκέφτηκα/ θα τινάξει το μυαλό μου στον αέρα/ θεέ μου αν δίπλα ήταν μια ρίζα εφηβική/ ένα κλαδί αφόρετο/ σαν δείλι πορφυρό στο πέτο/ ας έφερνε τότε όχι ένα κανόνι/ διακόσια κι ας έφερνε διακόσιους/ χορωδούς διακόσια τύμπανα/ Ας έφερνε τα λάφυρα/ απ’ τα χρόνια μας/ και κόκκινο κρασί» [«Ρέκβιεμ»].

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε από όσα ακούστηκαν από τους άξιους παρουσιαστές, από το να ευχηθούμε στο φίλο μας Λάμπρο ναναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να συνεχίζει να γεμίζει τη ψυχή μας με όνειρα.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου