SOLD- OUT στο Δημοτικό Θεατράκι

SOLD- OUT στο Δημοτικό Θεατράκι

Φτάνοντας στο τέλος τους οι 29οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων που διοργάνωσε το Ν.Π.Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, βράδυ Κυριακής στο γεμάτο από κόσμο θέατρο, η θεατρική ομάδα Αιτωλικού παρουσίασε την πολιτική σάτιρα του Ντάριο Φο, "Ο τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού" σε μετάφραση του Βασίλη Τομανά.

Πρόκειται για μια διαχρονική σάτιρα που γράφτηκε το 1970  για να ασκήσει κριτική στην κατάχρηση εξουσίας του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς όπου ο θεατής διαπιστώνει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα, διαχρονικά.

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτης Θεατρολόγος Διονυσία Ολιβώτου ο "τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το 1921 στην Αμερική ένας μετανάστης έπεσε από το παράθυρο του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Ν.Υόρκης και ο διοικητής δήλωσε ότι ο αναρχικός "αυτοκτόνησε".

Αντίστοιχο περιστατικό έγινε στην Ιταλία το Δεκέμβρη του 1969 μ' έναν άλλον αναρχικό, που κανείς δεν έλαβε υπόψη του το άλλοθί του και εκ των υστέρων ανακαλύπτεται ότι το συμβάν που φόρτωσαν στον αναρχικό είχε σκηνοθετηθεί από το Ιταλικό Κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ντάριο Φο δεν θα μπορούσε να μείνει σιωπηλός στα ψέματα που οι υπεύθυνοι είπαν για να εξαπατήσουν και να αποκοιμίσουν τό λαό, αλλά και για τις αδικίες που πληρώνουν με τη ζωή τους  κάποιοι άνθρωποι χωρίς να φταίνε.

Όλα αυτά βέβαια είναι μια θεατρική παράσταση και όπως λέει κι ο ίδιος ο Φο σε περίπτωση που θα παρατηρήσει κάποιος, παραλληλισμούς με πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στον τόπο του, θα πρέπει αυτό να αποδωθεί στη μαγεία του Θεάτρου!!!!"

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου