Το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου μεταστεγάζεται στη Βίλα Ζωγράφου

Το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου μεταστεγάζεται στη Βίλα Ζωγράφου

Το Ν. Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου σε συνεδρίαση του Διοικητικού του  Συμβουλίου στις 7 Απριλίου 2015 πήρε μια σημαντική απόφαση (αριθμός 35) με την οποίαν μεταστεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο από το πάρκο Γουδί στη βίλα Ζωγράφου.
Συγκεκριμένα:
«Το Δ.Σ. ύστερα από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τις σχετικές διατάξεις της Νομοθεσίας
                                                             ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ
 την οριστική μεταστέγαση του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου στο χώρο της Βίλας Ζωγράφου επί της οδού Γ.Ζωγράφου 11, η οποία σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 σε συνδυασμό με το Β.Δ. 16/1966 και την υπ’ αριθμ. 78036/2473 (ΦΕΚ 1595/2004 τ. Β΄) απόφαση ΥΠ ΠΟ περί «καθορισμού προδιαγραφών κτηρίων για στέγαση Μουσικού Εκπαιδευτηρίου» και σύμφωνα με τις κατόψεις που υπάρχουν πληροί τους απαραίτητους όρους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει για την ψήφο της:
Πάγια θέση μας ήταν να παραχωρηθεί η βίλα στο λαό του Ζωγράφου και να λειτουργήσει ως πολιτιστικό Κέντρο. Η μεταστέγαση του Δημοτικού Ωδείου, μας καλύπτει ως προς το μέρος της χρήσης της. Παρ’ όλα αυτά, κάνουμε σαφές ότι ψηφίζουμε θετικά μόνο ως προς τη χρήση και ΔΕΝ συναινούμε σε οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν παρθεί κατά καιρούς από τα Δημοτικά Συμβούλια σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δάνειο για τη βίλα, αποδοχή δωρεάς κλπ.)
Προς το σκοπό αυτό συντάχθηκε το απόσπασμα από το πρακτικό και υπογράφεται»
…….(ακολουθούν οι υπογραφές).

Και τώρα ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη Διοίκηση του Δήμου προκειμένου να υλοποιήσει αυτή την απόφαση.
Ποια τακτική θα ακολουθήσει για να εγκαταλειφθεί ο χώρος της βίλας από την ομάδα  του «Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου της βίλας» όπως  αυτοπροσδιορίζεται;   
Ποια τακτική θα ακολουθηθεί ώστε  να γίνει το κτήμα Ζωγράφου "κτήμα του Λαού», τώρα που δεν θα το διεκδικήσουν κάποια ιδιωτικά συμφέροντα; 

Η Δήμαρχος σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα μας (Φεβρουάριος 2015) είχε ερωτηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την κατάληψη που έχει γίνει στη βίλα και μεταξύ των άλλων μας είχε πει ότι:
"Oπως ξέρετε κάναμε έναν ολόκληρο αγώνα να περάσει ο χώρος της βίλας στο Δήμο. Θέλουμε τη βίλα Ζωγράφου πολιτιστικό χώρο για το Δήμο μας όπου οι δημότες μας θα μπορούν να παρακολουθούν διάφορες εκδηλώσεις και ο περιβάλλον χώρος να γίνει κοινόχρηστο πράσινο. Αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια από το 2006 ώστε αυτός ο χώρος να είναι στη διάθεση όλων των κατοίκων του Ζωγράφου και της ευρύτερης περιοχής. Ένας χώρος αναψυχής και πολιτισμού στο κέντρο της πόλης μας. Δεν αγωνιστήκαμε ώστε αυτό τον χώρο να τον αξιοποιεί μόνον μια μικρή μερίδα δημοτών ή μη δημοτών ή νέων ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να τον οικειοποιηθούν και να κάνουν εκεί τις εκδηλώσεις τους,
Και αυτή η συλλογικότητα και οποιοσδήποτε άλλος τοπικός σύλλογος και άλλες συλλογικότητες που υπάρχουν στην περιοχή μας, έχουν θέση όταν αυτός ο χώρος γίνει το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής μας, μπορούν εκεί σε συνεργασία με το Δήμο να διοργανώνουν εκδηλώσεις που θέλουν να προτείνουν και να κάνουν, να συμμετέχουν, να έχουν το χώρο τους που θέλουν.
Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν την αποκλειστικότητα και χρήση. Αυτή είναι η άποψή μας και αυτή την άποψη θα υλοποιήσουμε».

Ευχόμαστε να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στη γνωστή «βίλα Αμαλίας» και η λογική να πρυτανεύσει από πολιτικές σκοπιμότητες. 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου