Μη νόμιμη η μίσθωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ζωγράφου

Μη νόμιμη η  μίσθωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ζωγράφου

Για τη μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ζωγράφου σε νέο νοικιασμένο κτίριο του Εμπορικού Κέντρου «ΑΝΟΙΞΗ» από τη Διοίκηση της τότε Δημάρχου Τίνας Καφατσάκη και της τότε Προέδρου του ΝΠ Πολιτισμού και Αθλητισμού Βασιλικής Στρακαντούνα, είχαν γίνει πολλές καταγγελίες από τη σημερινή Διοίκηση αμέσως μόλις ανέλαβε, για μη νόμιμη σύμβαση, λόγω ελλείψεως σημαντικών εγγράφων, με το σημαντικότερο όλων αυτών της μη καταθέσεως εγγυητικής επιστολής από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Παρά τη σθεναρή προσπάθεια των συμμετεχόντων σε αυτή τη μίσθωση ότι όλα έγιναν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια, η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει τη σημερινή Διοίκηση του Δημάρχου Βασίλη Θώδα, μετά από αγωγή των ιδιοκτητών οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκείμενου να λυθεί η διαφορά που είχαν με το ΝΠ Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου από την παράταξη του Δημάρχου Βασίλη Θώδα “Συμμαχία Δημιουργίας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πρωτοδικείο Αθηνών κρίνει ως μη νόμιμη την μίσθωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από την διοίκηση Καφατσάκη.

Σύμφωνα με τον αριθμό απόφασης 803/2023, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνει τη σημερινή διοίκηση ΝΠΔΔ Πολιτισμού  και Αθλητισμού για την μη πληρωμή των ενοικίων του μισθωμένου, από τη προηγούμενη διοίκηση, κτιρίου στο Εμπορικό Κέντρο Άνοιξη που θα φιλοξενούσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, κρίνοντας ότι η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της διοίκησης της κας Καφατσάκη και των ιδιοκτητών του ακινήτου ήταν μη νόμιμη.

Παρότι ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, αμέσως μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της παράταξης του το 2019, ενημέρωσε την τότε Δήμαρχο Τίνα Καφατσάκη να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα δεσμεύει το μέλλον του Δήμου η Διοίκηση της έσπευσε μέσα στο θέρος, ελάχιστες ημέρες προ της ανάληψης της διοίκηση του Δήμου από τη νέα Διοίκηση να μισθώσει το νέο κτήριο. Και αυτό με παράνομες, όπως τελικά η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης απεφάνθη,  διαδικασίες

Παρόλα αυτά, προσπαθήσαμε με συντονισμένες ενέργειες να μειώσουμε το υπέρογκο ενοίκιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας και μέσα σε 2 μήνες διαπραγματεύσεων από 4.300€ πήγε στα 2.500€! Μόλις, όμως, η ταμειακή υπηρεσία του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού προσπάθησε να πληρώσει τα πρώτα ενοίκια μας ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός που είχε γίνει από την διοίκηση της κας Στρακαντούνα ως Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου αλλά και ως Πρόεδρος της επιτροπής  για τη διενέργεια του διαγωνισμού έχει αξεπέραστα προβλήματα και ότι λείπουν σημαντικά έγγραφα ένα από αυτά η μη ύπαρξη εγγυητικής επιστολής για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Καταγγείλαμε αμέσως με εξώδικη κοινοποίηση τη σύμβαση και μεταφέραμε τη Βιβλιοθήκη στο ισόγειο της Ανακρέοντος 60, σε ένα δυστυχώς μικρό χώρο, μιας και η σύμβαση ανέφερε ρητώς ότι η δυνατότητα μεταφοράς υπήρχε μόνο προς  ιδιόκτητο κτίριο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, μέχρι την απεμπλοκή της υπόθεσης από τη δικαστική διαμάχη.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η προηγούμενη διοίκηση, αντί να απολογηθεί στο λαό του Ζωγράφου, ούρλιαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί ακαταλληλότητας του νέου χώρου και στοιβαγμένα σε κούτες βιβλία!

Αφού δεν ντράπηκαν αυτοί για  τις ενέργειες τους, ντραπήκαμε εμείς για αυτές που κάνανε.  Γιατί εμείς έχουμε τσίπα.

Σήμερα η πόλη μας κλείνει ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της Δημοτικής βιβλιοθήκης. Το αμέσως επόμενο διάστημα η Διοίκηση μας θα ξεκινήσει τις ΝΟΜΙΜΕΣ διαδικασίες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη φιλοξενία της Βιβλιοθήκης μας. Μιας χιλιοταλαιπωρημένης βιβλιοθήκης που βρίσκεται στον πυρήνα της καρδιάς μας.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου