Αφιέρωμα στο Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα

Αφιέρωμα  στο Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα

Μας χαμογελά από ψηλά

Ακριβώς 10 ημέρες μετά την είσοδο του νέου χρόνου ένας νέος άνθρωπος, μόλις 56 χρόνων έφυγε ξαφνικά και απρόσμενα από τη ζωή, σκορπίζοντας τη θλίψη όχι μόνον στην οικογένειά του, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία του Ζωγράφου, είτε πίστευαν είτε δεν πίστευαν στην 4ετή διαδρομή του ως Δημάρχου.

Βασίλης Θώδας, ένας άνθρωπος πολύ νέος, δημιουργικός με πάρα πολλούς στόχους και όνειρα για τον Δήμο μας, ένας άνθρωπος που η φιλία και η συνεργασία που είχαμε ήταν πάνω από εξαιρετική, γιατί η γνωριμία μας διαγράφεται πολλά χρόνια πριν γίνει Δήμαρχος.

Ανέλαβε τη θητεία του έχοντας ως αρχή ότι:

«Για να γίνει η δουλειά δεν αρκεί να τα βρίσκουμε ιδεολογικά. Οι ιδεολογίες είναι ιδεολογίες, οι πολιτικές θέσεις  πρέπει να είναι σεβαστές, όμως η εύρυθμη διοίκηση του Δήμου,  δεν είναι σωστό να υποτάσσεται σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς. Δεν κρινόμαστε από την ένταση της αντιπαράθεσης, αλλά από το μέτρο της συμβολής μας στη βελτίωση των πραγμάτων. Θα εξαντλώ τη δυνατότητα συναίνεσης και από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του και εμείς τις δικές μας».

Με αυτές τις θέσεις από την αρχή που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου, Σεπτέμβριος του 2019, στήριξε τη Δημαρχιακή του θητεία, και φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «το αν θα μαζευτούν τα απορρίμματα, αν θα λειτουργεί η δημοτική συγκοινωνία, αν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Θέμα κοινής λογικής και βιώσιμης πόλης είναι. Άρα, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ιδεολογία του και ταυτόχρονα να αποφασίζει με διευρυμένα, πιο πρακτικά κριτήρια για το ποιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί θέματα που αφορούν την καθημερινότητά του»

Ξεκίνησε τον αγώνα του μέσα στην 4ετία που πέρασε, με στόχο να αλλάξει  την πόλη μας, να αποκτήσει την αίγλη και τη φήμη που της αναλογούσε, για να είναι μία πόλη λειτουργική, φωτεινή, ασφαλής, καθαρή, με έργα που θα την αναδείξουν και κυρίως θα την κάνουν βιώσιμη και με ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες μας

Τώρα το κατά πόσο επετεύχθη ο στόχος του ο χρόνος θα το δείξει.

Το δυστύχημα όμως είναι ότι όπως ο αείμνηστος Κώστας Καλλίρης στη διάρκεια της θητείας του υπονομεύθηκε  από κάποιους από τους συνεργάτες του, το ίδιο σκηνικό παίχτηκε και επί θητείας του Βασίλη Θώδα που υπόγεια και ύπουλα κάποιοι «δικοί» του άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύτηκε, υπόσκαβαν υπόγεια την πτώση του και σήμερα «θλίβονται» για το χαμό του.

Μια πτώση  την οποία αποδέχτηκε με αξιοπρέπεια, όσο και αν του προκάλεσε θλίψη η αχαριστία κάποιων εκ των «συνεργατών» του που τελευταία στιγμή έπαιξαν ύπουλο παιγνίδι σε βάρος του και έκλεισε τη θητεία του όταν πια έχασε τις εκλογές, απευθυνόμενος για τελευταία φορά στους πολίτες του Ζωγράφου λέγοντας:   «Με το τέλος του 2023, ολοκληρώνεται και η θητεία μου ως Δήμαρχος Ζωγράφου.

Αυτά τα τέσσερα χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες μου, δουλέψαμε σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η έλλειψη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και μπορώ να πω με υπερηφάνεια, ότι αφήνουμε έναν Δήμο σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι τον παραλάβαμε»

Με το άκουσμα του θανάτου του Δημάρχου Βασίλη Θώδα, οι επικεφαλής των παρατάξεων δήλωσαν:

Η Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη:

Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το δυσάρεστο νέο της αιφνίδιας απώλειας του συναδέλφου, φίλου και πρώην Δημάρχου Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα.

Με αγάπη για τα κοινά, ο Βασίλης Θώδας από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοτική ζωή, έχοντας διατελέσει δημοτικός σύμβουλος από το 2006, αλλά και Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αθλητισμού, προσφέροντας άοκνα τις υπηρεσίες του στους νέους ανθρώπους της πόλης, στα αθλητικά σωματεία και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Μαχητικός ως άνθρωπος, διετέλεσε επί μακρόν Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Βουλή των Ελλήνων όπου και εργαζόταν από το 1993 και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

Εκφράζω από καρδιάς τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους και τους συνεργάτες του.

Ανδρέας Καραβίδας:

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την πρόωρη απώλεια του τέως δημάρχου Βασίλη Θώδα. Η είδηση του πρόωρου θανάτου σου, μας ξάφνιασε.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην κόρη του, στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Κωστής Παπαναστασόπουλος 

Πληροφορηθήκαμε την οδυνηρή απώλεια του τέως Δημάρχου Βασίλη Θώδα. Πέρα από την θλίψη μας, νιώθουμε συντετριμμένοι από το σκληρό πρόσωπο της ζωής για τον τόσο νέο και μάχιμο άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τους οικείους του καθώς και στην αυτοδιοικητική οικογένεια του Δήμου Ζωγράφου.

Χρίστος Τουλιάτος

Ενημερωθήκαμε για τον απρόσμενο θάνατο του πρώην δημάρχου, Βασίλη Θώδα.

Η απώλειά του ήταν ξαφνική και στενάχωρη, όπως κάθε ανθρώπινη απώλεια. Μπορεί να βρεθήκαμε απέναντι, να είχαμε αντιπαραθέσεις, ενίοτε και έντονες, αλλά πάντα σε πολιτικά πλαίσια.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους και την οικογένειά του, καθώς και στην παράταξή του, τη Συμμαχία Δημιουργίας.

Για το Δήμαρχο Βασίλη Θώδα μίλησαν επίσης, πολιτικοί και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκηση.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου