Η πυρηνική αντίδραση της Βόρειας Κορέας
«Οι εχθρικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών» μας οδηγούν στο να προχωρήσουμε σε μία νέα πυρηνικής δοκιμής.
Αυτή είναι η αντίδραση της Βόρειας Κορέας στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, που ζητάει την παραπομπή του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ-ουν, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως κατηγορούμενο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε το ψήφισμα, «πολιτική πρόκληση».
«Ο πόλεμος μας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα ενταθεί, αφού στόχο έχει την ένοπλη επέμβαση και την εισβολή στο έδαφος μας» τονίζει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.
Πρόσφατα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επέκτεινε τις προσπάθειές του με στόχο την τεκμηρίωση απαγωγών, βασανιστηρίων καταναγκαστικής εργασίας, βιασμών και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Το ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να διωχθούν για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην τρίτη πυρηνική δοκιμή από το 2006.
Στις 6η Ιανουαρίου του 2007, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσε ότι είχε πυρηνικά όπλα.
Το απομονωμένο, ολοκληρωτικό κράτος που συνορεύει με την Κίνα και τη Νότια Κορέα είναι μια «πλήρως ανεπτυγμένη πυρηνική δύναμη» σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Το 2009, η Βόρεια Κορέα Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, δήλωσε ότι είχε αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο και πως πιθανώς διαθέτει μικρό απόθεμα πυρηνικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα μπορεί επίσης να διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα. Από το 2003, η Βόρεια Κορέα δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Copyright © 2014 euronews