Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της ΚΑΡΔΙΑΣ μας ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της ΚΑΡΔΙΑΣ μας ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ

Αφιέρωμα για τα 5 χρόνια από το θάνατό του

Ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του Δήμαρχου Κώστα Καλλίρη που τόσο αναπάντεχα έφυγε από κοντά μας, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας, και όχι μόνον.

Μαχητής για μια δίκαιη και αλληλέγγυη κοινωνία βασισμένη στις αρχές της Δημοκρατίας, άφησε τη σφραγίδα του με το έργο το οποίο υλοποίησε τα χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος,

3 Απριλίου 2018 Μεγάλη Τρίτη όταν σαν βόμβα έπεσε στο συννεφιασμένο ουρανό του Δήμου Ζωγράφου η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Δημάρχου Κώστα Καλλίρη κάνοντας ακόμα ποιο βαριά την εβδομάδα των Παθών.

Ο Κώστας Καλλίρης, γιατρός στο επάγγελμα, έζησε και μεγάλωσε στη γειτονιά του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων και από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ένας πραγματικός ταγός της Δημοκρατίας, της ευγενούς άμιλλας, του διαλόγου, της ενότητας, της συναίνεσης. Πάλευε για τα πιστεύω του, ο πολιτικός του λόγος ήταν πάντα διατυπωμένος με σαφήνεια, είχε άποψη την οποία τη διεκδικούσε πολλές φορές μαχόμενος.

Ξεχώριζε για την ανθρωπιά του, την εργατικότητα, τη σαφήνεια των λόγων και των έργων του.

Κέρδισε δίκαια την αγάπη των δημοτών του που το 2010 τον ανέδειξαν πρώτο πολίτη του Δήμου Ζωγράφου.

Το κενό που αφήνει με τη φυγή του είναι δυσαναπλήρωτο

Με βάση τις υψηλές αρχές και αξίες του, με πολλή προσωπική δουλειά, με χαμηλούς τόνους, με σεβασμό στους συναδέλφους του, στους εργαζόμενους και στους δημότες, σημάδεψε με το πέρασμά του την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή της πόλης μας.

Με τον τρόπο που ενεργούσε και έπαιρνε τις αποφάσεις του, οι επικριτές του τον χαρακτήριζαν «ευθυνόφοβο» και «άτολμο» και εκείνος τους απαντούσε με το μειλίχιο ύφος του ότι

«Αν ευθυνοφοβία σημαίνει ο νόμιμος τρόπος λειτουργίας, που ασκώ τα καθήκοντά μου, εγώ το λέω τιμιότητα, σοβαρότητα, διαφάνεια και χρηστό τρόπο διοίκησης, αν «τόλμη» εννοούν να απλώνω το χέρι μου περισσότερο από εκεί που φτάνει, το θεωρώ ανοησία και όχι «τόλμη». Έχω την αναγνωρισιμότητα που πρέπει. Αν είχα ακόμη μεγαλύτερη θα έπρεπε ενδεχομένως να με ανησυχούσε, γιατί θα στηριζόταν σε λάθος κριτήρια και αξίες».

Αυτός ήταν ο Κώστας Καλλίρης, ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά που μόνος του διαχειρίστηκε την πίκρα που του πρόσφεραν οι άνθρωποι εκείνοι τους οποίους θεωρούσε συνεργάτες, που τους έδωσε οντότητα μέσα στην κοινωνία του Ζωγράφου, γιατί όπως έλεγε «εμπιστεύτηκα και συνεχίζω να εμπιστεύομαι τη νέα γενιά. Τη στάση μου αυτή δεν πρόκειται να τη μεταβάλω επειδή κάποιοι επιχείρησαν να διασπάσουν την παράταξή μας και αποστάτησαν απ’ αυτήν λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Αυτός ήταν ο Κώστας Καλλίρης που δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τους στόχους που ονειρεύτηκε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως μου τους περιέγραψε στην τελευταία του, δυστυχώς, συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2018:

«Σε ένα πολιτικό και αυτοδιοικητικό περιβάλλον στον Δήμο μας, η λύση είναι μία αν δεν θέλουμε να διώξουμε από την Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση κάθε ενεργό, υγιή, Πολίτη :

Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με Διάλογο, Ενότητα, Συμμαχίες, Συναίνεση, Υπερκομματική στάση στα Τοπικά Προβλήματα !

Σεβασμός στα κόμματα που αποτελούν θεσμικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, αλλά Ζωντανή, ελεύθερη Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα λειτουργεί ως τοπικό “μακρύ χέρι” των Κομμάτων !

Πρόσθεση και Πολλαπλασιασμός δυνάμεων, ιδεών, φορέων, προσώπων και όχι Αφαιρέσεις, Διαιρέσεις και Διασπάσεις !

Ενεργοποίηση της “απούσας” Κοινωνίας και στελέχωση των δημοτικών ψηφοδελτίων με Πολίτες της διπλανής πόρτας, όλων των χρωμάτων, όλων των κομμάτων, χωρίς περιχαρακώσεις και παρωπίδες!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Άλλο η Κυβέρνηση, άλλο ο Δήμος, άλλο το Συνδικάτο, άλλο ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Πιστεύω ότι κάτι πραγματικά νέο αρχίζει να διαμορφώνεται στην κοινωνία μας.

Αρχίζει να υποχωρεί το «εγώ» απέναντι στο «εμείς».

Τα κομματικά και παραταξιακά χαρακώματα, τα οπαδικά συνθήματα και συμπεριφορές των φανατικών, σιγά-σιγά περιθωριοποιούνται.

Όλο και περισσότεροι πολίτες, κυρίως νέοι, συζητούν, διαλέγονται, βρίσκουν κοινά σημεία, ψηφοφόροι όλων των κομμάτων ανταλλάσουν απόψεις, αγωνιούν για το μέλλον της Χώρας και του Δήμου, αναζητούν προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς, ενότητα και όχι διασπάσεις, ανεξαρτησία και όχι περιχαρακώσεις».

Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν άξιοι συνεχιστές αυτής της παρακαταθήκης του και αυτό του το όραμα να γίνει πραγματικότητα».

Ποιος ήταν ο Κώστας Καλλίρης

Ο Κώστας Καλλίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων. Οι γονείς του εκπαιδευτικοί, με καταγωγή από την Κορινθία και την Αρκαδία. Παντρεμένος με δύο παιδιά.

Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και πήρε πτυχίο από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ιατρός Πνευμονολόγος.

Εργάσθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενώ μέχρι το θάνατό του διατηρούσε Ιατρείο στου Ζωγράφου.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Σισμανογλείου, Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αντινομάρχης Αθήνας (υπεύθυνος για την Υγεία και την Πρόνοια), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΔΙΕ ΑΕ και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΦΕΕ.

Ενταγμένος στο Δημοκρατικό και Προοδευτικό Κίνημα, υπήρξε:

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής.

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και αναπληρωματικό Μέλος του κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νοτιοανατολικών συνοικιών (Β2)

Αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης ΠΑΣΟΚ.

Εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Αθήνας, υπεύθυνος για την Υγεία και την Πρόνοια.

Δήμαρχος Ζωγράφου από 2010 έως 2014.

Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου από 2014 μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου