Ανάπλαση στο κτήμα Ζωγράφου

Ανάπλαση στο κτήμα Ζωγράφου

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Θέμα ημερών αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση και την ενοποίηση των χώρων περιμετρικά της Βίλας Ζωγράφου, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πάρκο 26 στρεμμάτων στη καρδιά της πόλης μας.

Πλέον, η επεξεργασία της μελέτης για τη «βιοκλιματική ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, πέριξ της Βίλας Ζωγράφου» περνά στο τελικό στάδιο και πολύ σύντομα η Διοίκηση Θώδα θα αναζητήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του έργου, καθιστώντας το ένα πάρκο αντάξιο της ιστορίας της πόλης, αλλά κυρίως αυτών που βλέπουμε και απολαμβάνουμε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η ολική ανάπλαση του κτήματος Ζωγράφου και των παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων θα δημιουργήσουν έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής στην καρδιά της πόλης, απόλυτα προσαρμοσμένου στις σύγχρονες επιταγές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συνολική έκταση της επέμβασης είναι 26 στρέμματα με τη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων της Βίλας Ζωγράφου, σε επίπεδο σχεδιασμού της κυκλοφορίας των πεζών, όσο και φύτευσης και φωτισμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές αποτέλεσμα για το σύνολο της περιοχής επέμβασης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ακολουθεί πιστά τις αρχές της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, όλα τα σημεία του πάρκου θα είναι προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια, για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, όπως και από παιδικά καροτσάκια.

Το πάρκο θα προσφέρει μια πληθώρα δραστηριοτήτων και εμπειριών για κάθε ηλικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

  • Φυτικό Λαβύρινθο: πρόκειται για έναν φυτικό λαβύρινθο – παιδότοπο, όπου τα παιδιά θα μπορούν να περνούν πολλές διασκεδαστικές ώρες αναζητώντας την… άκρη του, ανάμεσα σε φυτά και θάμνους, όση ώρα οι γονείς τους θα μπορούν να απολαμβάνουν χαλαρές στιγμές στα υπαίθρια καθιστικά που θα υπάρχουν στους χώρους.
  • Βοτανικό Κήπο: στο πάρκο προβλέπεται η δημιουργία βοτανικού κήπου.
  • «Έξυπνα» Σιντριβάνια: πίδακες νερού θα εναλλάσσουν τη ροή και τα χρώματά τους και τα παιδιά θα μπορούν να έχουν μια συναρπαστική εμπειρία, χορεύοντας ανάμεσα στα σιντριβάνια στον ρυθμό του νερού.
  • Παιδική χαρά: τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν στιγμές ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού σε μια νέα πρότυπη παιδική χαρά περιπέτειας. Εκτός από τα κοινά όργανα, θα υπάρχουν κι άλλα όπως πύργοι, κάστρα, καράβια, σχοινιά, τούνελ και παιχνίδια που θα δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν ομαδικά και να «ζήσουν» μία ξεχωριστή εμπειρία.
  • Πάρκο σκύλων: έχει  προβλεφθεί η δημιουργία πάρκου αποκλειστικά για τους τετράποδους φίλους μας. Πρόκειται για χώρο παιχνιδιού, εκγύμνασης και εκπαίδευσης σκύλων, που σε κάθε περίπτωση θα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ενός πρότυπου δημόσιου πάρκου.

>         Υπαίθριο Θέατρο: στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το “θεατράκι”  θα δημιουργηθούν από την αρχή μόνιμες εγκαταστάσεις σύγχρονου υπαίθριου θεάτρου με αμφιθεατρικές θέσεις θεατών, όπως και χώρος για λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  • Στους κοινόχρηστους πράσινους χώρους θα υπάρχουν βιοκλιματικοί διάδρομοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στους χώρους του πάρκου.
  • Επιπλέον, στο πάρκο οι επισκέπτες θα μπορούν και να γυμνάζονται, καθώς θα βρουν υπαίθριο γυμναστήριο, άπλετο χώρο για τρέξιμο, καθώς και να επιδοθούν σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις του Δημάρχου Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα, για τη χρηματοδότηση του έργου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και πριν το καλοκαίρι η κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου για την χρηματοδότηση του έργου, θα αποτελεί γεγονός.

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου