Οι εκπρόσωποι της «Ελληνικό ΜΕΤΡΟ» μας λένε τα δικά τους

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών του ΜΕΤΡΟ.
Την ενημέρωση έκανε ο Διευθυντής Έργων της Γραμμής IV Θεόδωρος Μπαντής ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις Διοικήσεις του Δήμου Ζωγράφου από την έναρξη των εργασιών της «Αττικό» και τώρα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» ΜΕΤΡΟ και ως προς την εξέλιξη των έργων των σταθμών Γουδί, Ζωγράφου, Ιλίσια είπε ότι:
«Στο σταθμό Ζωγράφου είναι σε φάση ολοκλήρωσης οι εργασίες πρόδρομες στα τρία ανοικτά ορύγματα που περιλαμβάνει ο σταθμός, ήτοι στην πλατεία Γαρδένιας, στο φρέαρ του Δημαρχείου και το φρέαρ του Αγίου Θεράποντα.
Το έργο εκτελείται με δύο συμβάσεις, η μια αφορά τις πρόδρομες εργασίες με ανάδοχο την εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ» εκπρόσωπος της οποίας παρευρίσκεται σήμερα εδώ ο κ. Γεώργιος Παντολέων και είναι οι κυρίως εργασίες μετά την ολοκλήρωση των πρόδρομων που θα εκτελεστούν από την ανάδοχο Κοινοπραξία του έργου.
Εκείνο που εκκρεμεί στον συγκεκριμένο σταθμό είναι η είσοδος επί της Λεωφ. Παπάγου που έχουμε να εκτελέσουμε πρόδρομες εργασίες σε ότι αφορά τις μετατοπίσεις των δικτύων οδών στη δεύτερη είσοδο του σταθμού. Η κυρία είσοδος θα είναι στη Γαρδένια και η δευτερεύουσα επί του πεζοδρομίου στη Λεωφ. Παπάγου, όπου εκεί σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που έχουμε θα γίνει προσωρινή κατάληψη μπροστά από τα καταστήματα προκειμένου να μετατοπιστούν τα δίκτυα που εξυπηρετούν τις ίδιες ιδιοκτησίες. Αναγκαστικά αυτά τα δίκτυα θα οδεύσουν μεταξύ των εισόδων και της οικοδομικής γραμμής, προκειμένου αυτές οι ιδιοκτησίες να εξυπηρετούνται.
Οι εργασίες αυτές πρόκειται να ξεκινήσουν σχετικά σύντομα.
Τα τμήματα κατασκευής για το σταθμό Ζωγράφου είναι τέσσερα συνολικά, στα δύο έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες και μετατοπίσεις δικτύων, στη Πλατεία Γαρδένια ολοκληρώνονται σύντομα, θα μείνει μόνον η είσοδος, οπότε αυτοί οι χώροι αμέσως θα παραδοθούν στην ανάδοχο κοινοπραξία προκειμένου να ξεκινήσει η κυρίως κατασκευή του σταθμού, δηλ. η αντιστήριξη, οι εκσκαφές σε βάθος 30 μέτρων κλπ. μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχουμε την αποκατάσταση που είναι με βάση της προμελέτη μας και σε κάθε περίπτωση όταν φτάσουμε στη φάση εκείνη θα συνεργαστούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε την τελική αποκατάσταση
Στο σταθμό των Ιλισίων ήδη έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος του κυρίου έργου. Στην πλατεία Αόρνου γίνεται το κυρίως όρυγμα του σταθμού, ήδη εκεί βρίσκεται και ο μετροπόντικας. Στην πλατεία Κύπρου που έχουμε τη δεύτερη είσοδο έχουμε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καταλαβαίνουμε ότι έχουν δημιουργήσει κάποιο θέμα, αλλά κυρίως αυτό έχει να κάνει με τη διαδρομή των φορτηγών για να διέρχονται χωρίς εμπόδια, από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Στο σταθμό Γουδί ο οποίος είναι από τους δυσκολότερους σε ότι αφορά
τη χωροθέτηση σταθμούς, γιατί εντάσσεται πραγματικά σε μια περιοχή που γειτνιάζει με τα νοσοκομεία, έχει ιδιαίτερα θέματα όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα δίκτυα είναι σημαντικά, ήδη αρκετά από αυτά είναι σε φάση μετατοπίσεων, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εδώ γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιούνται σταδιακά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις επιπτώσεις.
Ιδιαίτερα στο σταθμό Γουδί είχαμε το θέμα της διαφοροποίησης του σχεδιασμού του σταθμού σε ότι αφορά την είσοδο που οριοθετήθηκε επί της Γεωργ. Παπανδρέου. Στην αρχική μας προμελέτη με βάση τα δεδομένα που μας έδωσε η ΕΥΔΑΠ είχαμε την όδευση του αγωγού του Ιλισού κάτω από την Παπανδρέου που κατά την εκτέλεση των προεργασιών διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σύμφωνη με τα αρχικά δεδομένα, αλλά είχε μια διαφορετική όδευση.
Στον αρχικό σχεδιασμό είχαμε μια είσοδο του σταθμού επί της πλατείας Ελευθερίας και δεν μπορούσαμε να χωροθετήσουμε την είσοδο αυτή που τώρα χωροθετούμε επί της Παπανδρέου, γιατί τότε δεν μας επέτρεπε η όδευση του αγωγού με βάση τα δεδομένα που είχαμε και γι’ αυτό κανονίσαμε αντί για κανονική είσοδο δεύτερου σταθμού, μεριμνήσαμε για δύο ασανσέρ στην απέναντι πλευρά, προκειμένου από το σταθμό να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης προς τα νοσοκομεία με ένα διπλό ανελκυστήρα. Αυτό δεν είναι η πλέον σωστή από πλευράς λειτουργικότητας λύση, γιατί οι είσοδοι πρέπει να διαθέτουν κυλιόμενες σκάλες και με αποστάσεις, προφανώς με ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ, ο οποίος και με τον τωρινό σχεδιασμό υπάρχει.
Κατά την εκτέλεση των πρόδρομων είδαμε ότι η όδευση του αγωγού είναι διαφορετική, τώρα απομακρύνθηκε από το πεζοδρόμιο της Παπανδρέου, πήγε δυτικότερα, αν αυτό το γνωρίζαμε από τη φάση μελέτη της δημοπράτησης θα είχαμε αρχικά χωροθετήση την είσοδο, όπως τη χωροθετούμε εδώ, ώστε ο σταθμός να έχει δύο κανονικές εισόδους.
Σχετικά με τα αιτήματα κατοίκων της πολυκατοικίας για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση και τη δυνατότητα η είσοδος να ολισθήσει προς την Σπηλιωτοπούλου, αυτό από τεχνικής πλευράς δεν μπορεί να γίνει, για το λόγο ότι έχουμε μια συγκεκριμένη υψομετρική διαφορά από την επιφάνεια του εδάφους, περίπου 15 μέτρων, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο υποδοχής κοινού. Η σκάλα έχει κάποια συγκεκριμένη κλήση και συναντάει μια σήραγγα που οδηγεί στους ανελκυστήρες για την εξυπηρέτηση των νοσοκομείων. Η σκάλα αυτή δεν μπορεί να μετακινηθεί προς η Σπηλιωτοπούλου λόγω του αναπτύγματος να πλησιάσει περισσότερο, γιατί βρίσκει και στη σήραγγα την υπόγεια, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει και η κλήση της, να γίνει πιο απότομη, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί γι’ αυτή τη κλήση.
Στην ουσία έχουμε μια περιπορεία, δηλαδή ενώ τώρα από την είσοδο της πολυκατοικίας μπορεί κάποιος να βγει στην Παπανδρέου ανάμεσα στα δύο παρτέρια που υπάρχουν, θα κάνει μια μικρή περιπορεία κάποιων μέτρων δεξιά για να βγει στο πεζοδρόμιο της Παπανδρέου.
Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος των κατοίκων της συγκεκριμένης πολυκατοικίας απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Μετρό, αφού αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προέτρεψε την εταιρεία να αλλάξει τα σχέδια της εισόδου Παπανδρέου-Σπηλιωτοπούλου, γιατί σύμφωνα με τους δικούς τους μηχανικούς αυτή η αλλαγή είναι εφικτή.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη η οποία είπε ότι:
«Δυστυχώς είμαστε ίσως η μοναδική Πανεπιστημιούπολη στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, που δεν έχουμε Μετρό. Αν και ο πρώτος Πρόεδρος του Μετρό ο κ. Κίκηρας ξεκίνησε το Μετρό από του Ζωγράφου και από την πλατεία μπροστά στο νεκροταφείο, υπάρχουν στοιχεία από τότε που έγινε ο αρχικός σχεδιασμός, δηλ. για την κυκλοφορία, το πόσοι φοιτητές διακινούντο, τι δυναμικότητα έχει η λεωφορειακή γραμμή 608, αλλά για κάποιους λόγους η τότε πολιτική ηγεσία αποφάσισε να μην γίνει και ο Δήμος έμεινε χωρίς Μετρό.
Έχουν γίνει τρία δημοτικά συμβούλια, στα οποία έγιναν συζητήσεις για το Μετρό, Η μία έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017, που ήταν το τέλος της περιόδου διαβούλευσης, η άλλη έγινε στην ΑΛΕΚΑ και η τρίτη πάλι στην αίθουσα αυτή με δύο διαφορετικές Διοικήσεις του Δήμου και της Αττικό Μετρό, αντίστοιχα.
Σε όλες αυτές τις συζητήσεις όλες οι Διοικήσεις και εμείς και του Βασίλη Θώδα ζητήσαμε αντισταθμικά. Το θέμα της αποζημίωσης για τα καταστήματα απ’ ότι ξέρω προχωράει, για μια σειρά άλλα πράγματα όπως είναι οι πλατείες, οι κοινόχρηστοι χώροι, υπάρχει ειδική νομοθεσία προστασίας της Αττικό Μετρό.
Πέρα από το θέμα του χρονοδιαγράμματος ελπίζουμε να πάνε οι εργασίες καλά και να μην έχουμε χρονοβόρες καθυστερήσεις.
Οι αλλαγές που βλέπουμε και τις οποίες ανέφερε ο κ. Μπαντής, αφορούν κατά κύριο λόγο το πρόβλημα που θα υπάρξει στο σταθμό Γουδί αλλά και λόγο της υπόθεσης που έχουν θέσει οι συνδημότες μας.
Οι άλλοι δύο σταθμοί κατά τη διάρκεια του κυρίως έργου θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη στάθμευση που ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο Δήμο μας.
Παρ’ ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία προστασίας του Μετρό, κυκλοφοριακές μελέτες που συζητούντο με τον ΟΑΣΑ και το Υπουργείο ,να συμμετέχει στη συζήτηση και ο Δήμος, γιατί π.χ. στο Γουδί φτάνουν τρείς λεωφορειακές γραμμές, που αν από τώρα δεν γίνουν κάποιες ρυθμίσεις για αυτές τις γραμμές οι οποίες δεν εξυπηρετούν μόνο τους κατοίκους, αλλά και μεγάλα νοσοκομεία που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή, θα υπάρξει πρόβλημα. Αν δεν ακούσετε τη δική μας γνώμη, δεν συζητήσετε με το Στρατό για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το άνοιγμα που υπάρχει από την Γεωργ. Παπανδρέου προς την Παπαδιαμαντοπούλου για διευκόλυνση της κυκλοφορίας, το πρόβλημα αυτό θα μεγαλώνει. Θα θέλαμε πριν ολοκληρώσετε όλες αυτές τις διαδικασίες για τις κυκλοφοριακές μελέτες να κάνουμε άλλη μια τέτοια συζήτηση.
Έχετε κάποιες προμελέτες για το πώς θα είναι οι σταθμοί από πάνω όταν τελειώσουν και αυτό το θέμα είναι και θέμα του Δήμου Ζωγράφου. Όπως έγινε στο Δήμο Αθηναίων το μνημόνιο για τις αναπλάσεις και όλα όσα χρειάζονται για να γίνουν οι μελέτες για τους σταθμούς, έχει λόγο και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, κάποιοι σύμβουλοι του Πολυτεχνείου που συνεργαζόμαστε πρέπει να τα συζητήσετε μαζί μας, πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις με το Υπουργείο και τον ΟΑΣΑ.»