Ακυρώθηκε το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού UPD

Ακυρώθηκε το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού UPD

 

Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δήμοι της Αττικής που είχαν προσφύγει για τα μέτρα προστασίας του Υμηττού. Οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, το 2011 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί το από 14.6.2011 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων.

Η «κατεδάφιση» του νομοσχεδίου ξεκίνησε μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφάσισε πως με βάση την κοινοτική Οδηγία 2001/42/ΕΚ, έπρεπε να έχει προηγηθεί η εκπόνηση και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο το 2014 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία είχε θεσμοθετήσει το 2011 και καλύπτε ολόκληρο τον «πνεύμονα» των 105.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 78.000 εντάσσονται στη ζώνη απόλυτης προστασίας.

Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όμως, αποδέχθηκε εισήγηση νομικών συμβούλων σύμφωνα με την οποία δεν χρειαζόταν να προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Την παράλειψη εντόπισε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, το οποίο με βιομηχανία προσφυγών ανέλαβε να το αποδομήσει για λογαριασμό διαφορετικών συμφερόντων που επιβουλεύονται «φιλέτα» του ορεινού όγκου.

Είχαν πετύχει τη συνηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε πετάξει το «μπαλάκι» το ΣτΕ παρ’ όλο που είχε αποφανθεί θετικά για τη συνταγματικότητά του (!) αλλά έκρινε ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είχε πλημμέλεια γιατί εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης» και τελικά το ακύρωσαν.

Μεγάλες ευθύνες έχει το υπουργείο γιατί από το φθινόπωρο του 2015 δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη μελέτη η οποία θα θωράκιζε  και θα διεύρύνε τα μέτρα προστασίας του Υμηττού

Το προεδρικό διάταγμα που ακυρώθηκε:

■ Αύξησε την Α΄ ζώνη απόλυτης προστασίας από τα 63.000 στα 78.000 στρέμματα.

■  Στην επίμαχη ζώνη βρίσκονται οικισμοί αυθαιρέτων, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και μεγάλες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε off shore. Βρίσκονται στην πλευρά των Μεσογείων και είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του 2000 με σκοπό να κατασκευαστούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκπαιδευτήρια και εμπορικά κέντρα.

Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ προσφυγών κατά του διατάγματος από θιγόμενους πολίτες αλλά και από τους 12 δήμους που περιβάλλουν το βουνό.

Το νομοθέτημα του 2011 είχε προωθηθεί με αφορμή τις αποκαλύψεις του 2008 για τα περίπου 7.000 «αναψυκτήρια» και «πολιτιστικά κέντρα», που ήταν βίλες επωνύμων και είχαν ξεφυτρώσει χάρη στα παραθυράκια του διατάγματος του 1978.

Οι δήμαρχοι στις προσφυγές τους είχαν εντοπίσει την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, το βασικό «παράπονό» τους ήταν οι περιορισμοί στην επέκταση του σχεδίου πόλης μέσα στην προστατευόμενη ζώνη Υμηττού, ενώ διεκδικούν σημαντικά τμήματα του βουνού για να καλύψουν ανάγκες σχολείων, νοσοκομείων και νέων νεκροταφείων.

Πηγή:efsyn.gr και Kostas ManiManis

Ένα τόσο μεγάλο θέμα που ακυρώθηκε επιτέλους μετα από τους αγώνες που έκαναν όλοι οι αρμόδιοι φορείς  η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αποσιώπησε αφού όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού εξανεμίζονται και αυτές, όπως η ανέγερση γηπέδου του Παναθηναϊκου.

Τώρα απομένει ο αρμόδιος Υπουργός να υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα τεθούν σε αναστολή έκδοσης οι άδειες για οικοδομικές εργασίες τουλάχιστον για ένα χρόνο που θα καλύπτει όλη την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου