Υπουργείο Εσωτερικών: Τι απαντάει στο "μπλόκο" της ΚΕΔΕ στους συμβασιούχους

Υπουργείο Εσωτερικών: Τι απαντάει στο "μπλόκο" της ΚΕΔΕ στους συμβασιούχους

Απάντηση στις δύο επιστολές του προέδρου της ΚΕΔΕ με τις οποίες στην ουσία επιχειρεί να «μπλοκάρει» την τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας στους δήμους δίνει μέσω της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου στην aftodioikisi.gr:

Σχετικά με την πρώτη επιστολή Πατούλη στην οποία αναφέρει ότι «απαιτούμε για την ανανέωση των συμβάσεων να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τα δημοτικά τέλη», το υπουργείο επισημαίνει ότι «πρόκειται στην ουσία για την παράταση συμβάσεων που είχαν συνάψει οι ίδιοι οι δήμοι το 2015 και το 2016  με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ για να καλύψουν  τις ανάγκες τους στον τομέα καθαριότητας, το κόστος των οποίων καλύπτεται πάγια από τα ανταποδοτικά τέλη». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «το κόστος για το 2016 έχει ήδη καλυφθεί, ενώ για το 2017 θα είναι το ίδιο με αυτό του τρέχοντος έτους», τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που δεν γινόταν παράταση των ήδη υφιστάμενων συμβάσεων, οι ίδιοι οι δήμοι, όπως κάθε φορά, θα ζητούσαν να προχωρήσουν σε νέες με το ίδιο ακριβώς κόστος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους στον τομέα καθαριότητας».

Παράλληλα, ακυρώνοντας, στην ουσία, και το δεύτερο αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ που ζητάει να αντικατασταθεί η φράση «λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς» με την  «μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και βεβαίωση ύπαρξης των αντίστοιχων πιστώσεων από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου», οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν ότι πρόκειται στην ουσία για το ίδιο πράγμα με διαφορετική διατύπωση. Δηλαδή, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας, δίνεται η δυνατότητα σε έναν δήμο να μην παρατείνει κάποιες ή και όλες τις συμβάσεις.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, αναρωτιόντουσαν ποια είναι η σκοπιμότητα των δύο επιστολών που δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα αλλά και τι νόημα έχουν οι «απειλές» περί αύξησης των δημοτικών τελών.

agtodioikisi.gr

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου