ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ CINEMA

Επειδή «η Τέχνη, ο Πολιτισμός και η Παιδεία δεν είναι πολυτέλεια» όπως λέει ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου Δημήτρης Καντιώτης, δίνει «ραντεβού στο cinema" με τους μεγάλους δημιουργούς του ελληνικού, ιταλικού και ισπανικού κινηματογράφου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/3/2016  ώρα: 18 00

«Βιριδιάνα» του Λουίς Μπουνιουέλ, 1961, διάρκεια 90΄.

Με τους: Σίλβια Πινάλ, Φρανσίσκο Ραμπάλ, Φερνάντο Ρέι, Χοσέ Κάλβο, Μαργαρίτα Λοζάνο.

Η δόκιμη μοναχή Βιριδιάνα επισκέπτεται τον θείο της, ο οποίος αποπειράται να τη βιάσει και αυτοκτονεί. Εκείνη, γεμάτη τύψεις, εγκαταλείπει το μοναστήρι και αφιερώνεται σε αγαθοεργίες.

"Βέβηλη" ταινία του μεγάλου σουρεαλιστή σκηνοθέτη που ξεσήκωσε μετά τη βράβευσή της με Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες την οργή του Βατικανού και του φρανκικού καθεστώτος – το φιλμ προβλήθηκε στην Ισπανία μόλις το 1977!

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/3/2016 ώρα 21:00

«ROMA  CITTA  APERTA» (ΡΩΜΗ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ) του Ρομπέρτο Ροσελίνι. 1945, διάρκεια 110΄.

 Με τους: Άννα Μανιάνι, Άλντο Φαρμπρίτζι

Ταινία που έφερε αισθητική επανάσταση στον χώρο του κινηματογράφου με θέμα την Αντίσταση των δημοκρατικών Ιταλών ενάντια στο φασισμό. Το πρώτο μεγάλο έργο του «ιταλικού νεορεαλισμού», ενός από τα σημαντικότερα αισθητικά κινήματα στην ιστορία του σινεμά από τον Ρομπέρτο Ροσελίνι τον έναν από τους δύο βασικούς εκπροσώπους του (ο άλλος ήταν ο Βιτόριο ντε Σίκα).

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/3/2016 ώρα 20:00

«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ» του Παντελή Βούλγαρη, 1998 Διάρκεια: 121΄.

Με τους : Δημήτρη  Καταλειφό, Θανάση Βέγγο, Γιώργο Αρμένη, Κώστα Καζανά , Στέλλα Καζάζη.

Ένας αρχαιολόγος που ο φαντάρος γιος του αυτοκτόνησε στο φυλάκιο, ένας θηροφύλακας που μιλάει τη γλώσσα των πουλιών και ένας επιπλοποιός που τα σπάει σ' ένα σκυλάδικο, επειδή τον εγκατέλειψε η γυναίκα του.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3/2016  ώρα 18 00

«Les Quatre Cents Coups» (Τα 400 Χτυπήματα ) του Φρανσουά Τριφώ 1959, διάρκεια 93'

Με τους: Ζαν-Πιέρ Λεό, Αλμπέρ Ρεμί, Κλερ Μοριέ

Η αδιαφορία των γονιών του και η αυταρχική συμπεριφορά του σχολείου σπρώχνουν τον 13χρονο Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται τη θάλασσα, σε ένα ταξίδι φυγής στους δρόμους του Παρισιού.

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών για μία από τις ταινίες που γέννησε τη νουβέλ βαγκ και επηρέασε ολόκληρο το μοντέρνο σινεμά. Ερασιτέχνες ηθοποιοί, φυσικά ντεκόρ, σκηνοθετική αμεσότητα και αυτοσχεδιαστική διάθεση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3/2016 ώρα 21 00

«LE SALAIRE DE LA PEUR» (ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ) του Ανρί Ζορζ Κλουζό 1953 , Ασπρόμαυρη , διάρκεια 151'

Με τους: Ιβ Μονταν, Σαρλ Βανέλ, Πίτερ Βαν Εικ

Η περιπέτεια μιας ομάδας ανδρών που μεταφέρουν ένα φορτίο νιτρογλυκερίνης μέσα από τη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής.

Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες και Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο .

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/3/2016 ώρα 18 00

«El Sur» (Ο Νότος), Víctor Erice, 1983, διάρκεια: 95’

Με τους: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Icíar Bollaín.

Η «Γκαβιότα», ένα σπίτι στην κορυφή του οποίου στριφογυρίζει ένας ανεμοδείκτης, βρίσκεται στα προάστια μιας πόλης στο Βορρά της Ισπανίας. Εκεί ζουν ο Αγκουστίν, γιατρός και μάγος-ραβδοσκόπος, η γυναίκα του Τζούλια, μια δασκάλα που κουβαλάει τις πληγές του Εμφυλίου και η μικρή τους κόρη Εστρέγια. Η Εστρέγια περνά την παιδική της ηλικία καλλιεργώντας μέσα στο παιδικό της μυαλό την υποψία για την ύπαρξη ενός οικογενειακού μυστικού: την παρουσία μιας άλλης γυναίκας στη ζωή του αγαπημένου της πατέρα. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία, η Εστρέγια μαθαίνει όλο και περισσότερα και η ζωή στην «Γκαβιότα» αρχίζει ν’ αλλάζει.

Η ταινία ακολουθεί τα μονοπάτια της μνήμης των ηρώων της και κυρίως της μικρής Εστρέγια, η οποία με την παιδική της αφέλεια ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά για τη ζωή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/3/2016 ώρα 21 00

«Pierrot Le Fou» (Ο Τρελός Πιερό), Ζαν Λικ Γκοντάρ 1965, διάκεια:114'

Με τους: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Άννα Καρίνα, Σάμουελ Φούλερ

Ο Πιερό εγκαταλείπει την γυναίκα και την κόρη του και το σκάει από το Παρίσι με την babysitter προσπαθώντας μαζί να αποφύγουν τους επαγγελματίες Αλγερινούς δολοφόνους που την καταδιώκουν. Μετακινούνται διαρκώς στη Μεσόγειο και στην διάρκεια του ταξιδιού φιλοσοφούν για τα πάντα.

Αριστουργηματική ταινία, μία από τις 2-3 καλύτερες του Ζαν Λικ Γκοντάρ, στην οποία απελευθερωμένος από τις συμβάσεις της κλασικής δραματoυργίας αφήνεται να παρασυρθεί από ένα γνήσιο ποιητικό οίστρο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/4/2016 ώρα 18 00

«Η μαμά κλείνει τα 100» Carlos Saura ,1979, διάρκεια: 95΄

Με τους Geraldine Chaplin, Amparo Muñoz, Fernando Fernán-Gómez, Rafaela Aparicio, Norman Brisky, Caro Soriano, José Vivo.

Στο παλιό σπίτι μιας οικογένειας θα γιορταστούν μ’ ένα οικογενειακό δείπνο, τα εκατοστά γενέθλια της γιαγιάς. Με αυτή την αφορμή, καταφθάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας, εκτός από ένα, που έχει πεθάνει, αλλά διατηρεί τη θέση του στο τραπέζι. Μετά από τις πρώτες εκδηλώσεις χαράς, η ατμόσφαιρα στο σπίτι αρχίζει να φορτίζεται. Πάθη, θυμοί, μίση και νευρώσεις δημιουργούν ένα κλίμα που θα οδηγήσεις στο σημείο κάποια από τα μέλη της οικογένειας να συνωμοτήσουν για να σκοτώσουν την γιαγιά και να την κληρονομήσουν. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/4/2016 ώρα 21 00

«IL DESERTO ROSSO» (ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΡΗΜΟΣ), του Μικελάντζελο Άντονιόνι , 1964, διάρκεια:120'

Με τους: Μόνικα Βίτι, Ρίτσαρντ Χάρις, Κάρλο Κιονέτι

Η Τζουλιάνα, σύζυγος μηχανικού και μητέρα ενός παιδιού, με μια απόπειρα αυτοκτονίας στο παρελθόν της, βρίσκεται σε κατάσταση αποξένωσης από το κοινωνικό και ανθρώπινο περιβάλλον της. Προσπαθεί να πιαστεί απεγνωσμένα από κάπου, όπως για παράδειγμα από τον Κοράντο, συνάδελφο του άνδρα της, με τον οποίο ξεκινά μια ερωτική σχέση. Αλλοτρίωση και σύγχρονο βιομηχανικό περιβάλλον σε μια ταινία που άφησε εποχή για τη λειτουργική χρήση της έγχρωμης φωτογραφίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/4/2016 ώρα 20:00

«Ούλοι εμείς, εφέντη» του Λεωνίδα Βαρδαρού,1998, Έγχρωμη, | Διάρκεια: 108'

Με τους: Βασίλη Κολοβό, Περικλή Μουστάκη, Αλέκος Ουδινότη, Φωτεινή Μελετέα

Μετά το τέλος του Εμφύλιου, μια ομάδα ανταρτών μένει για έξι χρόνια απομονωμένη στα βουνά της Ικαρίας. Ενδιαφέρον θέμα, κατάφερε να συγκινήσει το κοινό με τις ανάλογες μνήμες της ελληνικής Αριστεράς.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας.

• ΣΑΒΒΑΤΟ 9/4/2016 ώρα 18 00

«Le Roi et L'Oisseau» («Ο Βασιλιάς και το Πουλί») 1980, διάρκεια:103'

(παραδοσιακό, κλασικό κινούμενο σχέδιο του Πολ Γκριμό, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Γαλλικού animation.)

Ο Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ ∆εκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Τακικαρδίας. Κακομεταχειρίζεται την οικογένεια του Πουλιού –εξαιρετικού ομιλητή με πολύχρωμα φτερά, και αφηγητή της ιστορίας μας– και δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν. Κάποια νύχτα στο δωμάτιο του Βασιλιά, τρεις πίνακες –το πορτρέτο του και άλλα δυο, της γοητευτικής Βοσκοπούλας και ενός Μικρού Καπνοδοχοκαθαριστή– σαλεύουν και ζωντανεύουν…

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/4/2016 ώρα: 21 00

«Entre Marx y una mujer desnuda» (Ανάμεσα στον Μαρξ και μια γυμνή γυναίκα), 1996, διάρκεια: 90΄.

Η ταινία μεταφέρει τον θεατή στον Ισημερινό της δεκαετίας του 60, όταν ο προεκλογικός αγώνας που κήρυξε η στρατιωτική κυβέρνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Μπερδεύονται όμως αλληλουχίες πραγματικών γεγονότων, αισθησιακών ονείρων και παράξενων επεισοδίων.

Ο Καμίλο Λουσουριάγα ασχολείται ξανά με τη λογοτεχνία μέσω του Χόρχε Ενρίκε Αδόουμ, σύγχρονου συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον Ισημερινό και σε διεθνή φεστιβάλ όπως της Αβάνας και του Φεστιβάλ της Τριέστης.

 • ΣΑΒΒΑΤΟ 16/4/2016 ώρα: 18 00

«La Historia Oficial» (Η επίσημη ιστορία) του Luis Puenzo , 1985, διάρκεια: 110΄.

με τους Héctor Alterio , Norma Aleandro, Τσέλα Ruiz, Chunchuna Villafane, Hugo Arana, Patricio Contreras,Guillermo Battaglia, Rey Leal.

Μπουένος Άιρες, 1983. Κατά τα τελευταία χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, μια πλούσια καθηγήτρια ιστορίας αρχίζει να συνειδητοποίει τί συνέβη εκείνη την περίοδο. Οι υποψίες της σχετικά με τις σκοτεινές υποθέσεις του άνδρα της και μια γιαγιά της Πλατείας Μαΐου που ψάχνει  την εγγονή της,  είναι οι λόγοι που την οδηγούν να επανεξετάσει «την επίσημη ιστορία» .

• ΣΑΒΒΑΤΟ 16/4/2016 ώρα: 21 00

«Las 13 rosas» (Τα 13 τριαντάφυλλα), του Emilio Martínez Lázaro, 2007, διάρκεια:100΄.

Μετά τη νίκη των φρανκικών στρατευμάτων το 1939, ο Φράνκο υπόσχεται ότι θα τιμωρηθούν μόνο όσοι από τους αντιπάλους έχουν «ματωμένα χέρια». Δεκατρείς γυναίκες που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα, συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας, και καταδικάζονται σε θάνατο.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Υποψήφια για 14 βραβεία Γκόγια. Κέρδισε 4 (μουσικής, δεύτερου αντρικού ρόλου, φωτογραφίας και κουστουμιών).

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/4/2016 ώρα: 17:00

«Umberto D».  Ότι μου Αρνήθηκαν οι Άνθρωποι , του Βιτόριο ντε Σίκα,

1952 ,Ασπρόμαυρη, διάρκεια:  89'

Με τους: Κάρλο Μπατίστι, Λίνα Τζενάρι, Μαρία Πία Κασίλιο

Ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος ζει μόνος του με μοναδική συντροφιά το πιστό σκυλί του, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, κινδυνεύοντας άμεσα να βρεθεί στο δρόμο.

Νεορεαλιστικό σινεμά στην πιο τρυφερή, βαθιά ανθρώπινη στιγμή του από τον σκηνοθέτη του "Κλέφτη Ποδηλάτων".

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/4/2016  ώρα: 21 00

«LA GRANDE ILLUSION» (Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ)  του Ζαν Ρενουάρ, Ασπρόμαυρη, διάρκεια: 114'

Με τους: Ζαν Γκαμπάν, Ντίτα Πάρλο, Εριχ Βον Στρόχαϊμ, Ζουλιάν Καρέτ, Μαρσέλ Νταλιό

Μαζί με τον «Κανόνα του παιχνιδιού» η καλύτερη ταινία του Ρενουάρ, του δεύτερου γιου του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Ο τίτλος αναφέρεται στη χιμαιρική ελπίδα που αναπτύχθηκε στην διάρκεια του πολέμου, πως είναι δυνατόν να σπάσουν οι ταξικοί φραγμοί και να αναπτυχθεί μια συντροφικότητα μεταξύ των ανθρώπων, πάνω από τάξεις και φύλα.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου