2η Ειδική Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής

2η Ειδική Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής

Στη 2η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας  του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Σύμβουλος  της παράταξης «Συμμαχία Δημιουργίας» Αναστασία Μπότου, η οποία παρεμπιπτόντως με κάθε τρόπο δηλώνει ότι στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές θα είναι υποψήφια Δήμαρχος, ζήτησε την απάντηση της Δημάρχου  στην παρακάτω ερώτηση της:

Ο αείμνηστος π. Δήμαρχος Βασίλης Θώδας είχε υπογράψει σύμβαση «Ανάπλασης Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Ζωγράφου και Διασύνδεσής τους μέσω Δικτύου Διαδρόμων Πεζών» συνολικής χρηματοδότησης 12.400.000 €,  χρήματα που είχε εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Συγκεκριμένα υπέγραψε σύμβαση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων πρασίνου 58.000 τ.μ και 29.000 τ.μ, ανακατασκευές πεζοδρομίων, που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Επειδή η Δήμαρχος σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Σκονάκι» 28-3-2024 ανέφερε ότι  «Η βελτίωση της κυκλοφορίας και η δημιουργία μιας φιλικής και προσβάσιμης πόλης για όλες και όλους, και κυριότερα για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας, όπως είναι τα ΑμΕΑ και οι -μεγαλύτερης ηλικίας- συμπολίτες μας, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητά μας. Σε αυτές τις προκλήσεις απαντάμε με έργα τα οποία ξεκινούν άμεσα και αφορούν στην ανάπλαση και τη διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων», θα ήταν πολιτικά ηθικό και δίκαιο κάθε φορά που υλοποιούνται έργα που η χρηματοδότησή τους και η συμβασιοποίησή τους έχει εξασφαλιστεί από την προηγούμενη διοίκηση να μην γίνεται προσπάθεια οικειοποίησής τους, αλλά να λέγεται η αλήθεια και να αναφέρεται η συμβολή της προηγούμενης διοίκησης, γιατί πραγματοποιείτε έργα εκατομμυρίων από συμβάσεις που βρήκατε. Επισημαίνω ότι η ίδια τακτική οικειοποίησης ακολουθήθηκε και στην παράδοση πλήρως εξοπλισμένου οχήματος για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας από τον ΣΠΑΥ στο Δήμο Ζωγράφου, όπου δεν αναφέρθηκε η συμβολή του αείμνηστου Βασίλη Θώδα ως Αντιπροέδρου του ΣΠΑΥ. Σε γενικές γραμμές, η οικειοποίηση έργων που άλλοι έχουν αγωνιστεί για να εξασφαλιστούν και εσείς τα βρήκατε να τρέχουν και τα διαχειρίζεστε δεν είναι στα πλαίσια της πολιτικής ηθικής. Επιπλέον δεν πείθει, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι  δεν είναι δυνατόν μια διοίκηση 5 μηνών να έχει δρομολογήσει αναπλάσεις 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Επομένως, επειδή το ίδιο όραμα είχε και η προηγούμενη διοίκηση και αγωνίστηκε για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου, ώστε να μπορείτε εσείς σήμερα να κάνετε  έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και ανακατασκευής πεζοδρομίων θα παρακαλούσα να μας ενημερώσετε

Α) Αν έχουν αρχίσει να υλοποιούνται έργα που αφορούν τη συγκεκριμένη σύμβαση και ποια;

Β) Ποια έργα ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων και ανακατασκευής πεζοδρομίων έχετε προγραμματίσει να γίνουν μέσα από τη συγκεκριμένη σύμβαση;

 Η Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη αρχικά έκανε μια πλήρη καταγραφή των περιοχών του Δήμου μας που θα γίνουν παρεμβάσεις στους  κοινοχρήστους χώρους, σύμφωνα με το έργο που υπέγραψε η προηγούμενη Διοίκηση χρηματοδοτούμενο στο σύνολό του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια ανέλυσε το πως θα προχωρήσει το έργο αυτό η σημερινή Διοίκηση λέγοντας ότι:

«Σε συζήτηση για το έργο αυτό με τις Τεχνικές Υπηρεσίες δόθηκε η προτεραιοποίηση των πεδίων κοινοχρήστων χώρων στους οποίους προβλέπονται παρεμβάσεις εντός του τρέχοντος έτους και ειδικότερα:

Παιδική Χαρά Γκανογιάννη η οποία έχει ολοκληρωθεί, Παιδική Χαρά κατάλληλη για ΑΜΕΑ, χώρος αναψυχής και άθλησης των ελεύθερων χώρων επί των οδών Γρηγ. Αυξεντίου – Παξών – Ιοκάστης, γραμμικό πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου, πεζοδρόμιο ΕΜΠ και επεκτείναμε την παρέμβαση του έργου και στο πεζοδρόμιο ιδιοκτησιών της ιδίας οδού, από την αντίθετη πλευρά και αριστερά όπου σκάβουν τώρα, το πάρκο στο Γουδί και η Πλατεία Κοιμητηρίου.

 Από τα παραπάνω πεδία έχει ήδη ολοκληρωθεί και αποδοθεί στο κοινό αφού έλαβε πιστοποιητικό συμμόρφωσης και ειδικό σήμα καταλληλότητας, αλλά και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, η Παιδική Χαρά Γκανογιάννη που θα ανακουφίσει την περιοχή Γουδί από την έλλειψη υπαίθριων παιδότοπων, μετά το κλείσιμο για π.χ. της Πλατείας Ελευθερίας από την Αττικό Μετρό.

Έχει ξεκινήσει ανάπλαση των πεζοδρομίων των ιδιοκτησιών της Ηρώων Πολυτεχνείου ως πρώτο τμήμα της πρωτεύουσας διαδρομής πεζών.  

Μελετώντας σε βάθος την δημιουργία της πρώτης παιδικής χαράς ΑΜΕΑ στο Δήμο μας, διαπιστώθηκε ότι προκειμένου να αποφευχθεί περιθωριοποίηση των παιδιών με αναπηρίες ο παιδότοπος θα πρέπει να αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης και για παιδιά συνήθους κινητικότητας. Για το λόγο αυτό σε συνδυασμό με τη λεπτομερή πλέον τοπογράφηση οι Τεχνικές Υπηρεσίες τροποποίησαν τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό της εν λόγου παιδικής χαράς που θα είναι μικτής χρήσης.

Για τον ελεύθερο χώρο των οδών Γρηγ. Αυξεντίου, Παξών και Ιοκάστης διαπιστώθηκε ότι η σημερινή του κατάσταση με το έντεχνο φυσικό ανάγλυφο και κατάφυτος από μεγάλα δένδρα αποτελεί ένα πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου φυσικής ομορφιάς και ιστορικής μνήμης για το Δήμο μας και κρίθηκε πως η ένταξη της προβλεπόμενης πίστας προπόνησης δεν θα επιφέρει βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ο χώρος μετά την τοπογραφική του αποτύπωση επανασχεδιάστηκε με ήπιες παρεμβάσεις.

Στο πάρκο Γουδί στα 49 στρέμματα κατόπιν προτροπής της διεύθυνσης σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών περιοχών κρίθηκε απαραίτητος ο επανασχεδιασμός και η μετακίνηση του εσωτερικού ποδηλατοδρόμου στην περίμετρο του πάρκου ώστε να μπορεί να συνδεθεί αργότερα με τον ολοκληρωμένο ποδηλατόδρομο μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί.

Για λόγους Τεχνικούς αλλά και διαχείρισης του οικονομικού αντικειμένου του Πάρκου επανασχεδιάζεται η διεύρυνση της επιφάνειας της Παιδικής Χαράς.

Έκλεισε την ενημέρωσή της με τις τρέχουσες ενέργειες των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου