Η Καθαριότητα είναι το Μεγάλο μας πρόβλημα. Ακολουθεί το Πράσινο

Η Καθαριότητα είναι το Μεγάλο μας πρόβλημα. Ακολουθεί το Πράσινο

Για την επίλυση του προβλήματος της Καθαριότητας, αλλά και η φροντίδα για το Πράσινο, έχουν πέσει στον καθ’ όλα άξιο Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Γκρέκα,  ο οποίος με φιλότιμες προσπάθειες αναγκάζεται και μόνος του πολλές φορές, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να βελτιώσει και τους δύο αυτούς τομείς.

Η καθαριότητα έδειξε ότι «εκδικείται» γιατί δεν μπορείς όλα τα συμβαίνοντα στον τομέα αυτόν να τα ρίχνεις στην προηγούμενη Διοίκηση, η οποία και αυτή στη διάρκεια της θητείας της, προσπάθησε ρίχνοντας τη δέουσα προσοχή και πολλές φορές έβρισκε λύσεις, βελτιώνοντας πρωτίστως τον εξοπλισμό με νέους κάδους απορριμμάτων, με μηχανικό εξοπλισμό κα.

Από τότε μέχρι σήμερα, παραμένουν τα ίδια, οι εργαζόμενοι που είναι ίδιοι σε δυναμικό δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να έχει η πόλη μας κάπως καθαρό πρόσωπο, τα μέσα αποκομιδής είναι ίδια, μόνο που από τι λένε τώρα, λείπουν οι οδηγοί, η διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων είναι ίδια, ακόμη και οι δημότες είναι οι ίδιοι, πάντα με τις ίδιες κακές συνήθειες ορισμένων εξ αυτών.

Η διαφορά είναι στην υπόσχεση που έδωσε παραμονές εκλογών η σημερινή Διοίκηση έχοντας ως σλόγκαν «Γνωρίζουμε, θέλουμε και Μπορούμε να φτιάξουμε την πόλη μας ομορφότερη, ασφαλέστερη, φιλικότερη, καλύτερη»! Βεβαίως είναι αρκετά νωρίς ακόμη.

Αλλά ας θυμηθούμε τι κατέγραφε  προεκλογικά στο πρόγραμμα που παρουσίασε για την καθαριότητα και το οποίο ψήφισαν οι δημότες:

«Επένδυση σε μία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος κάδων ανακυκλώσιμων υλικών και συμμετοχή του Δήμου σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.

Δημιουργία ρεύματος οργανικών απορριμμάτων (ξεχωριστή συλλογή σε ειδικούς κάδους), αρχικά στους μεγάλους «παραγωγούς» (λαϊκές αγορές, super market, καταστήματα εστίασης) με επέκτασή του, σταδιακά σε όλες τις περιοχές του δήμου, όπως προβλέπεται, στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που εκπονήσαμε (2018) σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα στέλνονται στη Φυλή άρα και η μείωση του κόστους διαχείρισης αυτών με συνέπεια ο Δήμος να έχει την δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών.

Επίσης: Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας (μικρά απορριμματοφόρα και μικρές σκούπες), Νέοι Υπόγειοι κάδοι, Τακτικό πλύσιμο των κάδων, Οργάνωση και εξ ορθολογισμός της υπηρεσίας καθαριότητας – αύξηση προσωπικού, Εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας , Συστηματικός καθαρισμός των πινακίδων σήμανσης και των στεγάστρων στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, Καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών για τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα του Δήμου στον συγκεκριμένο τομέα. Η ζωντανή συνεχής συνεργασία Δήμου και πολιτών θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα σε αυτόν τον σχεδιασμό».

Τώρα ως προς τη συνεργασία Δήμου και πολιτών έχουν γίνει δύο συγκεντρώσεις για το θέμα αυτό.

Στην πρώτη ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γκρέκας μιλώντας στους εργαζόμενους της καθαριότητας κυρίως, έθεσε τους βασικούς άξονες της επίλυσης του προβλήματος παρουσία και λίγων δημοτών, οι οποίοι συμμετείχαν, έθεσαν ερωτήσεις και περίμεναν να υλοποιηθούν στην πράξη, κάτι που απ’ ότι καταγράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έγινε. Παρουσιάστηκε στη μάζωξη αυτή και ο άμισθος σύμβουλος βοηθός της Δημάρχου Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Επειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς, μήπως οι προτάσεις τους είναι πιο ουσιαστικές και ενδιαφέροντες.

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος είπε ότι θα γίνει ψηφιοποίηση των περιοχών που έχουν γεμάτους κάδους, θα καταγράφονται σε πλατφόρμα που θα δημιουργήσουν, θα γίνει αναβάθμιση των υπηρεσιών, με την ελπίδα ότι σ’ ένα χρόνο θα υπάρχει βελτίωση.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γκρέκας μεταξύ άλλων είπε ότι θα γίνονται συγκεντρώσει στα ΚΑΠΗ, στα σχολεία, σε μαζώξεις πολιτών για ενημέρωση.  Είπε επίσης ότι έχουν ζητήσει να προληφθούν οδηγοί και άλλο προσωπικό και περιμένουν να γίνει πράξη.

Ως προς το θέμα του πρασίνου  που πρέπει η Διοίκηση να ασχοληθεί περισσότερο απ’ ότι σήμερα ασχολείται, είναι η διατήρηση και φροντίδα των λιγοστών χώρων πρασίνου που διαθέτει ο Δήμος μας, με τη συνέχιση της δενδροφύτευσης που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη Διοίκηση (έχει φυτέψει περίπου 230 φυτά σε διάφορες περιοχές του Δήμου) και φροντίδα αυτών, χωρίς επανάληψη του φαινομένου της πλατείας Άνοιξης που καρατόμησαν τα υπάρχοντα φυτά αντί να τα επανατοποθετήσουν κάπου αλλού.

Επίσης πρέπει να συνεχιστεί η δημιουργία νέων pocket park, να γίνει ψηφιακή καταγραφή της ποσότητας και ποιότητας των χώρων του αστικού πρασίνου, γιατί παίζει κομβικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, γιατί η σωστή διαχείριση τους συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, στη ρύθμιση του μικροκλίματος, στη μεταβολή της θερμοκρασίας (αύξηση τους ψυχρούς μήνες, μείωση τους θερμούς), στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση της ηχορύπανσης και στη χρήση τους ως χώρους αναψυχής και άθλησης για τους δημότες.

Αν κατά την άποψή μας συνεχιστούν και βελτιωθούν όλα όσα έχουν αρχίσει να γίνονται στον τομέα του πρασίνου, θα μπορούμε να μιλάμε και για καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου