«LED» η φωτισμένη πόλη μας

«LED» η φωτισμένη πόλη μας

Η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου, θέλοντας να αναβαθμίσει τη ποιότητα του οδοφωτισμού και προβλέποντας την ενεργειακή κρίση, προέβη ήδη στην αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχα LED έχοντας ήδη εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας, με ταυτόχρονη  επιβράβευση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και την προοπτική ένταξης σε χρηματοδοτήσεις πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών.

Με αυτό τον τρόπο η επένδυση των 2.5 εκατομμυρίων, η οποία και εξοφλείται σε ετήσιες δόσεις θα αποσβεστεί πλήρως από το όφελος της εξοικονόμησης  (το οποίο ανέρχεται σε άνω του 60%) και στα ταμεία του Δήμου θα περισσέψουν και άλλα 5.5 εκατομμύρια σε βάθος δεκαετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα επόμενα 10 έτη τα έξοδα συντήρησης θα είναι μηδενικά όταν προ της υλοποίησης του έργου ήταν 120.000 ευρώ ανά έτος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η ετήσια κατανάλωση του φωτιστικού συστήματος του Δήμου μειώθηκε από 3.980.000 κιλοβατώρες ανά έτος σε 1.170.000 κιλοβατώρες ανά έτος.

Η προμήθεια των φωτιστικών σωμάτων έγινε με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης μέσω πολυετούς αποπληρωμής, εξοικονομώντας πάνω από 1.000.000 σε τόκους συγκριτικά με το σχέδιο της Διοίκησης Καφατσάκη (δανεισμός μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών) και κατά τουλάχιστον 130% φθηνότερη από το εναλλακτικό σχέδιο μέσω Σ.Ε.Α. (Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης)

Ακόμα και οι πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης μας φωτίστηκαν αναβαθμίζοντας το αίσθημα ασφάλειας των περίοικων, των πεζών αλλά και των οδηγών.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου