Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου για τις εξελίξεις με τον «κορονοϊό».

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου για τις εξελίξεις με τον «κορονοϊό».
Παρακολουθούμε με προσοχή και υπευθυνότητα τις εξελίξεις με τον «κορονοϊό» στη χώρα μας. Αυτό που απαιτείται, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους μας με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας, που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Το ίδιο αλήθεια όμως είναι, ότι ο πιο βασικός παράγοντας προστασίας είναι η δυνατότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες.
 Δεν μπορεί να τα εναποθέτουμε όλα στην ατομική ευθύνη. Αυτή τη στιγμή την ευθύνη την έχει, πρώτα από όλους, το κράτος, η πολιτεία.
Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσου από «κορονοϊό», με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει.
Είναι εύλογη η ανησυχία που υπάρχει στο λαό από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ακριβώς επειδή έχουμε μπροστά μας μια πολιτική εμπορευματοποίησης που έχει υποβαθμίσει τόσο πολύ το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Όσον αφορά την κατάσταση στο δήμο Ζωγράφου, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Ζωγράφου, τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα και ζητήσαμε ενημέρωση για τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος (28 Φλεβάρη) χωρίς ως τώρα να έχουμε πάρει συγκεκριμένη απάντηση.
Την ίδια στιγμή μας προκαλεί εύλογη ανησυχία το γεγονός ότι το κτήριο του δημαρχείου απολυμάνθηκε μόλις πριν δυο μέρες (19.3.2020), ενώ δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τα υπόλοιπα κτήρια που στεγάζονται και λειτουργούν υπηρεσίες του δήμου, εκτός από γενικόλογες τοποθετήσεις από την πλευρά της διοίκησης .
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και πρωτίστως την αγωνία των κατοίκων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των εμπόρων και καταθέτουμε συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις τα οποία κοινοποιούμε στις υπηρεσίες του Δήμου, το δήμαρχο και στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Καλούμε την δημοτική αρχή να απαιτήσει τώρα τα αναγκαία έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους για να στηριχτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων.
Να απολυμανθούν όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις του δήμου καθώς και όλοι οι δημόσιοι χώροι.
Όσον αφορά στις δομές υγείας στο δήμο Ζωγράφου λειτουργεί το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ).
Πρόκειται για υποστελεχωμένη δομή που δεν καλύπτει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο προκύπτει ακόμη πιο επιτακτικά η ανάγκη να στελεχωθεί επαρκώς και να αναβαθμιστεί, ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε 24ωρη βάση και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Βασική προϋπόθεση είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού, η μονιμοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού με ελαστικές σχέσεις, καθώς και η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού.
Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του Δήμου που είναι και αυτοί  στην πρώτη γραμμή μιας μεγάλης προσπάθειας να κρατηθούν σε λειτουργία κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου όπως η καθαριότητα, οι αναγκαίες διοικητικές υπηρεσίες και η στήριξη ευάλωτων ομάδων πολιτών στην πόλη μας.
Η προσπάθεια τους απαιτεί την στήριξη όλων μας αφού δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρα ζητήματα για όλους.
 Η δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια τους, παίρνοντας όλα τα μετρά προστασίας τους, διευκολύνοντας πλήρως τους  εργαζομένους που είναι ευάλωτοι σε ζητήματα υγείας, με υποχρεώσεις σε αυτή την φάση σε  παιδιά και αρρώστους.
Να  εξασφαλίσει  τα  μισθολογικά  και  συνταξιοδοτικά  δικαιώματα  όλων  των εργαζομένων ανεξαρτήτως σύμβασης στις πολιτιστικές και αθλητικές δομές του δήμου που παραμένουν κλειστοί λόγω της πανδημίας.
Καλούμε την δημοτική αρχή να πάρει άμεσα μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν την λαϊκή οικογένεια. Συγκεκριμένα:
*Να προχωρήσει σε απαλλαγή τροφείων για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όσο καιρό είναι κλειστοί λόγω του «κορονοϊού».
* Να απαλλαχθούν από τα δημοτικά τέλη συμπολίτες μας που πλήττονται αυτή την περίοδο από την εργοδοτική  αυθαιρεσία.
*Να απαλλαχθούν από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο μικρές επιχειρήσεις και μικρομάγαζα που αυτό το διάστημα πλήττονται, ως ελάχιστο μέτρο στήριξης των επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής μας.
* Επίσης να απαλλαχθούν από την καταβολή μισθωμάτων στο δήμο όσοι μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλειστή την επιχείρηση τους, όπως κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.α.
Καλούμε τον λαό του Ζωγράφου να ακολουθεί τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και να μην πανικοβάλλεται από μη έγκυρες και αντιεπιστημονικές διαδόσεις.
Τέλος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής για αιμοδοσία στις 27/3/2020 καλούμε τον λαό του Ζωγράφου να συμμετέχει καθώς οι ανάγκες αίματος, λόγω του «κορονοϊού» και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, είναι αυξημένες και η έλλειψη σε όλη τη χώρα είναι δραματική, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων αυτών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.
Ζωγράφου 21 Μαρτίου 2020
Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου