Να κερδίσει η ζωή, η κοινωνία και η αλληλεγγύη, όχι η αγορά κι ο ατομισμός!

Να κερδίσει η ζωή, η κοινωνία και η αλληλεγγύη, όχι η αγορά κι ο ατομισμός!
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα των πολιτικών της λιτότητας και της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Έδειξε ότι  όταν  ο περίφημος ιδιωτικός τομέας έρχεται αντιμέτωπος με τα δύσκολα αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Όλοι οι κυβερνώντες, παλιοί και νέοι, στην εποχή των μνημονίων αντιμετώπιζαν την υγεία ως εμπόρευμα. Και τώρα μόνο δημόσιες κεντρικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης, πρόνοιας, προφύλαξης και θεραπείας μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Μόνο ένα ενισχυμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδημία.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε όλοι/ες να δείξουμε υπευθυνότητα, περιορίζοντας όσο γίνεται τις μετακινήσεις μας, ώστε να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού και να σώσουμε ζωές. Να στηρίξουμε τους εργαζομένους/ες σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες που παλεύουν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά μας ως δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να αναστείλουμε τις δια ζώσης διαδικασίες και τις προγραμματισμένες δράσεις μας. Και να δηλώσουμε εθελοντικά διαθέσιμοι/ες στους συμπολίτες μας και στις υπηρεσίες του Δήμου για κάθε δυνατή βοήθεια εφόσον μας ζητηθεί.
Η ευθύνη του καθενός μας, όμως, δεν απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του να παρέχει στον κάθε πολίτη την μέγιστη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη. Για αυτό, καλούμε τη δημοτική αρχή να απαιτήσει τώρα τα αναγκαία έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων:
– Να καθαρίζονται οι δημοτικοί χώροι, οι πλατείες και τα άλση και να απολυμαίνονται οι κάδοι και κρίσιμοι για την λειτουργία της πόλης χώροι, από όπου διέρχεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
– Να μην ζητηθούν τροφεία και δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα που οι παιδικοί σταθμοί και οι δημοτικές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές.
– Να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι/ες στο δήμο και να δοθούν σε αυτούς/ες στην καθαριότητα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να εκτελέσουν με ασφάλεια το έργο τους.
– Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας με πρόσχημα την επιδημία. Να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες προσλήψεις και να σταματήσει η υποστελέχωση της.
– Να δημιουργηθούν συνεργεία που θα εφοδιάζουν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους συμπολίτες μας που για λόγους υγείας δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.
Όταν περάσει αυτή η κρίση θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το τι σύστημα υγείας θέλουμε. Να διεκδικήσουμε καθολική υγειονομική κάλυψη και ασφάλιση του πληθυσμού, μαζικούς διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, επαρκή κρεβάτια, χτίσιμο νέων νοσοκομείων. Την δημιουργία κρατικού ινστιτούτου έρευνας για νέα φάρμακα και κρατικής βιομηχανίας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που θα εξασφαλίζει την επάρκεια τους, ειδικά σε περιόδους τέτοιων κρίσεων.
Σήμερα, στο πλευρό των ιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, των μαχητών της πρώτης γραμμής σε αυτό τον «πόλεμο», ζητάμε άμεσα:
– Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία
– Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση για επίταξη ιδιωτικών κλινικών για κλίνες, κρεβάτια ΜΕΘ, εξοπλισμό.
– Να επιταχθούν από το κράτος είδη πρώτης ανάγκης, απολύμανσης και προφύλαξης για να κοπεί η κερδοσκοπία. Να διατίθενται οργανωμένα από το κράτος.
Και στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού που θα βιώσουν τις μεγαλύτερες συνέπειες διεκδικούμε:
– Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστούν οι μισθοί και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Καμία απόλυση ή δυσχερής μεταβολή σε εργαζόμενους/ες
– Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσοι/ες εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες όπως οι εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία και στην καθαριότητα των δήμων.
– Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό λόγω χρεών στα λαϊκά νοικοκυριά. Να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και τα πάγια έξοδα των εργαζομένων. Άμεση επανασύνδεση στα νοικοκυριά που έχουν κοπεί.
– Να ανασταλεί η πληρωμή του δημόσιου χρέους και να αποδράσουμε επιτέλους από την τρέλα των δημοσιονομικών πλεονασμάτων – να δοθούν τα χρήματα για τις ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης
Η συγκυρία που ζούμε δείχνει ξανά ότι ο νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει την κοινωνία, την υγεία, την εργασία. Ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος, χωρίς λιτότητα, μνημόνια, ανεργία και διάλυση των δημόσιων υποδομών. Η ανάγκη να ανατραπεί ο νεοφιλελεύθερος «μονόδρομος» είναι επιτακτική, η ανάγκη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ενάντια στον κόσμο του κέρδους και της αγοράς. Ας κάνουμε ξανά την ανάγκη ιστορία.
Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου