Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Ζωγράφου για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Ζωγράφου για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου για την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το πρόβλημα στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης  6.09.2018 συζητήθηκε μετά από πρόταση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» το θέμα της κατάστασης που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, με 301 παιδιά να παραμένουν εκτός των δομών του δήμου αυτήν την στιγμή.

 Βρισκόμαστε  20 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας.  Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί 2 συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις – δεσμεύσεις , σχετικά με την πρόθεση της διοίκησης να δώσει λύσεις στο τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Αντιθέτως προσπαθεί να υποβαθμίσει – να περάσει στα ψιλά το θέμα. Το θέμα δεν υπήρχε καν στην ημερήσια διάταξη, απουσίαζαν και πάλι αρκετοί σύμβουλοι.  Κάτω από την πίεση των γονιών, ξεκίνησε η συζήτηση. Η διοίκηση του δήμου, δια μέσου  των αντιδημάρχων της, επιδίωξε να αποποιηθεί την ευθύνη για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς, αναμασώντας τις ίδιες δικαιολογίες και επιχειρήματα που ακούμε διαχρονικά από όλες τις διοικήσεις του δήμου (ΚΑΖΑΚΟΥ,ΚΑΛΛΙΡΗ). Φτάσανε στα όρια της γραφικότητας, όταν δια στόματος του αντιδημάρχου, οι ίδιοι (πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!!!), αποδίδαν ευθύνες και στην κυβέρνηση. Δεν έλειψαν  βέβαια οι ειρωνείες απέναντι στην επιτροπή των γονέων που τα παιδιά τους έμειναν εκτός παιδικών σταθμών, αλλά και η  προσωπική επίθεση στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

Φαίνεται ότι τους χαλάμε την σούπα, στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τις ευθύνες τους.

Το πρόβλημα που ταλανίζει αυτήν την στιγμή εκατοντάδες οικογένειες στον δήμο μας, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός που αναπόφευκτα συνέβη φέτος, αλλά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης της ανάγκης για δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.

Η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή με την απαγόρευση των προσλήψεων, την ελλιπή χρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση της προσχολικής αγωγής, την αντιμετώπισή της ως «parking» παιδιών, αυξάνει τα εμπόδια χρόνο με τον χρόνο. Φέτος δε και παρά τις διακηρύξεις, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, στο δημόσιο νηπιαγωγείο, παραμένει στα χαρτιά και στον δήμο Ζωγράφου όπως και στην πλειοψηφία των δήμων γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για νέες υποδομές.

Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, δείχνει ότι η διατήρηση αυτής της κατάστασης, η έλλειψη προτεραιότητας σε μια βασική λαϊκή ανάγκη, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της. Για άλλη μια χρονιά παραμένει άλυτο χωρίς καμιά ουσιαστική εξέλιξη, το ζήτημα της δημιουργίας νέων σύγχρονων παιδικών σταθμών ικανών να στεγάσουν τα παιδιά του δήμου για την προσχολική αγωγή. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης, είναι η καταγγελία που ήρθε να επιβεβαιώσει την αποκάλυψη της ΛΣ στο προηγούμενο ΔΣ  ότι τα σχέδια και ο προγραμματισμός  για τον νέο παιδικό σταθμό της Γαλήνης          (σχεδιάζεται από το 2013!!) είχε παραμείνει στα συρτάρια για ένα χρόνο(!!!), με ευθύνη του εργολάβου και της διοίκησης του δήμου που δεν έκανε τίποτα για να ολοκληρώσει την ανέγερση.  Και όλα αυτά σε ένα δήμο που είναι οικονομικά εύρωστος, με τεράστια αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα.

Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα οπού η διοίκηση ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ (ΣΥΡΙΖΑ) με την στήριξη των υπόλοιπων παρατάξεων ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΔ), ΜΕΤΙΚΑΡΙΔΗΣ (ΝΔ), ΜΠΟΤΟΥ (ΝΔ) , ΠΕΤΤΑΣ (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αρνήθηκαν με την ψήφο τους να τα καταργήσουν, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ελαφρύνοντας από ένα επιπλέον βάρος τα νέα ζευγάρια.

Το ποσό των 130.000 ευρώ που χρειαζόταν για να καταργηθούν τα τροφεία φαντάζει άραγε τεράστιο,  μπροστά στα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που δίνονται  σε δευτερεύουσας προτεραιότητας έργα και δραστηριότητες  και στα 16.000.000 ευρώ αποθεματικό  του δήμου ?

Αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή όσων αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σαν εμπόρευμα. Αυτή είναι η ανάπτυξη που σχεδιάζουν για το μέλλον μας.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά:

Προκαλούμε  νέα συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το δίκτυο προσχολικής αγωγής που έχει ανάγκη ο δήμος μας.

Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν μαζικά σε όλες τις ενέργειες και δράσεις που θα  αποφασιστούν από δω και πέρα.

Απαιτούμε από την δημοτική αρχή :

Να δημιουργηθούν με άμεσες ενέργειες νέοι παιδικοί σταθμοί και να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό. Να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών,.

Κανένα λαϊκό νοικοκυριό να μην βάζει  το χέρι στην τσέπη για μια θέση στο παιδικό σταθμό. Οι ανάγκες  του παιδιού είναι υποχρέωση της κοινωνίας  και δεν μπορεί να εξαρτιόνται από τις θυσίες της οικογένειας.

Να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι ανάγκες σε νέες δομές και κτήρια. Να αξιοποιηθούν άμεσα οι δυνατότητες που υπάρχουν στον 3ο και 4ο όροφο του  ΙΒΣΑ(Κρίνων). Να τελειώνει το παραμύθι  και να ολοκληρωθούν άμεσα οι ενέργειες για την κατασκευή παιδικού σταθμού στην Φιλονόης και Ηρώων Πολυτεχνείου.

Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλες οι προνοιακές δομές για το παιδί, τα Νηπιαγωγεία, τα Σχολεία.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ 10.9.2018

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου