Οι 10+1 αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης 1»

Οι 10+1 αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης 1»

Την κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, «ώστε να οδηγηθούμε σε έναν δικαιότερο  τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» θα περιλαμβάνει το προωθούμενο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Oι 10  αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο θα είναι:

Η συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας ενός έργου, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο».

Η καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους.

Η υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της υπηρεσίας πρασίνου.

Η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων,

Η υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης,

Η δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας.

Η ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές.

Η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους φορείς, ώστε να ξεπερνούμε την τεχνική ανεπάρκεια κάποιων δήμων.

Η σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα εξετάζει και θα γνωμοδοτεί επί των επιδράσεων των σχεδίων νόμου που κατατίθενται στη Βουλή, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

Αυτές είναι κάποιες από τις διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.

«Όλα τα παραπάνω είναι τα πρώτα μέτρα μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που αρχίζει τώρα και θα ολοκληρωθεί μετά την αναγκαία συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά και καθώς θα αποκαθίστανται οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας», αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου