Πιο πειστικός ο Em. Macron από τη Marine Le Pen στο debate, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Με πρωτοφανή ένταση ξεκίνησε, συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή, τη Marine Le Pen και τον Emmanuel Macron.

Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας ήταν πιo πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό οικονομικών πιό πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Jean-Luc Melenchon στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Macron ήταν πιο πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Francois Fillon.

Η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε μια συζήτηση του «ό,τι νάναι», ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, με αψιμαχίες, παρεμβολές και παλινωδίες, παρά τις προσπάθειες των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν τη συζήτηση να επιβάλλουν μια σχετική τάξη.

Πριν από την τηλεμαχία η Marine Le Pen είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους ότι «θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Hollande», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον Emmanuel Macron.

Γρήγορα όμως το «βρέφος Hollande» απέδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχος της κατάστασης, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την Ευρώπη.

Εμμονή και στόχος της Marine Le Pen καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να "φορτώνει" τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Francois Hollande στον Emmanuel Macron, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ», ενώ ο Macron είχε παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Hollande, προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Marine Le Pen άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Hollande, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Emmanuel Macron χρησιμοποίησε πλέον των δέκα φορών τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Marine Le Pen να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς.

Ουδέποτε άλλοτε οι Γάλλοι δεν βίωσαν μια παρόμοια τηλεμαχία – ο σαρκασμός, η αλαζονεία, η ανακρίβεια και η σύγχυση ήταν τα κύρια γνωρίσματα της συζήτησης, γύρω από δύο προτάσεις για την Γαλλία εκ διαμέτρου αντίθετες.

Μια συζήτηση λίγο παραπάνω από δύο ώρες που σίγουρα δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους πολίτες που την παρακολούθησαν οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος.

Ο Ε. Macron συγκεντρώνει το 61% έναντι 39% της Le Pen, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Emmanuel Macron, θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο την υποψήφια της άκρας δεξιάς Marine Le Pen με ποσοστό 61% έναντι 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου