Α-ταξι-Α Δημάρχου Ζωγράφου

Α-ταξι-Α Δημάρχου Ζωγράφου

Η δημοσιογραφία δεν είναι επάγγελμα για διανοούμενους, ούτε για επίδοξους υπερασπιστές του δικαίου, χρειάζεται να έχεις μεράκι και «μαστοριά» για να δίνεις την είδηση στον αναγνώστη.
Μια εφημερίδα πρέπει να είναι ακριβής, αξιόπιστη και να σέβεται τα γεγονότα κάνοντας σωστή κριτική. 
Μια εφημερίδα πρέπει να είναι μακριά από οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης από την εξουσία, πλην των νόμιμων καταχωρήσεων που είθισται να παραχωρούν οι αρμόδιοι αφ’ ενός για ενημέρωση των δημοτών, αφετέρου για νόμιμη και διάφανη οικονομική ενίσχυση του Τύπου
Μέσα στη 15ετία της εφημερίδας μας που κυκλοφορεί, καταγράφαμε και κρίναμε κάθε σωστή ή μη απόφαση των διοικούντων το Δήμο μας, χωρίς να παρουσιαστεί οποιαδήποτε μορφή δυσαρέσκειας και απαξίωσης του Τύπου αφού  είναι και αυτός ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως από τότε που τη Διοίκηση του Δήμου ανέλαβε η «αριστερή» παράταξη της κας Καφατσάκη, φαίνεται ξεκάθαρα να ακολουθεί μια αλλαγή στάσης απέναντι στον Τοπικό Τύπο και αυτό γιατί ενοχλεί πολύ τους «αριστερούς» η κριτική.
Αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε κριτική φωνή για τα πεπραγμένα τους, επειδή είχαν μάθει να κρίνουν, αλλά να μην κρίνονται.
Ακολουθούσαν και ακολουθούν μια απόλυτη … δημοκρατική τακτική που δεν είναι άλλη από αυτή του «τελειώστε τους»!!!!!! 
Η άποψή τους είναι «ότι δεν μας αρέσει, το απαξιώνουμε, το απορρίπτουμε και ακολουθούμε τη δική μας στρατηγική».
Δύο χρόνια τώρα με Διοίκηση Καφατσάκη ο Τοπικός Τύπος (για 4 εφημερίδας μιλάμε δηλαδή)  δεν έχει καμία οικονομική στήριξη από το Δήμο,  πλην του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού με Πρόεδρο τον Δημήτρη Καντιώτη, αρνούμενη πεισματικά ακόμη και στους δικούς της ανθρώπους που μεσολαβούσαν για να δοθούν καταχωρήσεις στις εφημερίδες, υποστηρίζοντας ότι «οι εφημερίδες δεν χρειάζονται και εάν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ας κλείσουν».
Πρόσφατα όμως και όλως παραδόξως υπήρξε θέμα στην οικονομική επιτροπή να δοθεί καταχώρηση για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Τοπικό Τύπο.
Με μια διαφορά. Όχι σε όλες, αλλά δε δυο εξ αυτών.
Γιατί το έκανε αυτό;
Δύο λόγοι υπάρχουν: 
Ο ένας είναι να διασπείρει διχόνοια ανάμεσα  στους εκδότες των εφημερίδων ότι τους ξεχώρισε γιατί "αυτοί είναι οι αρεστοί της Διοίκησης" και ο άλλος να έχει στο «περίμενε» τους άλλους με το σκεπτικό ότι «θα είναι καλοί απέναντί μου και δεν θα με κρίνουν αφού θα τους ενισχύσω»
Όμως κ. Δήμαρχε ούτε διχόνοια κατορθώσατε να σπείρετε ανάμεσα μας γιατί οι συνάδελφοι είναι επαγγελματίες και καλά έκαναν και δέχτηκαν τη καταχώρηση, αλλά ούτε και εμείς θα είμαστε στο «περίμενε» και θα συνεχίσουμε να κάνουμε  τη δουλειά μας όπως πάντα και όπως ξέρουμε.
Έχουμε τους ανθρώπους της αγοράς που μας στηρίζουν, σε αντίθεση με εσάς που τους είχατε υποσχεθεί «κανένα μαγαζί κλειστό»!!!!!!!!!
Για την απόφαση αυτή της Διοίκησης έκαναν δηλώσεις και οι επικεφαλής των παρατάξεων:

Κώστας Καλλίρης, πρώην Δήμαρχος επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση»:
«Συχνά  ο ποιητικός λόγος είναι πιο μεστός, πυκνός, περιεκτικός και αλληγορικός από τον προφορικό! Θα  "δανειστώ" λοιπόν τον λόγο του αγαπημένου μου Διονύση Σαββόπουλου, σε ένα τραγούδι του Νομπελίστα πλέον Μπομπ Ντύλαν! Είναι ένα τραγούδι από αυτά που  σημάδεψαν τη γενιά μας, και προφανώς επηρέασαν και τη  Δήμαρχο, αλλά και τους συνεργάτες της!
Το θυμίζω λοιπόν, γιατί δεν πιστεύω ότι επιθυμεί η Διοίκηση του Δήμου, (χρησιμοποιώντας  απαράδεκτες μεθόδους,  που η κάθε μορφής "εξουσία" διαθέτει, όπως οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις  δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων,)   να  μετατρέψει, όσους  της  ασκούν  Κριτική, σε πειθήνια όργανα και κόλακες!!
Η πρόσφατη λοιπόν απόφαση της Διοίκησης, να δοθούν διαφημιστικές καταχωρήσεις του Δήμου, μόνο σε 2 συγκεκριμένες τοπικές εφημερίδες και όχι σε όλες, είναι άδικη,  και  λανθασμένη.!
Και τα λάθη, οι αδικίες και οι "ψιλοεκβιασμοί", πρέπει να διορθώνονται αμέσως!!! 
Ας θυμηθούμε μερικούς στίχους από το τραγούδι «Άγγελος εξάγγελος» του Σαββόπουλου:
«Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι δεν ήξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά και είχε γλώσσα μόνο για να γλείφει
Τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά μα ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε του ψευτιά κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας
……………………………………………………………………………….
Αμέσως καταλάβαμε τι πήγαινε να πει και του `παμε να φύγει μουδιασμένα αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μην μας πει κανένα.
»

Θεόδωρος Μετικαρίδης επικεφαλής της παρατάξεως «Ενωτική Δύναμη Ζωγράφου»
«Δεχθήκαμε από μερίδα του τοπικού μας τύπου διαμαρτυρία, που αφορά την μη καταχώρηση, από πλευράς διοίκησης του Δήμου περί ανακοινώσεων για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Ελπίζουμε ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις ή "εξαιρέσεις", οφείλονται σε τεχνικοοικονομικές δυσκολίες και ότι η διοίκηση του Δήμου θα επανορθώσει.»

 

Ανδρέας Καραβίδας επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου:
«Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει για την χρηματοδότηση του τοπικού τύπου από την δημοτική αρχή, θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να επαναφέρουμε τη θέση μας όπως την είχαμε ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν. Είναι πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης η χρηματοδότηση του τοπικού τύπου με στόχο να αναδεικνύονται οι δραστηριότητες των φορέων και των δυνάμεων που δρουν στην περιοχή και αυτή συνεχίζει να είναι. Μολονότι εκτιμάμε ότι ως τώρα οι τοπικές εφημερίδες δεν καλύπτουν επαρκώς, αλλά αντίθετα επιλεκτικά, τις δραστηριότητες του μαζικού κινήματος και των φορέων της περιοχής μας, θεωρούμε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί προς ΟΛΕΣ τις εφημερίδες η χρηματοδότηση αυτή χωρίς καμία εξαίρεση». 

Αναστασία Μπότου επικεφαλής της παράταξης «Ζωγράφου Ανθρώπινη Πόλη»
«Μέχρι τώρα όλες οι δημοτικές αρχές έδιναν πληρωμένες καταχωρήσεις ισομερώς κατανεμημένες σε όλες τις τοπικές εφημερίδες. Αυτό όμως η σημερινή δημοτική αρχή, που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, το άλλαξε και αποφάσισε να δώσει καταχωρήσεις μόνο στις φιλικά προσκείμενες σε αυτή. Η  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθεια ελέγχου του τύπου και των ΜΜΕ κτύπησε και το Δήμο Ζωγράφου. Το μήνυμα αυτής της απόφασης είναι ξεκάθαρο.  Αν δεν πηγαίνετε με τα νερά μου δεν έχετε να λαμβάνετε τίποτα, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση στις εφημερίδες που ήδη επιβιώνουν δύσκολα. Απίστευτα πράγματα, εμφανής άνιση μεταχείριση και έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας.
 Όπως δε φανταζόμουν, ότι η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση το μόνο θέμα που θα κυνήγησε με νύχια και με δόντια ήταν να ελέγξει τα ΜΜΕ, άσχετα αν στο τέλος ξεδοντιάστηκε, έτσι και τώρα έχω μείνει έκπληκτη με τη σκόπιμη άνιση μεταχείριση των τοπικών εφημερίδων. Ας αφήσει η δημοτική αρχή τα παιχνίδια πίεσης και ελέγχου και ας κάνει κανένα έργο που θα βελτιώσει τη ζωή μας».

Ελένη Μπαρμπαλιά επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα στην Πόλη»
«Όχι στον αποκλεισμό τοπικών εντύπων από την ενημέρωση των δρώμενων στο Δήμο μας.
Ο τοπικός τύπος έχει ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία μιας πόλης , ενός δήμου , μιας μικρής κοινωνίας . Ενημερώνει , αναδεικνύει τα προβλήματα της γειτονιάς , δίνει λόγο και βήμα στις συλλογικές προσπάθειες που έχουν αναφορά στον συγκεκριμένο χώρο . Οι άνθρωποι του τοπικού τύπου είναι συνήθως γείτονές μας, ζουν από κοντά τα ζητήματα που μας απασχολούν και δεν έχουν – εκτός από σπάνιες περιπτώσεις – τις αγκυλώσεις και τις δεσμεύσεις των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων. Για τους λόγους αυτούς και για χάρη της ίσης μεταχείρισης από πλευράς διοίκησης, το «ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ» δεν συμφωνεί με τον αποκλεισμό μερικών τοπικών εντύπων από την ενημέρωση και την διακίνηση πληροφοριών εκ μέρους της παρούσας διοίκησης του δήμου μας. Τύπος ανοιχτός σε κάθε άποψη, τύπος με αληθινή ειδησεογραφία, χωρίς φίμωση και χωρίς αποκλεισμούς, αυτή είναι η άποψή μας για τη σχέση διοίκησης – τύπου. Όχι στις εκλεκτικές πληροφορήσεις, όχι στις διασπαστικές τακτικές».

Άγης Παπακωνσταντίνου Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κορυφαίο θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η ενδυνάμωση και διεύρυνση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της τοπικής δημοκρατίας είναι υποχρέωση των δημοκρατικά εκλεγμένων δημοτικών αρχών. Στο πλαίσιο των καθηκόντων της η δημοτική αρχή οφείλει να ενημερώνει το σύνολο των πολιτών συνεργαζόμενη με όλα τα διαθέσιμα τοπικά μέσα έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης, τα οποία αποδεδειγμένα και τακτικά δραστηριοποιούνται κι έχουν αναφορά στην πόλη. Πιθανές εξαιρέσεις κι αποκλεισμοί ενημερωτικών πηγών θέτουν σε αμφισβήτηση το ρόλο της αυτοδιοίκησης σχετικά με το καθήκον της για ποιοτική και ευρύτατη ενημέρωση των πολιτών και υποδαυλίζουν ανώφελες αντιπαραθέσεις. Ειδικά στο δήμο μας και με ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ, είναι το λιγότερο αστείο να επικαλείται η δημοτική αρχή ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις. Όταν την ίδια στιγμή δαπανώνται αφειδώς χρήματα σε άλλους τομείς.»

Γιάννης Βούρτσης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος
«Δεν είναι στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης οι διακρίσεις στον τοπικό τύπο».

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου