Αλλαγές στον Καλλικράτη: Έρχεται νέα Επιτροπή –Πότε θα κατατεθεί το ν/σ

Αλλαγές στον Καλλικράτη: Έρχεται νέα Επιτροπή –Πότε θα κατατεθεί το ν/σ

Ολιγομελής επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και όχι η περίφημη Επιτροπή από την οποία αποφάσισε να αποχωρήσει η ΚΕΔΕ, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να εισηγηθεί τις αλλαγές στον Καλλικράτη.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να συσταθεί μετά τη λήξη των εργασιών της πολυμελούς «Επιτροπής Κουρουμπλή» στις 28 Φεβρουαρίου και λαμβάνοντας υπόψη της και το πόρισμα της, θα καταρτίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, με στόχο να μπει σε διαδικασία διαβούλευσης και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.
Τι θα γίνει με απλή αναλογική, χωροταξικό
Υπενθυμίζεται ότι παρά τις αντιδράσεις τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών έχουν αποφασίσει να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει με ποιον τρόπο να θα διασφαλιστεί η «κυβερνησιμότητα», δηλαδή, η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών.
Παράλληλα, παρά το ότι μετά την περίοδο της υπουργίας του Νίκου Βούτση που είχε μιλήσει για αύξηση των δήμων ακόμη και σε 1.000, η «γραμμή» του υπουργείο Εσωτερικών ήταν ότι «οι αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη θα είναι οριακές», το θέμα των ευρύτερων αλλαγών στο χωροταξικό, με τις οποίες, επίσης, διαφωνεί η ΚΕΔΕ, άνοιξε εκ νέου με δηλώσεις του ο νυν υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Ωστόσο, και σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατεύθυνση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή:aftodioikisi.gr

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου