Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων

Το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθεί, στη Βουλή η τροπολογία για την παράταση αυτοδικαίως  έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 όλων των ισχυουσών οκτάμηνων συμβάσεων των εργαζομένων σε δημόσιο και ΟΤΑ.

Η τροπολογία, θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που ήδη έχει εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής για συζήτηση, με τον τίτλο: «Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις».

Για την κατάθεση της τροπολογίας απομένει μόνο η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, η οποία αναμένεται να μπει τις επόμενες ώρες. Το νομοσχέδιο και άρα και η συγκεκριμένη τροπολογία, αναμένεται να ψηφιστούν κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, εφόσον η υπογραφή Τσακαλώτου καθυστερήσει, τότε είναι πιθανόν η τροπολογία να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα που κατατίθεται τη Δευτέρα στις αρμόδιες Επιτροπές τη Βουλής.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη η τροπολογία είχε κατατεθεί και σε παλιότερο νομοσχέδιο, αλλά είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή, στις 14 Σεπτεμβρίου, από τον αναπληρωτή υπουργό Χριστοφορο Βερναρδάκη.

Η τροπολογία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αφορά αποκλειστικά τις οκτάμηνες συμβάσεις και όχι τους διμηνήτες που εργάζονται κυρίως σε ΟΤΑ της χώρας. Παράλληλα, ενδέχεται στην τροπολογία, να ενταχθεί πρόβλεψη, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην παράταση συμβάσεων όχι όλων αλλά ορισμένων συμβασιούχων που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι αίτημα αρκετών Δημοτικών Αρχών και κυρίως, τουριστικών δήμων της χώρας. Δήμοι που παρότι χρειάζονται μεγάλο αριθμό συμβασιούχων στην καθαριότητα, θέλουν η διάρκεια των συμβάσεων τους, να διαρκεί μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Η τροπολογία σε κάθε περίπτωση αφορά χιλιάδες εργαζομένους σε ΟΤΑ και δημόσιο και προβλέπει ότι «το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 167 του ν. 4099/2012 (Α΄250) αντικαθίσταται ως εξής: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών , των ανεξαρτήτων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. , των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α., συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού μηχανημάτων που εξυπηρετούν τις υπηρεσίες αυτές, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2016, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει από την 1η Μαρτίου 2016 και μετά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.»

Η τροπολογία περιλαμβάνει όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. τις ανεξάρτητες  αρχές, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. ( μεταξύ άλλων τις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων και σχολείων, τους εργάτες καθαριότητας, τους οδηγούς, τους χειριστές μηχανημάτων και τους τεχνίτες που εργάζονται στο τομέα καθαριότητας).

Aftodioikisi.gr

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου