Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο Δημάρχων και απλή αναλογική

Το σύστημα της απλής αναλογικής και τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων θα εισηγηθούν τα στελέχη του ΥΠΕΣΔΑ στην 27 μελή πια Επιτροπή Αναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.

Η εισήγηση συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο επιτελικών στελεχών του Υπουργείου και καθιερώνει την Απλή Αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων ανάλογα με την δύναμη των παρατάξεων από τον πρώτο γύρο και χωρίς κανένα μπόνους για τη πρώτη σε ψήφους παράταξη.

Σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο θα εκλέγονται οι δήμαρχοι με την διενέργεια και δεύτερου γύρου αν ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος δήμαρχος δεν φτάσει στον πρώτο γύρο το 50% +1 των ψήφων.

Σειρά διατάξεων που θα εισαχθούν στον νέο νόμο, θα εξασφαλίζουν και την κυβερνησιμότητα του Δήμου με απαιτούμενες πλειοψηφίες κατά περίπτωση.Η εισήγηση θα περιέχει και τις απαιτούμενες διατάξεις που είναι όμως συζητήσιμες από πλευράς της ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ. Η απόφαση  για απλή αναλογική στην σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων και το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο δημάρχων είναι ειλημμένη και δεν θα μπει σε συζήτηση.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου οπότε και η τελική διαμόρφωση θα βγει στον αέρα.

Πηγή:myOTA.gr

 

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου