Επιβολή 15μηνης φυλάκιση με αναστολή στο Γιάννη ΚΑΖΑΚΟ από το 5μελές Εφετείο Αθηνών.

Επιβολή  15μηνης φυλάκιση με αναστολή στο Γιάννη ΚΑΖΑΚΟ από το 5μελές Εφετείο Αθηνών.

Ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος στις 11 Νοεμβρίου 2015 κρίθηκε ένοχος και από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, αφού συζητήθηκε η έφεση του που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου με την οποίαν είχε καταδικαστεί  σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος γιατί «… ως Δήμαρχος και «ως Πρόεδρος των Δ.Σ. των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Δημοτική Συγκοινωνία και Δημοτικά Πάρκα» το 2009 προέβη στη μεταφορά 7 ατόμων από τη ΔΕΑΔΗΖ και τις δυο αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες του Δήμου Ζωγράφου στην Κοινωφελή (ΚΕΔΗΖ), αλλά και την κήρυξη 9 ατόμων ως πλεονάζοντος προσωπικού, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών», μετά από μηνυτήρια αναφορά του τότε επικεφαλή της παράταξης "Κίνημα στην Πόλη" Κώστα Κωστόπουλου.

Η ποινή των 15 μηνών παρέμεινε η ίδια και στο δεύτερο βαθμό κρίσης, δηλαδή στο Πενταμελές Εφετείο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία  απουσίαζαν οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας Κωστόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα στην Πόλη» την εποχή εκείνη και Καφατσάκη, επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για την Πόλη μας»..

 Τους χαρακτηρίζουμε ως βασικούς γιατί από αυτούς τους δύο οδηγήθηκε ο κ. Καζάκος στην κρίση του ποινικού Δικαστηρίου, μετά από μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα  του μεν πρώτου, και μετά από προσφυγή της δεύτερης στην Περιφέρεια ως αντιπολίτευση τότε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καζάκος για τις πράξεις που δικάστηκε από το Ποινικό Δικαστήριο, είχε αθωωθεί ΟΜΟΦΩΝΑ από το 5μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο της αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γραμματέας της οποίας την εποχή εκείνη ήταν ο κ. Καλογερόπουλος, με το αιτιολογικό ότι «δεν πρέπει να επιβληθεί καμία ποινή στον τ. Δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καζάκο, λόγω ΑΟΡΙΣΤΙΑΣ του κατηγορητηρίου των ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης».

Έχαιραν τότε οι πέριξ του κ. Καζάκου για την αθωωτική αυτή πράξη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατηγορώντας ανοικτά μερίδα του Τοπικού Τύπου αλλά και την τότε Διοίκηση του Δήμου, (Διοίκηση Καλλίρη) ότι σιώπησαν και δεν δημοσίευσαν το παραμικρό που αφορούσε το αποτέλεσμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου, γιατί όπως έγραφε στις 9 Δεκέμβριου του 2013 ο συντάκτης του κειμένου Α. Γιαννέλης στο «ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΔΑΔΑ» με το βαρύγδουπο τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΚΠΤΩΣΗ»:

«Όλος ο τοπικός Τύπος που είχε γράψει με πηχυαία γράμματα επί μήνες για την καταδίκη του, ΟΥΔΕΝ ανέγραψε.

Η δημοσιογραφική ευαισθησία ήταν προς την καταδίκη, ενεργούσε μονομερώς. Για επαγγελματική δεοντολογία ας μη μιλάμε.

Οι πολίτες όμως, έχουν νουν και αισθήματα και καταλαβαίνουν. Και αυτούς που τα δημοσίευσαν και αυτούς που τους τα υπαγόρευσαν.

Αλλά ούτε τους υπεύθυνους ανθρώπους του Δήμου είδαμε να καταθέτουν την ευγένεια των ανθρωπίνων αισθημάτων τους».

Η εφημερίδα μας "η άλλη άποψη στου Ζωγράφου" το Νοέμβριο του 2013 είχε υπενθυμίσει ότι

«…. Εκκρεμεί και η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Καζάκου.

Εμείς έχουμε να πούμε ότι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Πολλές φορές κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί από την πειθαρχική διαδικασία, αλλά έχουν κριθεί ένοχοι από το ποινικό Δικαστήριο με μεγάλες ποινές.

Ευχόμαστε βέβαια ο Γιάννης Καζάκος να βγει αλώβητος από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν».

Η ευχή μας, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, δεν εισακούστηκε γι’ αυτό ισχύει και «το πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς……».

 

Το 2009 που προέκυψε το θέμα αυτό με τους εργαζόμενους η κ. Καφατσάκη ως αντιπολίτευση τότε, είχε ανέβει «στα κάγκελα» γιατί θεωρούσε το όλο θέμα «μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό για τη δημοτική διοίκηση και όχι μόνον».

Σήμερα έχει ανέβει στο Δημαρχιακό θώκο και προτίμησε να απέχει από την ακροαματική διαδικασία του 5μελούς Εφετείου, για δικούς της πολιτικούς (;) λόγους και όχι γιατί δεν κλητεύθηκε όπως ανακοίνωσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν κατά τη συζήτηση του θέματος σχετικά με το αν θα ασκηθούν ένδικα μέσα ή μη, κατά αποφάσεων εργατικών διαφορών που αφορούσαν εργαζόμενους συμπεριλαμβανόμενους και τους περί ου ο λόγος της καταδίκης Καζάκου.

Στην παραπάνω ανακοίνωση προέβη όταν η δημοτική σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Μαρία Βαρσαμιδάκη δήλωσε ότι δεν θα τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα γιατί επίκειται το Δικαστήριο Καζάκου και έχει κλητευθεί μάρτυρας.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου διέψευσε όμως τη Δήμαρχο γιατί από τη δικογραφία προέκυψε νόμιμη – εμπρόθεσμη κλήτευση της, την οποία είχε παραλάβει υπάλληλος του γραφείου της.

Όσο για τον κ. Κωστόπουλο, ουδέν σχόλιο….

Παρόντες οι μάρτυρες Κώστας Καλλίρης και Μαρία Βαρσαμιδάκη, οι οποίοι κατέθεσαν με σαφήνεια και αναλυτικά σχετικά με το τι διημείφθη την εποχή εκείνη.

Τον κ. Καζάκο πλαισίωνε όλη η ηγετική ομάδα της τότε διοίκησής του δηλώνοντας έτσι με την παρουσία της την πλήρη στήριξή τους,

Όμως κάποιοι από τους μάρτυρες που κατέθεσαν δεν φάνηκαν να έπεισαν το Δικαστήριο με όσα ισχυρίστηκαν, αλλά πολύ περισσότερο δεν βοήθησε η προσκομιζόμενη απόφαση της συνεδρίασης του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, απορία …. πως έφτασε στα χέρια του, η οποία ήταν και ανυπόγραφη από τη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Με ποινή 12 μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε και πάλι  η υπάλληλος Χρυσούλα Παππά, για το αδίκημα της ψευδορκίας.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου