Απολύονται οι συμβασιούχοι των 5μηνων στους Δήμους .Κουρέλι οι υποσχέσεις Βερναρδάκη –Φωτίου

Απολύονται οι συμβασιούχοι των 5μηνων στους Δήμους .Κουρέλι οι υποσχέσεις Βερναρδάκη –Φωτίου

Την πόρτα εξόδου οριστικά και αμετάκλητα  έδειξε σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους 50.000 χιλιάδες εργαζομένους στους Δήμους με τα 5μηνα Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Ενώ  όλο το προηγούμενο διάστημα τους διαβεβαίωνε, όπως και τα  θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ) αλλά και στα συνδικαλιστικά (ΠΟΕ-ΟΤΑ)  ότι θα παραταθούν και η σχετική απόφαση θα εκδιδόταν από μέρα σε μέρα, τελικά ανακοίνωσε το ακριβώς αντίθετο.

Ακριβώς αντίθετα με τις προ ημερών «φιλεργατικές» δηλώσεις – «υποσχέσεις » των αναπληρωτών υπουργών κ. Βερναρδάκη και κυρίας Φωτίου, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, κυρία Αντωνοπούλου, δήλωσε σήμερα αυτό μπορεί να συμβεί γιατί είναι «νομικά ανέφικτο». Παρουσιάζοντάς τους έτσι κατ’ αυτόν τον τρόπο  ως «άσχετους» και παντελώς αναξιόπιστους. Επίσης ως ένα σκορποχώρι  την κυβέρνηση, στην οποία ουδείς γνωρίζει τι ισχύει .

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔΑ, της δόθηκε από την κυβέρνηση η διαβεβαίωσε ότι την Τρίτη 24/11 η κυβέρνηση  και συγκεκριμένα η κυρία Φωτίου θα υπέγραφε την παράτασή του τρέχοντος προγράμματος και κατά συνέπεια των υπαρχόντων συμβάσεων. Αυτή τη διαβεβαίωση μετέφερε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Βαρελάς , που πρόσκεινται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση για στήριξη του σχετικού αιτήματος των εργαζομένων στα 5μηνα . Εξ’ αυτού του λόγου και την… πειστικότητα του κ. Βαρελά, η σχετική συζήτηση ήταν συντομότατη, μ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις να χαιρετίζουν(!) την….επικείμενη παράταση .

Τελικά αποδείχθηκαν φρούδες  οι «υποσχέσεις». Η αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κυρία  Αντωνοπούλου σε συνάντηση που είχε με την  ΚΕΔΕ  δήλωσε ορθά –κοφτά   «νομικά ανέφικτο»  αυτό που οι ίδιοι οι συνάδελφοί της υπουργοί ακόμη και στο ίδιο υπουργείο (Φωτίου) δήλωναν και «διαβεβαίωναν»: Την παράταση της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων των απασχολούμενων του τρέχοντος Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ , σύμφωνα με εισηγήσεις των συνεργατών της υπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να επεκταθούν οι τρέχουσες συμβάσεις.

Κυβέρνηση : Ότι πει η …τρόικα

Αντίθετα τους δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο   Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης 50.000 ανέργων, που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο. Όπερ σημαίνει ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι τωρινοί 50.000 συμβασιούχοι θα μείνουν άνεργοι, χωρίς δικαίωμα οποιουδήποτε επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Στη βάση του νέου προγράμματος η ΚΕΔΕ ζήτησε οι συμβάσεις να μην είναι πεντάμηνες αλλά 12μηνες  ή τουλάχιστον 10μηνες . Ακόμη όμως και σ’ αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας  τους επισήμανε ότι για να συμβεί … θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Επίσης η ΚΕΔΕ ζήτησε δικαιούχοι του προγράμματος να είναι και οι σύνδεσμοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση με την Αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου συμμετείχαν από πλευράς ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της  Γιώργος Πατούλης ,  ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου, ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης και η  Διευθύντρια Επεξεργασίας Πολιτικών της Τ.Α.  Χρύσα Μανάρα.

Πηγή: newsTA (25-11-2015, ώρα 6.33μμ)

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου