Εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου – Εκλογή Δημοτικής Επιτροπής στο Δήμο Ζωγράφου

Εκλογή Προεδρείου  του Δημοτικού Συμβουλίου – Εκλογή Δημοτικής Επιτροπής στο Δήμο Ζωγράφου

        Εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου για την εκλογή μελών του Προεδρείου και για την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα από 07.01.2024 έως 30.6.2026, έγινε τη Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην διαδικασία αυτή χρέη Προέδρου εκτέλεσε ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημοτική Ενότητα-Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση Ζωγράφου»  Γιώργος Γρίβας ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του είπε μεταξύ των άλλων ότι  “Θέλω να στείλω μήνυμα ενότητας, διαλόγου και συνεργασίας. Σε αυτήν την πορεία δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα προβλήματα”.

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου από την διοικούσα παράταξη  προτάθηκε ο Χαράλαμπος Κρανιώτης,  Αντιπρόεδρος από την μείζονα αντιπολίτευση «Συμμαχία Δημιουργίας» προτάθηκε ο Λάμπρος Καλαρρύτης  και για τη θέση του Γραμματέα από την ελάσσονα αντιπολίτευση «Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου» προτάθηκε ο Ευθύμιος (Μάκης) Μπαρμπέρης. Οι προτάσεις αυτές έγιναν ομόφωνα δεκτές με ανάταση της χειρός.

Επομένως το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος:          Χαράλαμπος Κρανιώτης

Αντιπρόεδρος:    Λάμπρος Καλαρρύτης

Γραμματέας:      Ευθύμιος (Μάκης) Μπαρμπέρης

 Εκλογή Δημοτικής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Κρανιώτης προέβη στην εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής για την πρώτη θητεία της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ήτοι για το χρονικό διάστημα από 02.01.2024 έως 30.06.2026.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, στην δημοτική επιτροπή η παράταξη της πλειοψηφίας δικαιούται πέντε (5) τακτικά και πέντε (5) αναπληρωματικά εκλεγμένα μέλη,  και οι παρατάξεις της μειοψηφίας δικαιούνται τρία (3) τακτικά και τρία (3) αναπληρωματικά εκλεγμένα μέλη.

Πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου» Ανδρέας Καραβίδας αναφέρθηκε στην διάσταση του νέου Νόμου μεταξύ της ψήφου που έδωσε ο κόσμος στις εκλογές και το τι γίνεται στη συνέχεια μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Η Δημοτική Επιτροπή έτσι όπως συγκροτείται βάσει  του Νόμου δεν μπορεί να έχει πλήρη αναλογική εκπροσώπηση του Ζωγραφιώτικού λαού, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συμμετέχει με τακτικό μέλος και η ελάσσονα αντιπολίτευση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ή του «Αγαπώ Ζωγράφου».

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Δημιουργίας» Βασίλης Θώδας αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, καλή θητεία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και συγχαρητήρια στο νέο Προεδρείο, είπε ότι «στις τελευταίες δημοτικές εκλογές  η παράταξη μας πήρε 38% στον πρώτο γύρο και η αναλογικότητα με βάση του αποτελέσματος και του δεύτερου γύρου ορίζει σαφώς ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε τρείς έδρες, αλλά δεν θα το κάνουμε. Θα ψηφίσουμε δύο (2) τακτικά μέλη και θα αφήσουμε στην αντιπολίτευση τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποια από τις άλλες δυό παρατάξεις θα εκπροσωπηθούν, άλλωστε είναι στη διακριτική ευχέρεια της Δημάρχου να ορίσει και παρατηρητή στη Δημοτική Επιτροπή».

Στη συνέχεια ακολούθησε η εκλογή των μελών με μυστική ψηφοφορία, από την οποία προέκυψε το παρακάτω αποτέλεσμα:

«Δημοτική Ενότητα Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση» (ψηφοδέλτιο πλειοψηφίας):

Τακτικά Μέλη:

Γρίβας Γεώργιος,

Γκρέκας Παναγιώτης,

Γιούργας Στέφανος,

Κίκη Ηλέκτρα και

Σταματάκης Χάρης.

Αναπληρωματικά Μέλη:

Μακροζαχοπούλου Ιωάννα,

Ντόβας Χριστόφορος,

Πολίτης Θωμάς,

Χριστοφορίδου-Τσιλιγκίρη Θέκλα και

Μελισσαράτου Αντωνία.

«Συμμαχία Δημιουργίας», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αγαπώ Ζωγράφου»  (κοινό ψηφοδέλτιο των λοιπών τριών παρατάξεων):

Τακτικά Μέλη:

Μετικαρίδης Θεόδωρος,

Χαλκιδάκη Ειρήνη (Ρένα) και

Καραβίδας Ανδρέας

Αναπληρωματικά Μέλη:

Καζάκος Αναστάσιος,

Γκουμας Αλέξανδρος,

Παπαναστασόπουλος Κων/νος

Μετά το πέρας της διαδικασίας, τόσο η Δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ευχήθηκαν στα νέα όργανα καλή και παραγωγική θητεία.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου