Δήμος Ζωγράφου: Για το 2024 καμιά αύξηση στα Δημοτικά τέλη

Δήμος Ζωγράφου: Για το 2024 καμιά αύξηση στα Δημοτικά τέλη

Κάνοντας μια αναδρομή θα θυμηθούμε ότι η μείωση των δημοτικών τελών έγινε για πρώτη φορά από τον αείμνηστο Δήμαρχο Κώστα Καλλίρη, για το 2012 στο 3%, «σαν δείγμα μιας μικρής ελάφρυνσης και ανακούφισης στα νοικοκυριά» όπως είχε πει. Η κίνηση την εποχή εκείνη είχε μια πολιτική σημειολογική έννοια, γιατί είχε ξεκινήσει η οικονομική κρίση.

Έκτοτε την τακτική της μη αύξησης των δημοτικών τελών ακολούθησαν και οι διοικήσεις της Τίνας Καφατσάκη και Βασίλη Θώδα, η οποία επέφερε μεγάλες απώλειες στα ανταποδοτικά τέλη και τη δημιουργία ελλείμματος σε βάρος του Δήμου, οι οποίες  για να ισοσκελιστούν, όποια Διοίκηση πάρει την απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών, θα την φέρει αντιμέτωπη με τον πολίτη και τον επαγγελματία, γιατί θα πρέπει η αύξηση αυτή να ξεπερνάει το 32 με 40%, για να μπορέσει να κάνει  επενδύσεις σε προσωπικό και σε μηχανήματα καθαριότητας.

Για το 2024 πάρθηκε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο  να μη γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Τίνα Καφατσάκη δήλωσε ότι θα ψηφίσει την εισήγηση της Διοίκησης αλλά έχει την εντύπωση ότι θα βρεθούμε  σε πάρα πολύ δύσκολη θέση «με δεδομένο και την τροπολογία της  Κυβέρνησης που πέρασε για την αύξηση του τέλους ταφής απορριμμάτων η οποία ζητάει από τους Δήμους να καταβάλουν 240 εκατ. μέσα στο 2024, πέρα από την σταθερή εισφορά στον ενιαίο σύνδεσμο (ΚΕΔΕ) που ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα είναι αυτό το ποσόν. Επομένως με αυτό το χαράτσι που επιβάλλεται τώρα, και κάθε χρόνο βεβαίως, απειλείται η ομαλή λειτουργία των Δήμων, αλλά απειλείται να τιναχθούν και τα δημοτικά τέλη. Πιστεύω ότι και η ΚΕΔΕ έπρεπε να είχε προσβάλει αυτή την απόφαση γιατί είχε περάσει από το Διοικητικό της Συμβούλιο να αντιταχθεί στο τέλος ταφής, και εν πάση περιπτώσει είναι η ώρα να παρθεί μια τέτοια πρωτοβουλία από τα όργανα της Αυτοδιοίκησης ώστε να δούμε τι θα γίνει, όπως επίσης θα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα της ανακύκλωσης  γιατί η εταιρεία που έχει τους μπλε κάδους δεν προμηθεύει κανέναν Δήμο”.

Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση την καταψήφισε με το αιτιολογικό ότι πρέπει τα δημοτικά τέλη να μειωθούν κατά 30%.

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου