Θεόδωρος Μετικαρίδης Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ζωγράφου – Αναπληρωτής Δήμαρχος

Θεόδωρος Μετικαρίδης Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ζωγράφου – Αναπληρωτής Δήμαρχος

“Θεμελιώσαμε κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης  στην κοινωνία μας

Ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου Θεόδωρος Μετικαρίδης στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «άλλη άποψη» αναλύει και καταγράφει τα έργα τα οποία έγιναν στη διάρκεια της θητείας της Διοίκησης Θώδα αλλά και τα έργα πνοής τα οποία πρόκειται να γίνουν, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

Με τη συνετή δε οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε εξοικονομήθηκαν πόροι οι οποίοι κάλυψαν τις ανελαστικές δαπάνες και θεωρεί ότι ο Δήμαρχος  με βάση την αξιοπιστία και τη σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος που ακολούθησε, θα είναι η κύρια προτίμηση των δημοτών μας.

Πως λειτουργούν τα έργα υποδομής και καθημερινότητας στο Δήμο μας κύριε Μετικαρίδη και κυρίως αυτά που είναι υπό την επίβλεψη σας.                        

Κύριε Ραυτόπουλε οφείλω να σας ευχαριστήσω που για μια ακόμα φορά μου δίνεται την ευκαιρία μέσα από τις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας σας να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μας, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο έργο μας όλα αυτά τα χρόνια.

Η διοίκηση μας, η διοίκηση Θώδα ολοκληρώνει την τετραετία στο τιμόνι του Δήμου και νομίζω ότι η πλειοψηφία των συνδημοτών μας κρίνει θετικά την πορεία της.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συναντήσαμε λόγω της οικονομικής κρίσης αρχικά, της πανδημίας που ενέσκηψε από την αρχή της θητείας μας, αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης στην συνέχεια, κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος μας, που προεκλογικά είχαμε εξαγγείλει. Θεμελιώσαμε ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας, σταθήκαμε δίπλα στο πολίτη όλο αυτό το διάστημα των απανωτών κρίσεων χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Νομίζω ότι πετύχαμε τον βασικό στόχο που εξαρχής θέσαμε, δηλαδή την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, και μέσα από μία σειρά έργων που προγραμματίσαμε και εκτελούμε, κατορθώσαμε σε μεγάλο βαθμό να αλλάξουμε την φυσιογνωμία της πόλης μας.

Επιδιώξαμε και πετύχαμε τη ριζική αλλαγή του Δήμου μας σε ένα Δήμο Πράσινο – Ψηφιακό, παραγωγικό και καινοτόμο. Προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε έργα που άλλαξαν σημαντικά την ζωή μας. Μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και προγράμματα χρηματοδότησης έργων από την περιφέρεια, το πρόγραμμα «Φιλόδημος», «Αντώνης Τρίτσης» και του Πράσινου Ταμείου, χρηματοδοτήθηκαν έργα μετά από ώριμες μελέτες, ύψους περίπου 25.000.000 ευρώ πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του Δήμου μας.

Χρηματοδοτήθηκαν έργα όπως ανακατασκευή παιδικών χαρών, εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού σε κοινόχρηστους χώρους, πράσινες διαδρομές στην πόλη μας, αναβάθμιση στάσεων των λεωφορείων, κατασκευή ραμπών για ΑΜΕΑ, ανακατασκευή προαύλιον χώρων των σχολείων και μέτρα πυροπροστασίας σε αυτά.

Ανακατασκευάστηκαν πλήρως και οι δώδεκα (12) παιδικές χαρές, εξοπλισμένες με σύγχρονα και πιστοποιημένα όργανα, με αποτέλεσμα την ασφαλή δραστηριότητα και ψυχαγωγία των παιδιών μας. Ιδιαιτέρως τονίζω, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή με πόρους του Δήμου, μετά από έντεκα (11) χρόνια και με επιμονή της Διοίκησης μας, η Παιδική χαρά της Ούλωφ Πάλμε.

Μέχρι τον Αύγουστο ολοκληρώνονται τα πάρκα γειτονιάς (pocket parks) έργο που δίνει σημαντική ανάσα και ομορφαίνει τις γειτονιές. Ένα έργο ύψους 1.588,15 ευρώ χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έτσι ολοκληρώνεται η αναμόρφωση στα πάρκα Ελ. Βενιζέλου και Πλεύρωνος, Αλ. Παναγούλη, Ιασ. Μαράτου και Ελ. Βενιζέλου, Ηρών Πολυτεχνείου στα σχολικά συγκροτήματα, πλατεία Σκαρλάτου, Χρυσίππου, Θεσσαλίας, Ούλωφ Πάλμε και Δαμασίππου, Δάφνης και Διστόμου. Ολοκληρώθηκε επίσης η αναμόρφωση της πλατείας Σωτηρίου Ζωγράφου. Όσον αφορά την ανάπλαση του κτήματος Ζωγράφου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ολοκληρώνετε η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση και ενοποίηση των χώρων πάρκου 26 στρεμμάτων και έτσι οι δημότες και οι κάτοικοι της πόλης μας θα απολαμβάνουν ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Ένα μεγάλο έργο, είναι επίσης η αναβάθμιση της πλατείας  «Άνοιξη» και των τριών παρακείμενων οδών Ξηρογιάννη – Μπισκίνη – Αμφιτρίτης που είναι προγραμματική μας δέσμευση και υλοποιείται.

Περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας καθώς και των πεζοδρομίων των τριών οδών που περιβάλουν την πλατεία. Η χρηματοδότηση εξολοκλήρου από το ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2.350.000 ευρω. Προβλέπεται επιπλέον εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – παγκάκια – όργανα γυμναστικής, κρήνη, ιστοί πληροφορικής κλπ.

Αλλάξαμε εξ’ ολοκλήρου το φωτισμό της πόλης με 3.700 νέους λαμπτήρες LED φωτίζοντας την πόλη και εμπεδώνοντας αίσθημα ασφάλειας στους Δημότες μας και παράλληλα εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους.

Στην υπηρεσία Καθαριότητας ανανεώσαμε ολόκληρο τον στόλο των απορριμματοφόρων και έγινε προμήθεια οχημάτων 4Χ4 για αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Έγινε προμήθεια και τοποθέτηση εννέα διπλών συστημάτων υπογείων κάδων σε πολλά σημεία, με στόχο την σταδιακή τους τοποθέτηση σε ολόκληρο τον Δήμο μας.

Από το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού – Πολιτισμού,

ανακατασκευάστηκε το δάπεδο του στίβου στο στάδιο «Γρηγόρης Λαμπράκης» καθώς και ο τάπητας του γηπέδου ποδοσφαίρου 11Χ11 στο Γουδί.

Σταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους μας, βοηθώντας τους οικονομικά και παρέχοντάς τους τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους οποίους επιδιώκουν.

Στα σχολεία μας, σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους Συλλόγους Γονέων προχωρήσαμε στην ανακατασκευή των αύλιων χώρων όλων των σχολικών συγκροτημάτων και ολοκληρώσαμε την πυρασφάλεια καθώς και την δημιουργία ραμπών για πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο παρέχουμε στις σχολικές επιτροπές, προαιρετική επιχορήγηση 100.000 ευρώ πέραν της κρατικής επιχορήγησης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ευκολότερα οι λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων. Να σημειώσουμε επίσης, ότι από την πρώτη χρονιά της θητείας μας, κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα παιδάκια μας στους παιδικούς σταθμούς.

Η Κοινωνική μας υπηρεσία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κυρίως την περίοδο της πανδημίας, αλλά και στην συνέχεια μέχρι και σήμερα, μέσα από κοινωνικά προγράμματα στάθηκε ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη.

Έτσι δημιουργήσαμε ένα αποτελεσματικό δίκτυο προστασίας  και αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στήριξης.

Θα μπορούσα να συνεχίσω την αναφορά μου σε έργα που προγραμματίστηκαν, εκτελέστηκαν και σε πολλά που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κλείνω εδώ τονίζοντας ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας, παρατηρείται τέτοιος «οργασμός» έργων που έχουν μπει σε τροχιά εκτέλεσης κατόπιν ώριμων μελετών.

Τα οικονομικά  το τελευταίο διάστημα ήταν όχι και τόσο ανθηρά. Παρ’ όλα αυτά καλύφθηκαν οι υποχρεώσεις του Δήμου.

Τι γίνεται από δω και πέρα;

Όσον αφορά τα οικονομικά μας, έχω να πω τα εξής : Όπως καλά γνωρίζουμε όλοι την περίοδο της πανδημίας που ενέσκηψε από την αρχή της θητείας μας, υστερήσαμε σε έσοδα, με εισπραξημότητα πολύ χαμηλή, λόγω απαλλαγής ή αναστολής πληρωμών στα ανταποδοτικά τέλη, τέλη κοινόχρηστων χώρων, απαλλαγή ενοικίων κλπ.

Εμείς ως διοίκηση επιλέξαμε να ακολουθήσουμε πολιτική εξορθολογισμού των δαπανών, εφαρμόζοντας συνετή οικονομική πολιτική και κατορθώσαμε έτσι να εξοικονομήσουμε πόρους για κάλυψη των ανελαστικών δαπανών και δαπανών που στοχεύουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες μας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι συναισθανόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ταλανίζει τους δημότες μας, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, δεν προχωρήσαμε σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Παράλληλα ισχύει η απαλλαγή από τα τέλη διάφορων κατηγοριών συμπολιτών μας, όπως αναπήρων πολύτεκνων, μακροχρόνια ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών κλπ.

Με την συνετή οικονομική πολιτική, όπως είπα παραπάνω, αυξήσαμε τα ίδια έσοδα μας, καθώς και τα έσοδα από το κοιμητήριο.

Σε αυτό συνέβαλαν επίσης η εκκαθάριση των τετραγωνικών μέτρων των οικιών και καταστημάτων, καθώς και η εντατικοποίηση των προσπαθειών των οικονομικών υπηρεσιών, που έχει ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση των χρηματικών καταλόγων που περιλαμβάνουν οφειλέτες τόσο του κοιμητηρίου όσο και του τμήματος Εσόδων (ΤΑΠ, δημοτικά τέλη, κοινόχρηστοι χώροι, τέλος 0,5 των καταστημάτων, διόρθωση τετραγωνικών μέτρων κλπ)

Πέραν αυτού να πω ότι προσδοκούμε ευλόγως και είναι απαίτηση όλων των Δήμων της χώρας, την αύξηση των κεντρικών πόρων από την πολιτεία, που θα δώσει βαθιά ανάσα στα οικονομικά μας.

Σαν ένα από τα πολύπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στου Ζωγράφου τι προτάσσετε  μετεκλογικά για το Δήμο μας ανεξάρτητα εάν είστε Διοίκηση η όχι.

Κύριε Ραυτόπουλε στις 8 Οκτωβρίου έχουμε τις Δημοτικές εκλογές, όπου οι δημότες μας θα κληθούν να επιλέξουν την Διοίκηση που θεωρούν ότι είναι ικανότερη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Εμείς θεωρούμε ότι η διοίκηση Θώδα, με βάση την αξιοπιστία και τη σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος, την πληθώρα έργων που προγραμμάτισε, πραγματοποίησε και έδωσαν πνοή στην πόλη μας, θα είναι η κύρια προτίμηση των δημοτών μας.

Όπως και να έχει η επόμενη διοίκηση θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική της προόδου και της ανάπτυξης που χαράξαμε ως διοίκηση του Δημάρχου Βασίλη Θώδα, που μέσα από έργα πνοής θα ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας ήταν και παραμένει ο άνθρωπος , και για τους συνανθρώπους μας δίνουμε τον αγώνα και εστιάζουμε τις προσπάθειες μας.

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου