Και εγένετο “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για το Δήμο Ζωγράφου”

Και εγένετο “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για το Δήμο Ζωγράφου”

Με τη φράση  «Συμμαχία Δημιουργίας» για τον Δήμο Ζωγράφου, για την πόλη μας, για τα παιδιά μας!» ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας έδωσε το αποτύπωμα στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2022 στον Πολυχώρο «ΑΛΕΚΑ» της μετεξέλιξης της παράταξης «Ώρα για δουλειά» εκφράζοντας το άρρηκτο δέσιμο με τους σημαντικούς του συνεργάτες Άγη Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Γιαννακόπουλο στη κοινή 3ετή πορεία τους στη Διοίκηση του Δήμου, συνεπικουρούμενοι και από τη δημοτική τους ομάδα.

Εκτός από την παρουσία δημοτικών προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο Δήμο Ζωγράφου, μέλη άλλων παρατάξεων, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, την εκδήλωση αυτή πλαισίωσαν και σημαντικές αυτοδιοικητικές προσωπικότητες, όπως:

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Γιάννης Κωνσταντάτος  Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, ο Γιώργος Μαρκόπουλος,  Δήμαρχος Γαλατσίου, ο Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και ο Βαγγέλης Μπουρνούς Δήμαρχος Ραφήνας, οι οποίοι με το χαιρετισμό που απηύθυναν εξήραν το έργο που προσέφερε και τη σκληρή δουλειά του Δημάρχου  Βασίλη Θώδα σε μια  δύσκολη τριετία που βιώσαμε και που παρ’ όλα αυτά κατάφερε να επιβιώσει και να παράγει έργο.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βασίλης Θώδας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και την αγάπη τους στο πρόσωπό του, λέγοντας ότι:

«Ο χρόνος περνάει γρήγορα. Πέρασαν τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, τρία χρόνια ενότητας και κοινών προσπαθειών, τρία χρόνια γεμάτα με το θετικό αποτύπωμά μας στην πόλη. Για αυτό ακριβώς το θετικό αποτύπωμα, την προσφορά στους συμπολίτες μας συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ σήμερα. Για  να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε όλοι μαζί.

Τέσσερα χρόνια πριν, στην ίδια αίθουσα,  δίναμε μία υπόσχεση.  Μία υπόσχεση έδωσε και το όνομα της παράταξής μας:  «Ώρα για Δουλειά»

 Κάθε πολιτική υπόσχεση, κάθε δέσμευση για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται δημοκρατικά να πείσεις και να κερδίσεις τις εκλογές. Το πετύχαμε. Αλλά δεν μείναμε στις δάφνες αυτής της νίκης.

Ο βασικός στόχος ήταν και παραμένει ένας: Να κάνουμε τον Δήμο μας καλύτερο.

Συγκροτήσαμε ισχυρή διοίκηση κάτι που  τότε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, φάνταζε ακατόρθωτο.

Κι όμως. Κερδίσαμε  όλοι μαζί. Ενεργοποιήσαμε το μέγιστο κοινωνικό αγαθό αυτό της συνεννόησης και της συνεργασίας για το κοινό καλό. Παραμερίστηκαν ιδεοληψίες, ακούσαμε τους δημότες και όλοι μαζί κάναμε το βήμα – για να υπηρετήσουμε το μείζον:  Να τιμήσουμε την εντολή που πήραμε από τους συνδημότες μας.

Συνεργαστήκαμε και κάναμε την υπέρβαση.  Δύο παρατάξεις και Δημοτικοί Σύμβουλοι προσχώρησαν στη μεγάλη προσπάθεια.  Όλοι ερμηνεύσαμε την ψήφο ως εντολή του εκλογικού σώματος  για συμμετοχή και δημιουργία. Μια εντολή για ακύρωση της αδράνειας της προηγούμενης πενταετίας. 

Τρία χρόνια αργότερα το αυτοδιοικητικό, πολιτικό  μας πείραμα αυτής της θητείας πέτυχε. Και το λέω αυτό, γιατί είμαι σε θέση να γνωρίζω πως κανείς  δεν θέλει να επιστρέψουμε ξανά στη μιζέρια και στο τέλμα που είχε βυθίσει την πόλη μας η προηγούμενη διοίκηση, εκτός από τους θιασώτες της.

Αυτής της διοίκησης που ανερυθρίαστα στήριξε με πάθος την απλή αναλογική για συγκρότηση συμμαχικών διοικήσεων,  ενώ, την ίδια στιγμή, λειτουργούσε ως καμικάζι αυτοκτονίας  σε κάθε προσπάθεια μας για να μην γίνει έργο στην Πόλη, με προφανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Στον αντίποδα, όλοι εμείς μαζί, πέρα από τα όποια ιδεολογικά αναχώματα κάναμε πράξη αυτό που επιβάλλει η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Λειτουργήσαμε και λειτουργούμε ως αυτοδιοικητικοί για να υπηρετήσουμε την πόλη μας”.

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους επικεφαλής των παρατάξεων “ΕδωΖΩ”  Άγη Παπακωνσταντίνου, “Πολίτες σε δράση”  Γιώργο Γιαννακόπουλο, τους δημοτικούς συμβούλους αυτών, τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, που όπως χαρακτηριστικά είπε «Έβαλαν την πόλη μας πάνω από όλα, έκαναν το συμφέρον της πόλης απόλυτη προτεραιότητα τους και τρία χρόνια τώρα πορευόμαστε μαζί», αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης και όλους που σήμερα είναι μαζί «και μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε όλοι μαζί, για μία πόλη σύγχρονη και λειτουργική, όπως την οραματιστήκαμε, τη σχεδιάσαμε και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε να υλοποιούνται τα πρώτα μας έργα».

Για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Τρία χρόνια μετά και ένα χρόνο πριν από τις εκλογές είμαστε εδώ και κάνουμε ήδη απολογισμό δράσης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η θητεία μας.

Σήμερα, σηματοδοτούμε την είσοδο στην τελική ευθεία και επιταχύνουμε στον ένα χρόνο που απομένει την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του έργου μας, το οποίο είμαστε βέβαιοι  ότι θα συνεχίσουμε και την επόμενη πενταετία.

Και πραγματικά είμαστε υπερήφανοι διότι αυτήν την τριετία, παρά τις αντιξοότητες, πετύχαμε τους τρεις βασικούς στόχους μας:

Να πείσουμε τους συνδημότες μας, να πορευτούμε μαζί και να φέρουμε αποτελέσματα για όλους.

 Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η θητεία εξελίχθηκε όπως παντού στη χώρα υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που θα μπορούσαν να υπάρξουν, εν μέσω πανδημίας και μίας πολυεπίπεδης, υγειονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης.

Η  Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε με τον εαυτό της και τα όρια της. Εδώ αξίζει να αναφέρω τις άοκνες προσπάθειες όλων των φορέων, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔΑ, του ΣΠΑΥ προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας. Και τα καταφέραμε.  Την πίεση στο κράτος την ασκήσαμε όλοι μαζί για να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν η αυτοδιοίκηση λειτουργεί σωστά, δίνει ώθηση στην κοινωνία και λειτουργεί και το κράτος καλύτερα.

 Μετρηθήκαμε με τους εαυτούς μας και γίναμε καλύτεροι, μαχητικότεροι και πιο αποτελεσματικοί» και ανέφερε αναλυτικά τα έργα που πραγματοποίησε μέσα στα 3 χρόνια η σημερινή Διοίκηση, για την καλυτέρευση της ζωής των δημοτών, που βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας,  στους τομείς της Παιδείας, του Πράσινου, στον Αθλητισμό για όλους, στον Πολιτισμό,  στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ειδικότερα στάθηκε «σ’ ένα έργο πνοής για το Δήμο» όπως το χαρακτήρισε δηλαδή στην ενοποίηση του πάρκου Ειρήνης και της πλατείας ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ με τον περιβάλλοντα χώρο της βίλας Ζωγράφου, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της βίλας και την αναβάθμιση του έντονα οικιστικού χαρακτήρα της πόλης μας, και δεσμεύτηκε ότι αυτή την άνοιξη θα υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη.

Αναφέρθηκε και στην άνευ προηγουμένου αδιαφορία της Διοίκησης Καφατσάκη στην επίσημη διαβούλευση με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, που στοίχησε στην πόλη μας την απώλεια 550 περίπου τετραγωνικών μέτρων από την περιουσία του Δήμου, και «γι’ αυτό καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να συνεννοηθούμε με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ώστε να αποδοθεί στο Δήμο μεγάλο αντισταθμιστικό όφελος, όπως ένα υπόγειο παρκινγκ.  Στην περίπτωση που αυτό δεν ευοδωθεί,  θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο Νόμος για να αποζημιωθεί ο Δήμος».

Ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνη όλων «για να ολοκληρώσουμε όλα όσα σχεδιάσαμε  για την πόλη μας».

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι:

«Σήμερα, ενώπιον σας, ανακοινώνουμε τη μετεξέλιξη της συνεργασίας μας σε μία νέα, ενιαία, δυναμική παράταξη που θα διεκδικήσει ξανά τη Δημαρχία στην πόλη μας, με μένα μπροστάρη.

Είναι το λογικό και το επόμενο βήμα της εξαιρετικής και αποτελεσματικής συμπόρευσης για τον Δήμο Ζωγράφου που είχαμε αυτά τα 3 χρόνια.

Τη συνεργασία αυτή την ονομάζουμε «Συμμαχία Δημιουργίας».

Η νέα δημοτική Παράταξη που ξεκινά σήμερα, είναι μία συμμαχία ενεργών πολιτών, ανθρώπων που νοιάζονται για τον Δήμο Ζωγράφου και ήδη το έχουν αποδείξει. Έχουμε λοιπόν την εμπειρία, έχουμε τα πρόσωπα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε το όραμα και κυρίως έχουμε την αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι πρέπει για το μέλλον της πόλης. 

Μία συμμαχία στην οποία σας καλώ να έρθετε και όλοι εσείς, για να δημιουργήσουμε μαζί την Πόλη που αγαπάμε, την Πόλη που αξίζουμε, την Πόλη που θέλουμε να ζούμε.

Μία «Συμμαχία Δημιουργίας» για τον Δήμο Ζωγράφου, για την πόλη μας, για τα παιδιά μας!»

 Ο Άγης Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος  στους παρευρισκόμενους είπε ότι:

«Στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνδυάζεται το γενικό με το ειδικό, οι γενικοί στόχοι με τους ειδικούς. Οι γενικοί στόχοι της Αυτοδιοίκησης είναι: Πολιτική Αυτονομία – Διοικητική Αυτοτέλεια – Οικονομική Αυτοδυναμία

Οι ειδικοί στόχοι είναι: υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες, αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για το σύνολο του πληθυσμού και διαρκή υποστήριξη προς τις ευάλωτες ομάδες και την τρίτη ηλικία, παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών κάθε μορφής στην περιοχή ευθύνης τους, όπως στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Καθαριότητα, το Πράσινο, το Κυκλοφοριακό, την Ασφάλεια των πολιτών, το Περιβάλλον, παρεμβάσεις στην τοπική οικονομία με κινητήριο μηχανισμό-βραχίονα την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση, πάντοτε με σταθερή στόχευση τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την άρση αποκλεισμών.

Όλα αυτά αποτελούν πάγια αιτήματα των πολιτών.

Σε τελευταία ανάλυση, οι δημοτικές αρχές κρίνονται από τα αποτελέσματα της πολιτικής τους σε όλους αυτούς τους τομείς και όχι από γενικόλογα συνθήματα, αερολογίες και φληναφήματα.

Τα τελευταία χρόνια το πλαίσιο δράσης της Αυτοδιοίκησης έχει γίνει ιδιαίτερα ασφυκτικό. Η πανδημία, η παρατεταμένη οικονομική και ενεργειακή κρίση και οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου, επηρέασαν και μετέβαλαν σε σημαντικό βαθμό το στρατηγικό σχεδιασμό της Αυτοδιοίκησης. Στις τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι πρέπει να σηκώσουν ένα επαχθές και όχι αναλογικό προς τις πραγματικές τους δυνατότητες. βάρος των δραματικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, στα εισοδήματα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο ρόλος των κομμάτων στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικός και σεβαστός, αφού αυτά είναι που διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την εκπροσώπησή τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Όποιος σέβεται όμως τον αυτοδιοικητικό του ρόλο, χτίζει μαζί τους πολιτικές γέφυρες και διαδρόμους ιδεών, όχι όμως πελατειακές εξαρτήσεις.

Μακριά από εμάς η στείρα αντιπαράθεση που υπηρετεί αμιγώς προσωπικές ή στενά κομματικές επιδιώξεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, δεν πρέπει να εγκαταλείπεται έρμαιο στις διαθέσεις του κάθε παρωχημένου και εξαρτημένου παράκεντρου τοπικών ή κεντρικών παραγόντων. Οι αντιπαραθέσεις οφείλουν να είναι δημιουργικές και όχι διαλυτικές. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται για πειραματισμούς, άλλα ούτε και ως προθάλαμος για επιδιώξεις μακριά από το δικό της περιεχόμενο.

Η εποχή της κομματικής υστερίας, των δόλιων αντιπαραθέσεων και του βοναπαρτισμού στο χώρο της αυτοδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, έχουν απαλλαγεί από τα παραδοσιακά συμπλέγματα και τις παγίδες των κάθε λογής παραγόντων και ζητούν τη συνδρομή μας, ζητούν λύσεις.

Απαιτείται δραστηριοποίηση ευρύτερων τοπικών δυνάμεων, που μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και συναινετικές προσεγγίσεις μπορούν να είναι χρήσιμες και αποδοτικές για τις τοπικές κοινωνίες.

Το 2019 ξεκινήσαμε μία κοινή πορεία ανθρώπων και αυτοδιοικητικών χώρων που για 10ετίες ήταν αντίπαλοι. Βάζοντας στην άκρη τις κομματικές/πολιτικές καταβολές του καθενός μας, λειτουργήσαμε – και λειτουργούμε – ακριβώς όπως το επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις κι επιταγές, απογοητεύοντας τις Κασσάνδρες, που με κροκοδείλια δάκρυα προεξοφλούσαν την αποτυχία του εγχειρήματος.

Δηλώνω ηχηρά «παρών», για να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, προσπάθειες σύγχρονες, ελπιδοφόρες και στο τέλος νικηφόρες.

Όλοι μαζί για να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο που έχουμε μπροστά μας και να επανεκλέξουμε το Βασίλη Θώδα Δήμαρχο Ζωγράφου».

 Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι:

 «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε ότι το πείραμα πέτυχε με τη δημιουργία μίας νέα συμπαράταξης, μια συμμαχία δημιουργίας με το σκοπό να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη μας.

Όταν ξεκινήσαμε μαζί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες της παράταξης μου «Πολίτες σε Δράση-Νέα Πορεία» την πορεία μας για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη μας στις εκλογές του 2019 με το σύστημα της απλής αναλογικής, γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα έπρεπε να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης μας με άλλη παράταξη, με ξεκάθαρες θέσεις, προγραμματική ατζέντα και δυναμικές συγκλίσεων. Αυτό ακριβώς κάναμε λοιπόν με την παράταξη του Δημάρχου Βασίλη Θώδα και την παράταξη του Άγη Παπακωνσταντίνου. Υπογράψαμε προγραμματική συμφωνία και συμπαραταχθήκαμε για το καλό της πόλης μας .Στην πόλη μας όμως η παράταξη που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ απείχε από κάθε προσπάθεια δημιουργίας όχι συμπαράταξης αλλά συμφωνιών σε επιμέρους θέματα ψήφισης του Δημοτικού μας συμβουλίου που αφορούσαν ξεκάθαρα το καλό της πόλης και βεβαίως δεν είχαν κομματικό πρόσημο. Γιατί καμία πολιτική δεν  καθορίζει αν μαζεύεται καλύτερα το σκουπίδι από την πόλη μας, αν θα ψηφιστεί  ένας οργανισμός που θα υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα έβαζε τέλος στις παθογένειες που ταλανίζουν το δήμο μας.  Αντ’ αυτού είχαμε στείρα αντιπολίτευση στο βωμό της ψηφοθηρίας. Πρέπει να παρακινήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη πόλη μας. Σήμερα ο δήμος μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, ικανά μυαλά, εθελοντές, οραματιστές, καλλιτέχνες που προσδοκούν το διαφορετικό και θα προσπαθήσουν για αυτό. Η αυτοδιοίκηση έχει άλλα χαρακτηριστικά χάραξης πολιτικής. Αφορά τη καθημερινότητα μας, πόσο καθαρή είναι η πόλη, τι εγκαταστάσεις έχουν όσοι θέλουν να αθληθούν στη πόλη μας, τι πεζοδρόμια έχουμε να περπατήσουμε ανεμπόδιστα, τι χώρους πολιτισμού και αναζήτησης παραδίδουμε στα παιδιά μας.

Σε τέτοιους βασικούς προβληματισμούς πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις και συμμαχίες. Γιατί καμία παράταξη, κανένας δήμαρχός καμία διοίκηση δε μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα. Είδαμε πόσες συνεχόμενες κρίσεις περνάμε σαν χώρα.

Κλιματικά απροσδόκητα φαινόμενα, πανδημία, ενεργειακές κρίσεις.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου  παρ’ όλο που συμπαραταχθήκαμε και την προσχώρηση των πέντε ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, αριθμητικά στα δημοτικά συμβούλια ήταν μειοψηφία σε σχέση με την αντιπολίτευση και αυτό οφείλεται στην έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών που έχουμε ως Χώρα.

Κατανοώ λοιπόν απόλυτα την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να ενισχύσει τα επόμενα δημοτικά συμβούλια με τις απαραίτητες πλειοψηφίες και το νέο εκλογικό σύστημα.

Συμπαρατασσόμαστε λοιπόν και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για να μπορέσουμε να διοικήσουμε το δήμο μας και το 2023 όπου η απορρόφηση των κονδυλίων που εξασφαλίσαμε των 21 εκατομμυρίων ευρώ θα αλλάξουν οριστικά προς το καλύτερο το πρόσωπο της πόλης μας.

Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ως Πρόεδρος του Ν.Π.Π.Δ αποδείξαμε ότι ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός ήρθαν στο Δήμο μας. Αυτό αποτυπώνεται με σειρά έργων και ανακατασκευών στους αθλητικούς μας χώρους καθώς και με τα φεστιβάλ ποιότητας και εξωστρέφειας, επιμορφωτικά εργαστήρια με δημιουργικές αναζητήσεις και υπηρεσίες καινοτομίας όπως το e-booking ΟPEN1 κράτησης θέσης άθλησης και συμμετοχής σε event μέσα στη πανδημία που εμείς πρώτοι πανελλαδικά επινοήσαμε και εφαρμόσαμε στην αυτοδιοίκηση και είμαστε περήφανοι για αυτό

 Όλοι μαζί λοιπόν για τη πόλη που ονειρευόμαστε!

 


 

 

 

 

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου