Κωστής Παπαναστασόπουλος: Στόχος μας είναι η συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο

Κωστής Παπαναστασόπουλος:  Στόχος μας είναι η συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγαπώ Ζωγράφου» Κωστής Παπαναστασόπουλος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που μας παραχώρησε αρχικά αναφέρει όσο πιο περιεκτικά γίνεται, τις περιπτώσεις που η σημερινή Διοίκηση του Δημάρχου Βασίλη Θώδα φάνηκε αναποτελεσματική ή κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Μιλάει για την παράταξή του η οποία κατά την άποψή του ανταποκρίνεται επάξια στο θεσμικό της ρόλο, στηρίζει ότι θετικό βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ασκεί κριτική σε οτιδήποτε προκαλεί στασιμότητα και καταθέτει τις δικές της προτάσεις.

Θεωρεί ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξής του είναι προϊόν ανοιχτών κοινωνικών ζυμώσεων σε σχέση με τα άλλα ψηφοδέλτια και παρατάξεις οι οποίοι «επιστρατευτήκαν» από κάποια κλειστά κομματικά γραφεία εξυπηρετώντας προσωπικές σκοπιμότητες.

Για τις συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων πιστεύει ότι είναι μεν θεμιτές, αλλά πρέπει να γίνονται πάνω σε ένα πρόγραμμα αρχών και έργων και  όχι σε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πως κρίνετε κύριε Παπαναστασόπουλε τα τρία χρόνια θητείας της Δημοτικής Διοίκησης του Δημάρχου Βασίλη Θώδα

Η οποιαδήποτε διοίκηση κρίνεται από το αν είναι ικανή να πετύχει τους στόχους της. Κρίνεται εκ του αποτελέσματος κύριε Ραυτόπουλε. Και δυστυχώς, το έργο της διοίκησης του κ. Θώδα έχει ήδη αποδειχθεί κατώτερο των προσδοκιών των πολιτών και των περιστάσεων. Το έργο δεν το αξιολογούμε μόνο εμείς οι αιρετοί, αλλά και οι συμπολίτες μας εάν συζητήσει κανείς μαζί τους. Οι ίδιοι είναι οι δίκαιοι κριτές. Αν μπορούσα να την περιγράψω με λίγες λέξεις θα έλεγα ότι πρόκειται για μια διοίκηση αναποτελεσματική που προβάλλει το αυτονόητο ως κατόρθωμα, ως έργο! Πρόκειται για μια διοίκηση που δεν έχει συνοχή και αποτελείται από αντιδημάρχους που έχουν κρυφές ατζέντες και έχουν επιλέξει «μοναχικές» διαδρομές. Τρανή απόδειξη αυτών που επισημαίνω είναι ότι η απάντηση που δίνουν οι διοικούντες σε δημότες που τους συναντούν για τα προβλήματά τους είναι «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα»! Τους παραπονιούνται για την καθαριότητα και απαντούν «δεν είμαι εγώ υπεύθυνος». Τους ρωτούν γιατί δίνουν το κυλικείο του κοιμητηρίου σε ιδιώτη και εκείνοι απαντούν «άλλος αποφασίζει»! Να αναφέρω, όσο πιο περιεκτικά γίνεται, τις περιπτώσεις που αδιαμφισβήτητα η διοίκηση του κ. Θώδα φάνηκε αναποτελεσματική ή κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση:

  • Η κατάσταση στη καθαριότητα είναι απογοητευτική, σε σημείο που θεωρούμαστε ένας από τους πιο βρώμικους Δήμους της Αττικής. Το παράδοξο είναι ότι στους πρώτους μήνες ανέλαβε ο ίδιος ο δήμαρχος την ευθύνη της καθαριότητας. Αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος της επικοινωνιακής τακτικής παρά μέρος της λύσης του προβλήματος της καθαριότητας στην πόλη μας. Τέσσερις αντιδήμαρχοι έχουν αλλάξει. Είναι «νωπό» ακόμα το φιάσκο όταν μετά από αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης για καταστρατήγηση του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας και με μειωμένο προσωπικό, ο Δήμος μας παρ’ ολίγον να κάνει Χριστούγεννα βυθισμένος σε τόνους σκουπιδιών με ευθύνη της δημοτικής αρχής
  • ΜΑΞΙΑΔΗΖ, η ανώνυμη εταιρεία του Δήμου Ζωγράφου: συνεχίζει τις απευθείας αναθέσεις και τις «φωτογραφικές» προσλήψεις, χωρίς να προβαίνει σε ανάρτηση ανακοίνωσης για να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε όταν η τότε διοίκηση της ΜΑΞΙΑΔΗΖ ανακάλεσε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για προσλήψεις ορισμένου χρόνου 8 μηνών25 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ και αποφάσισε να αναθέσει τις εργασίες με απευθείας αναθέσεις ύψους 208.320 ευρώ σε ιδιώτες.
  • Έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διοίκηση του κ. Θώδα αρνείται πεισματικά να μεταδώσει ζωντανά μέσω livestreaming τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι φοβάται; Μήπως δεν θέλει ενημερωμένους πολίτες;
  • Για 2 χρόνια δεν υλοποίησε το θερινό πρόγραμμα για τους μαθητές (summer camp) «κόβοντας» μια βαθιά «ανάσα» για τους εργαζόμενους γονείς. Η Κυβέρνηση τότε είχε αναρτήσει τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία των summer camp και τα επέτρεπε. Η Κυβέρνηση το επέτρεπε με προϋποθέσεις, και ο Δήμος Ζωγράφου το απέρριπτε. Φέτος ξεκίνησε πάλι το θερινό πρόγραμμα.
  • Εδώ και 27 μήνες (!) η διοίκηση του Δήμου δεν έχει επιστρέψει τα δημοτικά τέλη που έχουν καταβάλει οι επιχειρήσεις από το Μάρτιο του 2020(ή να γίνει συμψηφισμός). Πρόκειται για την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω των περιοριστικών μέτρων.
  • Σε ότι αφορά την Υπηρεσία Πρασίνου, ο κατάλογος των δέντρων που έχουν κοπεί μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου είναι μακρύς. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου κόβει τουλάχιστον 5 φορές (!) περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και διοικήσεις. Στο Πάρκο Γουδή δεν υπήρχε σοβαρή συντήρηση τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια παραμελημένη εικόνα.
  • Στη χιονόπτωση «Ελπίδα», φάνηκε η απελπιστική «ολιγωρία» του μηχανισμού της διοίκησης. Για έξι ολόκληρες μέρες ο Δήμος βεβαίωνε με επίσημο έγγραφο την αδυναμία μετακίνησης και προσέλευσης στην εργασία από και προς του Ζωγράφου. Αδιανόητο για μια περιοχή δίπλα από το κέντρο της Αθήνας.
  • Η πλατεία Σωτηρίου Ζωγράφου (Βάσκα) ακόμα δεν έχει παραδοθεί επίσημα. Για να ολοκληρώσει το έργο ο Δήμος καλύπτει την οικονομική διαφορά βγάζοντας χρήματα από το δημοτικό ταμείο, ενώ το έργο ήταν 100% χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια.
  • Σοβαρές ευθύνες φέρει η διοίκηση και για τις κτιριακές υποδομές βρεφονηπιακών σταθμών. Η ανέγερση του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Γαλήνης, παρά το γεγονός ότι έχει δημοπρατηθεί από τον Οκτώβριο του 2019, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Ομοίως και η δημιουργία νέου παιδικού σταθμού στη Βίλα Αγλατζιά (τοποθέτηση προκάτ αιθουσών) έχει «κολλήσει», παρά το γεγονός ότι έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας προτείνοντας άλλο σημείο. Ακόμα θυμούνται πολλοί γονείς την fast track διαδικασία τοποθέτησης αιθουσών προκάτ ελαφρού τύπου στο χώρο παρκινγκ στην οδό Δημοκρατίας για να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο. Συνεπώς, κανένα ουσιαστικό έργο που εξήγγειλε η διοίκηση Θώδα δεν έχει ξεκινήσει.

Για όλα τα παραπάνω εκτιμώ ότι θα περάσει στην ιστορία της πόλης ως μια διοίκηση που απέτυχε συνολικά.

Ποια είναι τα σχέδιά σας κύριε Παπαναστασόπουλε ώστε μαζί με τα στελέχη σας να αυξήσετε τα ποσοστά σας εν όψει εκλογών του 2023

Καταρχάς, πρέπει να αναφέρω κάτι εξόχως σημαντικό. Στα δύο χρόνια της υγειονομικής κρίσης, ήμασταν κοντά στους δημότες και στις γειτονιές της πόλης μας κύριε Ραυτόπουλε. Ήμασταν η μοναδική δημοτική παράταξη που υπέβαλε προτάσεις σε διάφορες φάσεις της πανδημίας και έκανε δράσεις για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων(όπως η διανομή 1500γευμάτων). Συνεπώς, οι συμπολίτες μας θεωρώ πως αξιολογούν θετικά την  παρουσία της παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια στην πολιτική και κοινωνική ζωή του Ζωγράφου. Τα τρία χρόνια, εκ του αποτελέσματος, ανταποκρινόμαστε επάξια στο θεσμικό μας ρόλο, στηρίζουμε ότι θετικό βελτιώνει την ποιότητα ζωής, ασκούμε κριτική σε οτιδήποτε προκαλεί στασιμότητα και καταθέτουμε ακούραστα τις προτάσεις μας. Οι δημότες πλέον, ακόμα και αυτοί που δεν μας στήριξαν το 2019,αναγνωρίζουν τη διαχρονική μας προσπάθεια. Είδαν ότι δεν «εξαργυρώσαμε» τις ψήφους και την στήριξή τους για προσωπικές, πολιτικές φιλοδοξίες. Τιμήσαμε και τιμούμε στο έπακρο την εμπιστοσύνη τους. Αυτή θα είναι η ταυτότητά μας και για το 2023. Στόχος μας είναι η συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο που θα αντιστρέψει την πορεία παρακμής που ακολουθεί η περιοχή μας και θα φέρει νέες προοπτικές εξέλιξης. Μέσα από την εφημερίδα σας, θέλω να απευθύνω ένα ισχυρό κάλεσμα, αυτοδιοικητικό και ανεξάρτητο, σε όλες τις υγιείς δυνάμεις να συσπειρωθούμε. Μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή και την ανανέωση προσώπων, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ενεργοποιώντας όλους τους ενεργούς πολίτες με κοινωνική δράση και δοκιμασμένη προσφορά. Ξεκινώντας εγκαίρως την προσπάθεια μας, μπορούμε να εμπνεύσουμε την κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι!

 Πως σκέπτεστε να βελτιώσετε τη επαφή σας με τους δημότες, κυρίως με τους νέους ψηφοφόρους;

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετοί πολίτες έχουν κουραστεί, δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά. Βλέπουν ότι όλα αλλάζουν και η πόλη μας μένει στάσιμη εδώ και 20 χρόνια .Στο «Αγαπώ Ζωγράφου» παίρνουμε πρωτοβουλίες και δίνουμε χώρο δράσης και ρόλους σε πολίτες που δείχνουν τη διάθεση να προσφέρουν, σε πολίτες με κοινωνικό αποτύπωμα. Ζητείται μια άλλη λειτουργία του δήμου, η οποία να περιλαμβάνει ένα άνοιγμα στον καθημερινό πολίτη. Δεν είναι εύκολο. Απαιτεί χρόνο, ανιδιοτέλεια, μεράκι και όραμα. Απαιτεί ρήξη με τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Και το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε άλλη ηθική στη συλλογική διαχείριση. Αν γίνονται αυτά, με συνέπεια, οι δημότες που αγωνιούν για την καθημερινότητα και οι νέοι άνθρωποι θα γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας. Οι νέοι ψηφοφόροι  χρειάζονται λόγο, δυνατότητα έκφρασηςκαι υλοποίησης των καινοτομιών που θα προτάξουν. Σκοπός μας είναι να τους δίνουμε φωνή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν ενεργό ρόλο στο «Αγαπώ Ζωγράφου».

Στις εκλογές στο Δήμο μας κατεβαίνουν τρία ψηφοδέλτια από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Βλέπετε πολιτικές συνεργασίες;

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η ειδοποιός διαφορά του δικού μας ψηφοδελτίου σε σχέση με τα άλλα, είναι ότι το δικό μας ψηφοδέλτιο είναι προϊόν ανοιχτών κοινωνικών ζυμώσεων, ενώ τα άλλα ψηφοδέλτια και παρατάξεις «επιστρατευτήκαν» από κάποια κλειστά κομματικά γραφεία εξυπηρετώντας προσωπικές σκοπιμότητες. Το «Αγαπώ Ζωγράφου» είναι τοπικό κίνημα, όπως έχετε αναφέρει και εσείς παλαιότερα κ. Ραυτόπουλε, που εξελίχθηκε σε Δημοτική Κίνηση ενεργών πολιτών. Αποτελείται από ανθρώπους, όλων των τάσεων, με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές καταβολές, αλλά με κοινό παρονομαστή την απόφασή μας να αλλάξουμε τον Δήμο Ζωγράφου. Δεν συμβιβαζόμαστε με το λίγο.

Κρίνετε σωστό ή λάθος τις συνεργασίες που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας της η σημερινή Διοίκηση με πρόσωπα άλλων παρατάξεων;

Οι συνεργασίες είναι πάντα θεμιτές, υπό ένα όμως όρο. Να γίνονται πάνω σε ένα πρόγραμμα αρχών και έργων,  όχι σε συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας. Είδατε κάτι τέτοιο; Αν δεν υπάρχει αυτό, οι συνεργασίες δεν είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Είναι συνεργασίες που αναλώνονται σε εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και σε «μοίρασμα» αντιδημαρχιών και έμμισθων θέσεων ως αντάλλαγμα. Και κάτι τελευταίο, συνεργασία με όσους εκπροσωπούν το διαπλεκόμενο παρελθόν και τα συμφέροντα εμείς δεν συζητάμε. Όλα αυτά βέβαια θα τα κρίνει εν τέλει ο λαός του Ζωγράφου με την ψήφο του στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εκεί δεν θα χωρέσουν ψέματα και υποκρισίες, ο καθένας θα κριθεί για τις επιλογές του.

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου