Η Διοίκηση του Δήμου στερείται συγκροτημένου σχεδίου

Η Διοίκηση του Δήμου στερείται συγκροτημένου σχεδίου

Ο Πέτρος Θεοδωράκος ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ζωγράφου Μπροστά –Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση» κρίνει τη Δημοτική Αρχή όχι με ιδεολογικά κριτήρια, όπως δηλώνει, λέγοντας ότι  στερείται συγκροτημένου σχεδίου για σημαντικά ζητήματα του Δήμου μας και ότι ακολουθεί μια πρακτική αντιμετώπισης των θεμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα και χωρίς όραμα. Όσον αφορά την αποχώρηση δημοτικών συμβούλων από την παράταξή του δεν θεωρεί ότι «συρρικνώθηκαν» διότι δεν έχουν χάσει την υποστήριξη και το σεβασμό των ψηφοφόρων τους.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 Πως κρίνετε κύριε Θεοδωράκο τη δημοτική διοίκηση μιας και προέρχεστε από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο. 

 Καταρχάς, θα ήθελα να ευχηθώ στους αναγνώστες σας Καλή Χρονιά με Υγεία και στα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους εργαζόμενους στο Δήμο μας μια δημιουργική χρονιά σε πνεύμα συνεργασίας, προς όφελος του Δήμου και των κατοίκων του Ζωγράφου. Θα σας απαντήσω κύριε Ραυτόπουλε  όχι με άξονα τον ιδεολογικό χώρο καθώς πιστεύω ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί κριτήριο η ιδεολογία αλλά το έργο προς όφελος των δημοτών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, ιδιαίτερα την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης. Σε επίπεδο λήψης αποφάσεων τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής αποτυπώνει η λαϊκή σοφία με τη γνωστή ρήση «Γιάννης κερνάει… Γιάννης πίνει». Σε επίπεδο διοίκησης πάλι στερείται συγκροτημένου σχεδίου για σημαντικά ζητήματα του Δήμου μας: πράσινο, καθαριότητα, φωτισμός, ασφάλεια. Ακολουθεί μια πρακτική αντιμετώπισης των θεμάτων χωρίς προοπτική, χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα και χωρίς όραμα. Απλώς διαχειρίζεται ανάγκες της καθημερινότητας, με  έργα «ανάπλασης», μικροεπισκευών, αποκατάστασης φθορών – ζημιών … και πολλές μελέτες! Προσπαθεί να «νοικοκυρέψει» το Δήμο… έχοντας ως προτεραιότητα τα αυτονόητα ! Γιατί αυτονόητη παροχή προς το Δημότη είναι τα ασφαλή πεζοδρόμια, οι καθαρές πλατείες, οι περιφράξεις των παιδότοπων, ο επαρκής φωτισμός! Αυτονόητη παροχή είναι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις με άξονα τον αθλητισμό και τον πολιτισμό ! Όλα αυτά δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως έργα πνοής ενώ απουσιάζουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς όφελος των κατοίκων του Δήμου μας και για τη στήριξη των ευπαθών συμπολιτών μας. Η απουσία συγκροτημένου σχεδίου επιβεβαιώθηκε δυστυχώς στην πρόσφατη χιονόπτωση που έπληξε την Αττική αλλά και το Δήμο μας. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο και οι εθελοντές είμαι βέβαιος ότι υπερέβαλαν εαυτούς για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω έλλειψης σχεδιασμού και του απαιτούμενου συντονισμού.

Τι θα προτείνατε ώστε να βελτιωθεί το αίσθημα ασφάλειας των Δημοτών μιας και έχετε τη σχετική εμπειρία σε αυτό το χώρο;

 Η ασφάλεια των πολιτών του Δήμου Ζωγράφου θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, για όλους όσοι συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολεί τις οικογένειες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Για να υπάρξουν όμως ορατά αποτελέσματα, απαιτείται πρόγραμμα που θα υλοποιείται με συνέχεια και συνέπεια. H Δημοτική Αρχή θα πρέπει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών αλλά και τους επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών τμημάτων να καταρτίσουν ένα σχέδιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Με αποσπασματικές ενέργειες εντυπωσιασμού ή με ημίμετρα, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Επίσης, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια των τοπικών αστυνομικών τμημάτων για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, παρέχοντάς τους υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να διευκολύνει το έργο τους. Παρά τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται και την αυταπάρνηση του προσωπικού τους – λόγω υποστελέχωσης και έντασης του προβλήματος – αδυνατούν να ανταποκριθούν στο βαθμό που απαιτείται. Στη δεδομένη συγκυρία εξαγγελίες της πολιτείας όπως “προγραμματίζουμε να στελεχώσουμε το τάδε τμήμα με ανθρώπινο δυναμικό, σύντομα θα ενισχύσουμε το έργο της αστυνομίας με 3 νέα περιπολικά δεν πείθουν όταν δεν ακολουθούνται από πράξεις ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.  Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται συντονισμένες και οργανωμένες ενέργειες σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ., με συνέχεια και συνέπεια, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε κύριε Θεοδωράκο για το πως η παράταξή σας των επτά (7) δημοτικών συμβούλων συρρικνώθηκε στους τέσσερις (4)

 Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που έχει απαντηθεί τόσο από τα μέλη της παράταξης που αποχώρησαν όσο και από τον πρόεδρο της παράταξής μας, Παναγιώτη Αγγελόπουλο. Από την πλευρά μου, αν και δεν ασπάζομαι την απόφασή τους, κύριε Ραυτόπουλε οφείλω να την σεβαστώ. Σε μια δημοκρατική παράταξη, όπως η  παράταξη μας «Ζωγράφου Μπροστά-Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση», κάθε μέλος που την εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να καταθέσει την άποψη του εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα στα συμβούλια της παράταξης, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχει τη σύνεση πριν διαφωνήσει με γνώμονα «το εγώ»  να σκεφτεί και να αποφασίσει, έχοντας ως προτεραιότητα «το εμείς», τις θέσεις, τις δεσμεύσεις της παράταξής μας απέναντι στους δημότες που μας έδειξαν εμπιστοσύνη με την ψήφο τους, ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις αφορούν κρίσιμα ζητήματα, όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού. Επιτρέψτε μου να μην δεχθώ τον όρο «συρρικνώθηκε» καθώς μια παράταξη συρρικνώνεται όταν απολέσει την υποστήριξη, το σεβασμό και την αναγνώριση των ψηφοφόρων της,  των φίλων και των υποστηρικτών της, του κύρους ή της αναγνωσιμότητας της, της σύμπνοιας μεταξύ των μελών της. Κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση στη δική μας παράταξη. Συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια και ένταση να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του Δήμου μας και τη ζωή των κατοίκων του, με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για κρίσιμα ζητήματα αλλά και να αποδεχόμαστε προτάσεις των μελών του ΔΣ που εκτιμούμε ότι η υλοποίησή τους θα είναι προς όφελος του Δήμου μας.

Συμμετέχετε στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΑΞΙΑΔΗΖ πως κρίνετε την λειτουργία της;

 Όπως αναφέρει και η ηλεκτρονική σελίδα του φορέα: «βασική επιδίωξη της ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και η δημιουργία πρόσθετων πόρων, που θα κατευθύνονται σε νέες επενδύσεις (έργα, αγορές ακινήτων κ.α.) για την αναβάθμιση ολόκληρης της πόλης. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διοικητική δομή ευέλικτη και ικανή να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σήμερα, να εξυπηρετεί τους δημότες ανταποκρινόμενη στις ανάγκες τους και παρέχοντας βιώσιμες δυνατότητες να συμβάλλει στην οικοδόμηση της πόλης του αύριο» .Σε σχέση με τα προαναφερόμενα κρατήστε μόνο τη λέξη «φιλοδοξεί». Χωρίς να σημαίνει ότι δεν γίνονται κάποιες προσπάθειες των οποίων το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου. Η βασική λειτουργία του φορέα επικεντρώνεται στην κάλυψη προεκλογικών υποσχέσεων με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει. Επίσης ως φορέας που εποπτεύεται από τη Δημοτική αρχή εκδηλώνει τις «παιδικές ασθένειες»  της δημοτικής αρχής σε επίπεδο λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού δράσεων.

Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; 

 Είμαι κάτοικος στο Γουδί και δημότης Ζωγράφου για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Αγαπώ την πόλη μας και θέλω να συνεχίσω να προσπαθήσω για τη βελτίωση της εικόνας της αλλά και της ζωής μας σε αυτήν. Η πορεία μου στα δημοτικά δρώμενα ως μέλος και στη συνέχεια ως  Δημοτικός Σύμβουλος είναι συνδεδεμένη με την πορεία της παράταξής μας «Ζωγράφου Μπροστά-Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση» και τον πρόεδρο της, Παναγιώτη Αγγελόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό στα σχέδια μου είναι να συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξή μας «Ζωγράφου Μπροστά-Ακομμάτιστη Δημοτική Ένωση» στις επόμενες εκλογές εκτιμώντας ότι μέχρι σήμερα έχω καταθέσει και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην συντονισμένη προσπάθεια μας να αλλάξουμε την πόλη μας.

 

 

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου