Παγκόσμια Ημέρα Ζώων η 4η Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων η 4η Οκτωβρίου

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πολλοί έχουμε πάρει μαζί μας ένα κατοικίδιο  ζώο γιατί το έχουμε ανάγκη να μας συντροφεύει. Δεν έχουν όμως τους τρόπους για να διαμαρτυρηθούν όπως ο άνθρωπος. Έχουν μόνο τα μάτια τους με τα οποία μας δείχνουν να καταλάβουμε αν πονάνε, αν χαίρονται, αν λυπούνται και όπως έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι «Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα”.

Με αφορμή αυτής της ημέρα ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας σε μήνυμά του αναφέρεται για την ανάγκη φροντίδας που έχουν από τον άνθρωπο:

«Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο», προβλέπει το άρθρο 2 της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων που υπογράφηκε στο Παρίσι το 1978.

Ακόμη και σήμερα, το κείμενο αυτό υιοθετείται από όλες τις σύγχρονες και πολιτισμένες κοινωνίες, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Με την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογιστούμε ατομικά και συλλογικά την ευθύνη μας απέναντι τους, αδέσποτα ή δεσποζόμενα, και να μεριμνήσουμε για τα δικαιώματά τους.

Υποχρέωση όλων μας είναι ο σεβασμός απέναντι στα ζώα, η φροντίδα και η προστασία τους, ενώ η αγάπη μας για αυτά τα πλάσματα δείχνει τον Πολιτισμό και την ανθρωπιά μας.

Ας κάνουμε ο καθένας ό,τι μπορεί για να γίνει αυτή η παγκόσμια ημέρα μια ημέρα γιορτής. Ας τους προσφέρουμε αγάπη, γνωρίζοντας πως εκείνη που θα λάβουμε πίσω θα είναι πολλαπλάσια.

Ο Δήμος Ζωγράφου, θα συνεχίσει να πράττει τα μέγιστα για την προστασία των ζώων. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι πιο πιστοί μας φίλοι, να έχουν τη φροντίδα που τους αρμόζει».

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου

Άλλη άποψη στου Ζωγράφου